ΚΟΣΜΟΣ

Σι με Αμερικανούς αξιωματούχους: Οι διμερείς σχέσεις καθοριστικές για το μέλλον της ανθρωπότητας

(AP Photo/Andy Wong, Pool)

Την ώρα που ο Λευκός Οίκος προετοιμάζεται για μια ενδεχόμενη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζνιπίνκ, ο πρόεδρος της Κίνας συναντήθηκε σήμερα στο Πεκίνο με αντιπροσωπεία Αμερικανών γερουσιαστών υπό τον επικεφαλής των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Σι εκτίμησε ότι οι σχέσεις Ουάσινγκτον – Πεκίνου είναι αποφασιστικής σημασίας «για το μέλλον της ανθρωπότητας» κατά τη συνάντησή του στην κινεζική πρωτεύουσα με αντιπροσωπεία Αμερικανών γερουσιαστών υπό τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στο σώμα Τσακ Σούμερ, μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua.

«Οι σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ είναι οι πιο σημαντικές παγκοσμίως. Ο τρόπος με τον οποίο η Κίνα και οι ΗΠΑ συνεννοούνται μπροστά σε έναν κόσμο σε κατάσταση αναταραχής θα είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον και την τύχη της ανθρωπότητας», υπογράμμισε ο Σι απευθυνόμενος στον Σούμερ.

«Ελπίζουμε ότι η επίσκεψη αυτή θα βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να κατανοήσουν καλύτερα την Κίνα, να αντιμετωπίσουν τις σινοαμερικανικές σχέσεις με μεγαλύτερη αντικειμενικότητα και να διαχειριστούν με περισσότερο ορθολογισμό τις υπάρχουσες διαφορές», δήλωσε ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας.

«Οφείλουμε να διαχειριστούμε τις σχέσεις μας με υπεύθυνο τρόπο», δήλωσε από την πλευρά του ο Τσακ Σούμερ, επιμένοντας στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ «δεν επιζητούν την σύγκρουση».

«Οι χώρες μας, από κοινού, θα διαμορφώσουν αυτόν τον αιώνα», πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας:

«Καθώς είμαστε δύο μεγάλες δυνάμεις, είναι φυσικό οι δύο μεγάλες δυνάμεις να βρίσκονται σε ανταγωνισμό σε τομείς όπως το εμπόριο, η τεχνολογία και η διπλωματία, μεταξύ άλλων».

Το πρωί, η αμερικανική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι και τον πρόεδρο της Λαϊκής Συνέλευσης της Κίνας Ζάο Λετζί.

Κίνα και ΗΠΑ, που αντιπαρατίθενται σε σειρά θεμάτων, έχουν ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες διάλογο, με σειρά επισκέψεων Αμερικανών αξιωματούχων στο Πεκίνο οι οποίες έχουν στόχο να αμβλύνουν τη διμερή ένταση.

Η επίσκεψη των Αμερικανών γερουσιαστών πραγματοποιείται στην Κίνα την στιγμή που αρχίζει να διαμορφώνεται η προοπτική μίας συνάντησης ανάμεσα στους ηγέτες των δύο χωρών.

Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε την Παρασκευή στην πιθανότητα συνάντησής του με τον Σι Τζινπίνγκ κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής των του Apec (Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού) στα μέσα του Νοεμβρίου στο Σαν Φρανσίσκο.

«Μία τέτοια συνάντηση δεν έχει οργανωθεί, αλλά αποτελεί πιθανότητα», είπε.

Ωστόσο, οι σινοαμερικανικές σχέσεις παραμένουν τεταμένες ως προς σειρά εμπορικών διαφορών, την κινεζική επέκταση στην Νότια Σινική Θάλασσα και το θέμα της Ταϊβάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης