«Μην παρέμβετε στον πόλεμο της Γάζας», λένε οι Χούθι και το Ιράκ στις ΗΠΑ
Ανανεώθηκε:
Η ηγεσία των Χούθι της Υεμένης και ένας υψηλόβαθμος Ιρακινός πολιτικός ευθυγραμμίστηκαν σήμερα με το Ιράν και με ένοπλες οργανώσεις που απείλησαν να πλήξουν αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, εάν οι ΗΠΑ στηρίξουν το Ισραήλ, στον πόλεμο με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι προειδοποιήσεις αυτές έρχονται ενώ οι ΗΠΑ έχουν ήδη εκφράσει τη σθεναρή υποστήριξή τους στο Ισραήλ και δεσμεύτηκαν να παράσχουν πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στη χώρα αλλά και να αναπτύξουν μια ναυτική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στην Υεμένη, ο ηγέτης του πανίσχυρου κινήματος των σιιτών Χούθι προειδοποίησε ότι η οργάνωσή του θα «απαντήσει» σε οποιαδήποτε παρέμβαση των ΗΠΑ στη Γάζα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους και άλλα στρατιωτικά μέσα. Πρόσθεσε ότι η οργάνωση είναι έτοιμη να συντονίσει τις ενέργειές της με άλλα μέλη του αποκαλούμενου «Άξονα της Αντίστασης» που περιλαμβάνει σιιτικές, υποστηριζόμενες από το Ιράν οργανώσεις στο Ιράκ και τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ.
Οι Χούθι πολεμούσαν από το 2015 έναν διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και είχαν στοχοθετήσει πολλές φορές ενεργειακές εγκαταστάσεις στη χώρα αυτή. Εδώ και περίπου έναν χρόνο, καθώς οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις προχωρούν, η κατάσταση στην Υεμένη είναι σχετικά ήσυχη.
Στο Ιράκ, ο Χάντι Αλ Αμίρι, ένας πανίσχυρος πολιτικός προσκείμενος στο Ιράν, απείλησε επίσης, μιλώντας σε μια συγκέντρωση στην πρωτεύουσα Βαγδάτη, να βάλει στο στόχαστρο αμερικανικά συμφέροντα. «Εάν παρέμβουν (οι ΗΠΑ) θα παρέμβουμε… Εάν οι Αμερικανοί παρέμβουν ανοιχτά σε αυτή τη σύγκρουση (…) θα θεωρήσουμε νόμιμους όλους τους αμερικανικούς στόχους (…) και δεν θα διστάσουμε να τους στοχοθετήσουμε», είπε.
Ο Αλ Αμίρι είναι επικεφαλής της Οργάνωσης Μπαντρ, μιας σιιτικής πολιτικής σύμπραξης που στηρίζεται από το Ιράν και η οποία περιλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης (PMF), της παραστρατιωτικής οργάνωσης στην οποία μετέχουν και πολλές, υποστηριζόμενες από το Ιράν ομάδες. Οι PMF έχουν ήδη εκφράσει την «απερίφραστη στήριξή» τους στις παλαιστινιακές οργανώσεις που μάχονται το Ισραήλ και η ιρακινή κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι οι παλαιστινιακές επιχειρήσεις ήταν φυσικό επακόλουθο της «καταπιεστικής» πολιτικής του Ισραήλ.
Στο παρελθόν, παραστρατιωτικές οργανώσεις στο Ιράκ στοχοθετούσαν συχνά τις αμερικανικές δυνάμεις και την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη με ρουκέτες, όμως οι επιθέσεις αυτές έχουν κοπάσει εδώ και περίπου έναν χρόνο.
Οι ΗΠΑ έχουν αυτήν την περίοδο 2.500 στρατιώτες στο Ιράκ και άλλους 900 στη Συρία, σε μια αποστολή παροχής συμβουλών και βοήθειας στις τοπικές δυνάμεις που πολεμούσαν το Ισλαμικό Κράτος.