ΚΟΣΜΟΣ

«Αδύνατο»: Αντιδράσεις για το τελεσίγραφο του Ισραήλ - Αποκαλυπτικά έγγραφα για την επίθεση

Παλαιστίνιοι κάθονται έξω από ερείπια κτηρίου στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα AP Photo/Hatem Ali

Πιο κοντά στη χερσαία επιχείρηση βρίσκεται το Ισραήλ το οποίο την Παρασκευή (13/10) έστειλε τελεσίγραφο στον μισό πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας να εγκαταλείψει το βόρειο τμήμα της προς το νότο μέσα σε ένα 24ωρο, την ώρα που Ισραηλινοί στρατιώτες, βαρύς οπλισμός και άρματα μάχης παίρνουν θέσεις, περιμένοντας το «πράσινο φως» από την ηγεσία τους. 

Την ίδια στιγμή αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι οι μαχητές της Χαμάς, που εισέβαλαν το περασμένο Σάββατο (7/10) από τη Γάζα στο νότιο Ισραήλ, κουβαλούσαν μαζί τους λεπτομερείς χάρτες των κοινοτήτων και των στρατιωτικών βάσεων όπου πραγματοποίησαν τις επιθέσεις τους.

«Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ζητούν την εκκένωση όλων των πολιτών της πόλης της Γάζας από τα σπίτια τους για τη δική τους ασφάλεια και προστασία και να μετακινηθούν στην περιοχή νότια της Γάζας, Γουάντι, όπως φαίνεται στον χάρτη» ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

«Πολίτες της Γάζας, εκκενώστε προς το νότο για τη δική σας ασφάλεια και την ασφάλεια των οικογενειών σας και αποστασιοποιηθείτε από τους τρομοκράτες της Χαμάς που σας χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες. Τις επόμενες ημέρες, ο Ισραηλινός Στρατός θα συνεχίσει να επιχειρεί στην Γάζας και θα καταβάλει εκτεταμένες προσπάθειες για να αποφύγει να βλάψει τους αμάχους» αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση.

Επίσημα, εντολή για χερσαία επέμβαση δεν έχει δοθεί, ωστόσο είναι προφανές από τις προετοιμασίες που γίνονται ότι οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί θέλουν να επέμβουν άμεσα μόλις δοθεί η επίσημη έγκριση.

Έντονη αντίδραση από τα Ηνωμένα Έθνη

Το τελεσίγραφο του Ισραήλ προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΟΗΕ που ανέφερε ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να γίνει.

«Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», τόνισε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε.

«Τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν σθεναρή έκκληση οποιαδήποτε τέτοια διαταγή, αν επιβεβαιωθεί, να ακυρωθεί προκειμένου να αποφευχθεί να μεταμορφωθεί αυτή που είναι ήδη τραγωδία σε καταστροφή», πρόσθεσε.

Ήδη πάντως ο ΟΗΕ μετέφερε το κέντρο επιχειρήσεων του στη Γάζα: «Η Παλαιστινιακή Υπηρεσία Προσφύγων (UNRWA) μεταφέρει το κέντρο επιχειρήσεών της από την πόλη της Γάζας μετά την προειδοποίηση του Ισραήλ ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες πρέπει να εκκενώσουν την πόλη».

Από την πλευρά του το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα κάλεσε τους κατοίκους να αγνοήσουν την προειδοποίηση του Ισραήλ να μετακινηθεί ολόκληρος ο πληθυσμός του βόρειου τμήματος της Λωρίδας προς νότιες περιοχές.

Ο Σαλάμα Μαρούφ, δήλωσε πως η προειδοποίηση για απομάκρυνση του πληθυσμού είναι μια απόπειρα του Ισραήλ «να μεταδώσει και να περάσει ψευδή προπαγάνδα, με στόχο να σπείρει σύγχυση μεταξύ των κατοίκων και να βλάψει την συνοχή του εσωτερικού μετώπου μας».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Καλούμε τους πολίτες μας να μην ασχοληθούν μ' αυτές τις απόπειρες, που εντάσονται στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου».

Δύο χρόνια σχεδίαζε την επίθεση η Χαμάς

Η εφημερίδα «Wall Street Journal» παρουσιάζει σήμερα έγγραφα και χάρτες που αποκαλύπτουν ότι οι μαχητές της Χαμάς σχεδίαζαν την επίθεση στο Ισραήλ για δύο χρόνια.

AP Photo/Ohad Zwigenberg

Η ιδέα της επίθεσης «γεννήθηκε» το 2021, όταν η οργάνωση άρχισε να προετοιμάζεται εντατικά μελετώντας τις τακτικές και τις στρατηγικές του αντιπάλου της, σύμφωνα με τον Αμπού Ομπάϊντα, εκπρόσωπο της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, στον λογαριασμό του στο Telegram. Ο Ομπάϊντα αποκάλυψε επίσης την έκταση του σχεδιασμού της ομάδας του για πρώτη φορά σε μια προηχογραφημένη ομιλία και χαρακτήρισε την επιχείρηση «Τζιχάντ», στόχος της οποίας ήταν «ή να κερδίσουν οι Παλαιστίνιοι ή να γίνουν μάρτυρες».

Τόνισε, επίσης, πως: «Οι δυνάμεις μας πέτυχαν μια άνευ προηγουμένου στρατιωτική νίκη στην ιστορία των συγκρούσεων με τον Σιωνιστή εχθρό». Ήδη, είπε ότι το αποτέλεσμα ήταν «περισσότερο από ό,τι είχαμε προγραμματίσει». Το σχέδιο της ομάδας ήταν να αναπτύξει 3.000 μαχητές για τη μάχη και άλλους 1.500 για υποστήριξη. Μελέτησε τα πάντα, από το πώς ο ισραηλινός στρατός εκπαιδεύει και αναπτύσσει τους στρατιώτες του, μέχρι τη γη και τις καιρικές συνθήκες. Οι μαχητές της Χαμάς είχαν λεπτομερείς χάρτες ισραηλινών πόλεων, στρατιωτικών βάσεων και οδών διείσδυσης.

Τα μέλη της Χαμάς που πλημμύρισαν το νότιο Ισραήλ από τη Γάζα το περασμένο Σαββατοκύριακο μετέφεραν λεπτομερείς χάρτες των πόλεων και των στρατιωτικών βάσεων που είχαν στόχο. Μερικοί έφεραν επίσης τακτικούς οδηγούς που εντόπιζαν αδύναμα σημεία στα τεθωρακισμένα οχήματα του ισραηλινού στρατού. Τα έγγραφα, γραμμένα στα αραβικά, ανακτήθηκαν από τοποθεσίες επιθέσεων ή πτώματα νεκρών μαχητών της Χαμάς από Ισραηλινούς πολίτες, στρατιώτες και προσωπικό έκτακτης ανάγκης και περιήλθαν στην κατοχή της Wall Street Journal.

AP Photo/Hatem Moussa

Συνολικά, τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς στόχευε από την αρχή να επιτεθεί όχι μόνο σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά και σε κέντρα άμαχου πληθυσμού και να συλλάβει ομήρους. Παράλληλα, προσφέρουν στοιχεία για την κλίμακα της συλλογής πληροφοριών της Χαμάς και τον βαθμό σχεδιασμού.

Ένα έγγραφο 14 σελίδων με την ένδειξη «άκρως απόρρητο» στα αραβικά και με ημερομηνία 15 Ιουνίου 2023 περιγράφει ένα σχέδιο διείσδυσης στο Mεφαλσίμ, μια μικρή συλλογική κοινότητα που ονομάζεται κιμπούτς, κοντά στη Γάζα και να συλλάβει ομήρους. Δύο ομάδες των πέντε και ένας διοικητής θα πραγματοποιούσαν την επιχείρηση την «Ώρα S, Ημέρα Υ», αναφέρει. Χάρτες και αεροφωτογραφίες της πόλης περιέχονταν στο έγγραφο, το οποίο λέει ότι υπήρχαν 1.000 «άμαχοι» που φρουρούνταν από μια εθελοντική δύναμη ασφαλείας.

Στη σκιά της διπλωματίας

Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα παράλληλα με τις διπλωματικές προσπάθειες από πλευράς ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα (13/10), φτάνουν στο Ισραήλ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα στον απόηχο της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος συναντάνται με τον Μαχμούντ Αμπάς.

AP Photo/Jacquelyn Martin, pool

Η παρουσία των δύο αξιωματούχων της Ε.Ε έχει σαν στόχο να δείξει την έμπρακτη στήριξη στο Ισραήλ, όπως έκανε ο Άντονι Μπλίνκεν χθες (13/10) ο οποίος σήμερα βρίσκεται στην Ιορδανία. Θα συναντηθεί με τον βασιλιά Αμπντάλα και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς ο οποίος παρακολουθεί ως θεατής τις εξελίξεις καθώς η Γάζα είναι υπό τον πλήρη έλεγχο της Χαμάς με την οποία η οργάνωσή του η Φατάχ είναι εχθροί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης