Στόλτενμπεργκ: «Πράσινο φως» από την Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Ανανεώθηκε:
Τη δέσμευσή να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, επιβεβαίωσε την Πέμπτη (12/10) ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ την Τετάρτη (11/10) και την Πέμπτη (12/10) στις Βρυξέλλες, ασκήθηκε μεγάλη πίεση τόσο στην Τουρκία, όσο και στην Ουγγαρία να επικυρώσουν το συντομότερο δυνατόν την ένταξη, δήλωσε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου.
Να σημειωθεί πως, αποτελούν τις μόνες χώρες από τα 31 κράτη μέλη της Συμμαχίας που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει το αίτημα ένταξης που υπέβαλε η Σουηδία ταυτόχρονα με τη Φινλανδία, μετά το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2022.
Η Φινλανδία εντάχθηκε επισήμως στη συμμαχία τον Απρίλιο, η Σουηδία όμως βλέπει το δικό της αίτημα να εμποδίζεται από τη Βουδαπέστη και την Άγκυρα.
Στη σύνοδο του Βίλνιους, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει το αίτημα επικύρωσης στο κοινοβούλιο της χώρας του. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν κινηθεί οι απαιτούμενες διαδικασίες.
«Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, με τη σειρά του, επιβεβαίωσε πως η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη στην τήρηση της συμφωνίας που κλείστηκε στο Βίλνιους για την οριστικοποίηση της εισδοχής της Σουηδίας» στη στρατιωτική συμμαχία, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.
«Αναμένω τώρα η τουρκική κυβέρνηση να καταθέσει το πρωτόκολλο ένταξης στο κοινοβούλιο και να συνεργαστεί μαζί του για να εγγυηθεί την ταχεία επικύρωσή του», συνέχισε.
Η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας ως διαπραγματευτικό χαρτί για τα F-16
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Τουρκία παίζει το χαρτί της Σουηδίας για να εξασφαλίσει το «πράσινο φως» από τις ΗΠΑ όσον αφορά την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16.
Η Αμερικανική κυβέρνηση δεν εναντιώνεται φαίνεται να εναντιώνεται σε αυτή, όμως την εμποδίζει το αμερικανικό Κογκρέσο.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές, η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να προβάλλει επιχειρήματα που συνδέονται με τον αντιτρομοκρατικό αγώνα για να δικαιολογήσει την καθυστέρηση στη διαδικασία έγκρισης της ένταξης της Σουηδίας.
Υπενθυμίζεται πως, η Άγκυρα κατηγορεί τη Στοκχόλμη ότι είναι υπερβολικά ανεκτική έναντι κουρδικών κινημάτων παρόντων στη Σουηδία, τα οποία η Τουρκία πολεμά επικαλούμενη τον αγώνα κατά της «τρομοκρατίας».