Πόλεμος στο Ισραήλ: Πάνω από 700 νεκροί, συνεχείς οι βομβαρδισμοί - Επαναπατρίζονται 149 Έλληνες
Πόλεμο σε δύο μέτωπα διεξάγει το Ισραήλ, καθώς από την μια προσπαθεί να εξαλείψει την παρουσία μαχητών της Χαμάς στο νότιο τμήμα του και από την άλλη συνεχίζει να πλήττει στόχους στη Γάζα ως αντίποινα από την ολομέτωπη επίθεση. Την ίδια ώρα η Χεζμπολάχ δηλώνει την παρουσία της από το βορρά και ο μεγαλύτερος φόβος της παγκόσμιας κοινότητας είναι τι θα γίνει αν αποφασίσει να μπει στον πόλεμο το Ιράν. Τις εξελίξεις παρακολουθεί πολύ στενά και η Αθήνα με το υπουργείο Εξωτερικών να έχει ξεκινήσει διαδικασίες για τον επαναπατρισμό 149 Ελλήνων.
Οι Ισραηλινοί έπληξαν πάνω από 426 στόχους ενώ οι νεκροί και από τις δύο πλευρές, Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ξεπερνούν τους 700, οι τραυματίες είναι χιλιάδες ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από τα ισραηλινά ΜΜΕ κάνουν λόγο για περισσότερους από 750 Ισραηλινούς - πολίτες και στρατιώτες - που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς. Η πληροφορία αυτή δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί καθώς επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν.
Ο αριθμός των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν από την επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς ανήλθε σε 400, όπως μετέδωσαν ισραηλινοί τηλεοπτικοί σταθμοί.
Ο αριθμός των Παλαιστίνιων νεκρών ανέρχεται σε 313, σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας.
Επαναπατρίζονται 149 Έλληνες
Διαδικασίες για τον επαναπατρισμό 149 Ελλήνων που βρίσκονται στο Ισραήλ , εν μέσω συγκρούσεων που μαίνονται στην περιοχή, ξεκινάει άμεσα το υπουργείο Εξωτερικών.
Συγκεκριμένα το υπουργείο μέσω της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ και του Γενικού Προξενείου στα Ιεροσόλυμα, είναι σε συνεχή επαφή με Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή.
Ήδη έχει καταγραφεί συνολικός αριθμός 149 Ελλήνων επισκεπτών και δρομολογούνται άμεσα διαδικασίες για την ασφαλή μετακίνησή τους στο αεροδρόμιο και τον επαναπατρισμό τους.
Νεκροί Ισραηλινοί τουρίστες στην Αίγυπτο
Η ένταση μεταφέρθηκε και στην Αίγυπτο όπου πυρά εναντίον Ισραηλινών τουριστών στην πόλη της Αλεξάνδρειας, σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο Ισραηλινούς και έναν ντόπιο άνοιξε Αιγύπτιος αστυνομικός.
Το τηλεοπτικό κανάλι Extra News, το οποίο έχει στενούς δεσμούς με τις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας, επικαλούμενο έναν άγνωστο αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας, ο οποίος ανέφερε ότι ένα ακόμη άτομο τραυματίστηκε στην επίθεση, η οποία έλαβε χώρα στην τοποθεσία του πυλώνα του Πομπήιου στην Αλεξάνδρεια.
Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή ο ύποπτος δράστης συνελήφθη.
Θέμα χρόνου η χερσαία επίθεση
Η χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας είναι θέμα χρόνου με την κινητοποίηση των εφέδρων να είναι μεγάλη.
Ήδη το Τελ Αβίβ εκκενώνει ισραηλινούς οικισμούς στην περιοχή των συνόρων με τη Γάζα.
«Χιλιάδες άνθρωποι θα μεταφερθούν σε άλλα σημεία του Ισραήλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ρίτσαρντ Χεχτ. Ο στρατός κήρυξε απαγορευμένη ζώνη την περιοχή γύρω από την παράκτια λωρίδα. Υπάρχουν ακόμα οκτώ σημεία στο νότιο Ισραήλ όπου ο στρατός κάνει έρευνες για πιθανούς επιτιθέμενους, δήλωσε ο Χεχτ. Ο φράκτης στη Λωρίδα της Γάζας παραβιάστηκε σε 29 σημεία», τα οποία τώρα ελέγχονται.
«Θα στείλουμε μια πολύ σκληρή απάντηση στη Χαμάς μετά από αυτήν την απάνθρωπη επίθεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού. «Είναι ένα τρομερό πρωινό».
Παράλληλα συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του για την απελευθέρωση των ομήρων που έχουν πέσει στα χέρια της Χαμάς.
Πληροφορίες θέλουν το Ισραήλ να έχει ζητήσει ήδη από την Αίγυπτο, όπως και στο παρελθόν να βοηθήσει στη διαμεσολάβηση σε μια διαπραγμάτευση για την απελευθέρωση των Ισραηλινών που κρατούνται αυτή τη στιγμή αιχμάλωτοι στη Γάζα.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η 7η Οκτωβρίου θα μείνει στη μνήμη Ισραηλινών και Παλαιστινίων για διαφορετικούς λόγους. Η ολομέτωπη επίθεση της Χαμάς και των άλλων οργανώσεων όχι μόνο με ρουκέτες αλλά και με την εισβολή σε ισραηλινές περιοχές στο νότο, όπου σκότωσαν ή απήγαγαν εκατοντάδες Ισραηλινούς έφερε τον τρόμο στις πόρτες τους.
Από την άλλη για τους Παλαιστίνιους το πλήγμα που επέφεραν στους Ισραηλινούς ήταν το μεγαλύτερο εδώ και δεκαετίες και είναι κάτι που οι Ισραηλινοί δεν θα ξεχάσουν. Ούτε και οι Παλαιστίνιοι βέβαια καθώς τα αντίποινα των Ισραηλινών θα είναι ιδιαίτερα σκληρά.
Αποκαλυπτική η δήλωση του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ. «Αυτό το φαινόμενο δεν θα συνεχιστεί. Θα αλλάξουμε την πραγματικότητα στη Γάζα για τα επόμενα 50 χρόνια. Αυτό που υπήρχε πριν, δεν θα υπάρχει πια. Θα λειτουργήσουμε με πλήρη ισχύ».
Για την ώρα η προσοχή των Ισραηλινών στρέφεται στο εξαλείψουν από ισραηλινά εδάφη οποιαδήποτε παρουσία μαχητών να σφραγίσουν τα σύνορα, από όπου εισέβαλαν οι μαχητές της Χαμάς, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν στην χερσαία επιχείρηση η οποία θα είναι αδυσώπητη σε μία προσπάθεια να δείξουν την πυγμή τους. Η Γάζα, που είναι υπό τον έλεγχο της Χαμάς θα υποφέρει για μία ακόμη φορά. Ήδη το Ισραήλ κόβει το ρεύμα και τον εφοδιασμό με αγαθά στη Γάζα ενώ σφυροκοπεί στόχους από αέρος.
Στη συνέχεια θα έρθει η ώρα για να εξεταστεί πως και γιατί φτάσαμε ως εδώ. Σιν Μπετ και Μοσάντ αν και θεωρούνται από τις καλύτερες υπηρεσίες ασφαλείας του κόσμου πιάστηκαν στον ύπνο, κατά κοινή ομολογία, καθώς οι «κεραίες» που έχουν σε Γάζα και σε άλλες περιοχές του αραβικού κόσμου δεν κατάφεραν να πιάσουν το σχέδιο των Παλαιστινίων.
Η Χαμάς, βέβαια, γνώριζε ότι η ημέρα της επιχείρησης ήταν αργία, πράγμα που σήμαινε ότι ένα σημαντικό μέρος του ισραηλινού στρατού ήταν στο σπίτι τους. Μια τέτοια επιχείρηση απαιτεί έγκαιρη προετοιμασία με πολλούς συνεργάτες. Είναι βέβαιο ότι η προετοιμασία διήρκησε μήνες ή ακόμη και χρόνια κάτω από τη μύτη των Ισραηλινών οι οποίοι πίστευαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Χαμάς να πραγματοποιήσει μια ολομέτωπη επίθεση.
Γιατί η Χαμάς χτύπησε τώρα
Ένα άλλο θέμα που απασχολεί πολλούς είναι γιατί η Χαμάς αποφάσισε να χτυπήσει τώρα. Η απάντηση ίσως δεν είναι μόνο στο να πλήξει το γόητρο του Ισραήλ, να πάρει δεκάδες ομήρους για να τους ανταλλάξει με Παλαιστίνους κρατουμένους.
Το τελευταίο διάστημα το Ισραήλ είχε αρχίσει την επαναπροσέγγιση με αραβικές χώρες που αποφάσισαν ότι το αίτημά τους για λύση του Παλαιστινιακού δεν είναι πλέον στις προτεραιότητες τους. Ανάμεσά τους η Σαουδική Αραβία με την οποία το Ισραήλ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για αναθέρμανση των δεσμών τους λόγω του κοινού εχθρού που αποκαλείται Ιράν.
Ένας ακόμη στόχος της Χαμάς είναι η επίθεση που ξεκίνησε από τη Λωρίδα της Γάζας – έναν παλαιστινιακό θύλακα με πληθυσμό περίπου 2,3 εκατομμυρίων, αποκλεισμένο εδώ και 16 χρόνια – όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες θα εξαπλωθεί στη Δυτική Όχθη και στην Ιερουσαλήμ.
O γρίφος της Χεζμπολάχ και του Ιράν
Μία άλλη παράμετρος στην εξίσωση είναι η Χεζμπολάχ, αν θα ανοίξει ένα μέτωπο στα βόρεια στου Ισραήλ αναγκάζοντας το να διασπάσει δυνάμεις με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Ήδη όλμοι εκτοξεύθηκαν από το νότιο Λίβανο έπληξαν ισραηλινό στρατιωτικό φυλάκιο στα αγροκτήματα Σεμπάα νωρίς το πρωί της Κυριακής (8/10) με τη Χεζμπολάχ να αναλαμβάνει την ευθύνη και το Ισραήλ να απαντά.
Φυσικά υπάρχει πάντα και το Ιράν από τους κύριους υποστηρικτές της Χαμάς οικονομικά και στρατιωτικά. Τυχόν άμεση εμπλοκή θα μπορούσε να οδηγήσει ολόκληρο τον πλανήτη σε εμπόλεμη κατάσταση με την εμπλοκή όλων των χωρών της περιοχής και φυσικά και των ΗΠΑ.