ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ-Κίνα: Ο Ζοζέπ Μπορέλ στο Πεκίνο την επόμενη εβδομάδα

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Για την επόμενη εβδομάδα προγραμματίστηκε η επίσκεψη στο Πεκίνο του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Η πρώτη προγραμματισμένη επίσκεψη στην Κίνα είχε αναβληθεί στα μέσα του Απριλίου όταν ο Ζοζέπ Μπορέλ είχε προσβληθεί από την Covid, ενώ η δεύτερη επίσκεψη είχε ματαιωθεί χωρίς εξηγήσεις την τελευταία στιγμή από το Πεκίνο.

Τελικά, η επίσκεψη του Ζοζέπ Μπορέλ θα γίνει από τις 12 έως τις 14 Οκτωβρίου.

Στο Πεκίνο, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι στο πλαίσιο του «στρατηγικού διαλόγου ΕΕ-Κίνας» για να συζητήσουν «τις διμερείς σχέσεις ως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας», σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι η στρατηγική που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των κινδύνων που βαρύνουν την οικονομική ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τομέας στον οποίο η Κίνα βρίσκεται στο στόχαστρο.

Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να υιοθετήσουν μία ευρωπαϊκή θέση απέναντι στο Πεκίνο, χωρίς να χρειάζεται αναγκαστικά να προσδεθούν στην θέση της Ουάσινγκτον.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται την στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ενωση ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο έρευνα για τις ύποπτες ως παράνομες χρηματοδοτήσεις του Πεκίνου προς τους κινέζους κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, προκαλώντας νέα ένταση στις σχέσεις με τον ασιατικό γίγαντα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέδειξε επίσης την Τρίτη λίστα τεσσάρων στρατηγικών τομέων που θα πρέπει να επιτηρούνται προσεκτικότερα και να προστατεύονται απέναντι σε ανταγωνιστικά κράτη όπως η Κίνα - ημιαγωγοί, τεχνητή νοημοσύνη, κβαντικές τεχνολογίες και βιοτεχνολογία.

«Η οικονομική ασφάλεια δεν αποτελεί μόνο τεχνολογικό ζήτημα. Θα εξετάσουμε ποιες τεχνολογίες μας τοποθετούν σε θέση εξάρτησης (...) Όλα αυτά έχουν επίδραση στην εξωτερική μας πολιτική», είχε δηλώσει τον Ιούλιο ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Άλλο δύσκολο θέμα: οι ευρωβουλευτές ενέκριναν οριστικά την Τρίτη ένα νέο ευρωπαϊκό εργαλείο που τιμωρεί κάθε χώρα που χρησιμοποιεί τις οικονομικές κυρώσεις για να ασκήσει πίεση επί ενός μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το εργαλείο αυτό δεν έχει συγκεκριμένη στόχευση, αλλά είναι βέβαιο ότι αφορά κυρίως το Πεκίνο. Θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μία διένεξη σαν αυτήν που έχει φέρει αντιμέτωπη στην Λιθουανία με την Κίνα, εξηγούν ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Τον περασμένο χρόνο, το Πεκίνο έλαβε μέτρα κατά της Λιθουανίας, αφού το Βίλνιους έδωσε την έγκρισή του στην Ταϊβάν για το άνοιγμα γραφείου διπλωματικής εκπροσώπησης στην χώρα της Βαλτικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης