ΚΟΣΜΟΣ

Επικίνδυνη κλιμάκωση στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου - Ευθείες απειλές από το Ιράν

AP Photo/Ariel Schalit

Αυξάνεται επικίνδυνα η ένταση στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, όπου πληθαίνουν οι συγκρούσεις ανάμεσα στην λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ και τον ισραηλινό στρατό. Την ίδια ώρα θέμα χρόνου θεωρείται η χερσαία επέμβαση του Ισραήλ στη Γάζα.

Το Ισραήλ δήλωσε σήμερα ότι δεν θέλει πόλεμο στα σύνορά του με τον Λίβανο. «Δεν ενδιαφερόμαστε για πόλεμο στον βορρά, δεν θέλουμε κλιμάκωση της κατάστασης», δήλωσε ο Iσραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «αν η Χεζμπολάχ επιλέξει τον δρόμο του πολέμου, θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα».

Η Ουάσινγκτον εξέφρασε ανησυχία για «κλιμάκωση» και «πιθανή εμπλοκή του Ιράν». Η Τεχεράνη, χορηγός και σύμμαχος της Χεζμπολάχ, απηύθυνε άλλωστε προειδοποίηση σήμερα κατά ενδεχόμενης «διεύρυνσης της σύρραξης».

Στην λιβανοϊσραηλινή μεθόριο, οι ανταλλαγές πυρών και από τις δύο πλευρές των συνόρων και οι απόπειρες διείσδυσης στο Ισραήλ ενόπλων Παλαιστινίων συμμάχων της Χεζμπολάχ πληθαίνουν.

Η σημερινή ημέρα χαρακτηρίστηκε από την αύξηση των πολεμικών επιχειρήσεων. Ισραηλινός άμαχος σκοτώθηκε και πολλοί τραυματίστηκαν στην Στούλα του βόρειου Ισραήλ, από επίθεση με πύραυλο την ευθύνη για την οποία την ευθύνη ανέλαβε η Χεζμπολάχ.

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε βάλλοντας κατά θέσεων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο και έκλεισε την συνοριακή ζώνη για τους πολίτες σε ακτίνα τεσσάρων χιλιομέτρων.

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε με ανακοίνωσή της την ευθύνη για νέα επίθεση στην ζώνη της Χανίτα του βορείου Ισραήλ με κατευθυνόμενους πυραύλους υποστηρίζοντας ότι προκάλεσε απώλειες στις «τάξεις του εχθρού».

Παράλληλα, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ, ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν 20 ρουκέτες από τον Λίβανο κατά δύο εβραϊκών οικισμών.

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πλήττουν θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και ανταλλαγή πυρών έγινε στα σύνορα, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Τι καθυστέρησε τη χερσαία επέμβαση

Με τις δυνάμεις του ισραηλινού στρατού να έχουν αναπτύξει λεπτομερώς το σχέδιο εισβολής στη Γάζα από στεριά, αέρα και θάλασσα, αλλά και με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι κομάντος έχουν ήδη πραγματοποιήσει μεμονωμένες εφόδους σε παλαιστινιακό έδαφος, το μόνο που απομένει για την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης, είναι η πολιτική απόφαση από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Μπορεί να έχουν περάσει εννέα ημέρες από το «χτύπημα» της Χαμάς στο Ισραήλ, όμως, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έχει ανάψει το «πράσινο φως» στον IDF.

Κάποια από τα δεδομένα που εξετάζονται και ενδεχομένως παίζουν τον ρόλο τους στην καθυστέρηση της εισβολής έχει να κάνει και με τις καιρικές συνθήκες, αφού τις τελευταίες ώρες, την περιοχή έπληξαν ισχυρές βροχοπτώσεις.

Πάντως, παρά την άτυπη παράταση στην εισβολή, το Ισραήλ μεταφέρει και άλλα άρματα στη Λωρίδα της Γάζας, εκεί όπου έχει αναπτύξει και συστοιχίες cruise έξω από την πόλη Σντερότ, εκεί όπου βρίσκεται το CNN Greece και ο Γιάννης Χαραμίδης, ενώ αναμένονται ακόμη 10.000 άνδρες.

Εκκενώνεται το Σντερότ, εντείνεται η επιχείρηση

Εν τω μεταξύ, τρία γεμάτα λεωφορεία περιμένουν έξω από σχολείο στο κέντρο του Σντερότ και ετοιμάζονται να αναχωρήσουν. Οι κάτοικοι της ισραηλινής πόλης, που δέχτηκε την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, καλούνται να την εκκενώσουν άμεσα.

Οι σειρήνες ηχούν συνεχώς, προειδοποιώντας για ρουκέτες από τη γειτονική Λωρίδα της Γάζας, οι λίγοι κάτοικοι που απέμειναν στο Σντερότ βγαίνουν στους δρόμους αντί να πάνε στα καταφύγια.

Το Σντερότ, μια πόλη 30.000 κατοίκων, είναι στόχος εδώ και χρόνια των ρουκετών που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας. Από το πρωί της Κυριακής, οι δρόμοι της πόλης είναι έρημοι, καθώς κυκλοφορούσαν μόνο αστυνομικοί.

Ο δήμος τόνισε ότι η εκκένωση δεν είναι υποχρεωτική αλλά «συστήνεται θερμά» ενόψει της χερσαίας επιχείρησης του στρατού στη Γάζα. Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης περίπου οι μισοί κάτοικοι είχαν ήδη φύγει από την πόλη μετά το χτύπημα της Χαμάς.

Ανησυχίες για νέο μέτωπο

Η αύξηση της έντασης δημιουργεί φόβους για το άνοιγμα νέου μετώπου με την είσοδο της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ στην σύρραξη, πράγμα που μπορεί να σύρει σε πόλεμο και τον Λίβανο.

Απέναντι στο φάσμα μίας γενικευμένης ανάφλεξης, πληθύνονται οι εκκλήσεις από όλες τις πλευρές προς τον Λίβανο, καθημαγμένο από τους πολέμους με το Ισραήλ και μία βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση, να μείνει στο περιθώριο της σύρραξης.

Η Γαλλία κάλεσε χθες τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθεί το άνοιγμα νέου μετώπου στην περιοχή. Η Ουάσινγκτον έχει επίσης προειδοποιήσει την Χεζμπολάχ να μην λάβει μία «κακή απόφαση».

Τις πρώτες ημέρες της σύρραξης, η επέμβαση της Χεζμπολάχ παρέμεινε αρκετά περιορισμένη. Αλλά πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι μία χερσαία εισβολή του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για την επέμβαση της Χεζμπολάχ.

Στο μεταξύ, για ακόμα μία ημέρα ήχησαν σειρήνες στο Τελ Αβίβ και σε περιοχές του κεντρικού Ισραήλ, σύμφωνα με τις Ενοπλες Δυνάμεις. Νωρίτερα, σειρήνες ήχησαν και στο βόρειο Ισραήλ.

Απειλές από Ιράν: Τα χέρια όλων στη σκανδάλη

«Αν δεν σταματήσουν οι σιωνιστικές επιθέσεις, τα χέρια όλων των πλευρών στην περιοχή βρίσκονται στη σκανδάλη», προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, εννέα ημέρες μετά το «χτύπημα» της Χαμάς στο Ισραήλ.

Ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τον έλεγχο της κατάστασης, αν το Ισραήλ εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε για επίσκεψη στο Κατάρ όπου συζήτησε «την κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη» με τον εμίρη Σέιχ Ταμίμ μπεν Χαμάντ Αλ-Θάνι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ QNA. Χθες, συναντήθηκε με τον αρχηγό της Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγιε, ο οποίος κατοικεί στην Ντόχα.

«Αν οι επιθέσεις του σιωνιστικού καθεστώτος κατά του ανυπεράσπιστου πληθυσμού της Γάζας συνεχισθούν, κανείς δεν εγγυάται τον έλεγχο της κατάστασης και της προοπτικής διεύρυνσης της σύρραξης», είπε ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

«Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια»

«Το Ιράν δεν μπορεί να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια», επανέλαβε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο δίκτυο Al Jazeera, προσθέτοντας ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επηρεαστούν σε περίπτωση ανάφλεξης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Το Κατάρ έχει διαδραματίσει στο παρελθόν τον ρόλο του μεσολαβητή ανάμεσα στην Χαμάς και το Ισραήλ. Αναμείχθηκε επίσης στην συμφωνία για την ανταλλαγή κρατουμένων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν, η οποία περιελάμβανε το ξεπάγωμα από την Ουάσινγκτον ιρανικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η συμφωνία αυτή επικρίθηκε από φωνές της αμερικανικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις οποίες «αυτό το ποσόν επέτρεψε στο Ιράν να χρηματοδοτήσει την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ».

Το Κατάρ και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πάντως την Παρασκευή ότι δεν θα υπαναχωρήσουν στις δεσμεύσεις τους.

Μπλίνκεν: Να μην πληγούν άλλοι άμαχοι

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι σήμερα στην Αίγυπτο.

Ο Μπλίνκεν υπογράμμισε την εστίαση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ανάσχεση των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς κατά του Ισραήλ και στην αποτροπή της επέκτασης της σύγκρουσης.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος και ο Μπλίνκεν συμφώνησαν σχετικά με τη σημασία της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα για να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια μπορεί να φτάσει σε ανθρώπους που τη χρειάζονται και να μείνουν οι άμαχοι μακριά από τις συγκρούσεις.

AP Photo/Jacquelyn Martin, Pool

Ο Μπλίνκεν επανέλαβε στον Πρόεδρο Αλ-Σίσι τη σημασία της διευκόλυνσης της ασφαλούς διέλευσης Αμερικανών πολιτών από τη Γάζα.

«Κάθε χώρα την οποία επισκέφτηκα είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει την εξάπλωση της σύγκρουσης αυτή», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Αλ Σίσι: «Το Ισραήλ υπερβαίνει την αυτοάμυνα»

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι είπε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ότι η αντίδραση του Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς υπερβαίνει τα όρια της αυτοάμυνας και ισοδυναμεί με συλλογική τιμωρία.

Στις δηλώσεις του, που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, κατά τη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν στο Κάιρο, ο Σίσι είπε επίσης ότι απορρίπτει τη στοχοθέτηση αμάχων.

Στο μεταξύ, μετά και τη λήξη και του νέου τελεσιγράφου που έδωσε ο στρατός του Ισραήλ στους αμάχους του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας να κινηθούν προς τον νότο, τα στρατεύματα σφίγγουν τον κλοιό και ετοιμάζονται να εισβάλλουν.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου που κάνει λόγο για «συντριβή της Χαμάς» στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στους πολίτες του Ισραήλ τονίζοντας πως ο στρατός γνωρίζει ότι όλο το έθνος τους στηρίζει.

«Η έκτακτη κυβέρνηση που συνθέσαμε δουλεύει διαρκώς με ενωμένο μέτωπο», πρόσθεσε ο Νετανιάχου, κάνοντας λόγο για «μοιραίες ώρες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης