Ουκρανία: Τι σηματοδοτεί η πολύνεκρη επίθεση στο Κουπιάνσκ - Αλλάζει τακτική η Ρωσία
Το ρωσικό χτύπημα στο Κουπιάνσκ στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας λόγω χαρακτηριστικών αλλά και στόχευσης, υποδηλώνει ακόμη μία «στροφή» της Ρωσίας στα πεδία των μαχών.
Οι περισσότεροι από 48 νεκροί από ρωσικό χτύπημα είναι ένας «αριθμός» που μετά από σχεδόν δύο χρόνια πολέμου μπορεί να περνά στα «ψιλά». Δεν είναι όμως καθόλου συνηθισμένος απολογισμός μετά από ρωσικό χτύπημα, ειδικά μετά τους τρείς πρώτους μήνες της ρωσικής εισβολής και μετά και την οριστική πτώση της Μαριούπολης. Ο συγκεκριμένος τραγικός αριθμός που αφορά όπως μεταδίδουν ουκρανικές πηγές αποκλειστικά αμάχους, δείχνει πως η Ρωσία αλλάζει και πάλι τακτική και μάλιστα σε μία περιοχή στην οποία έχει ηττηθεί κατά κράτος στην επαρχία του Χαρκόβου.
Το ρωσικό μήνυμα στον Ζελένσκι
Η επιλογή σημείου, η αγορά, είναι επίσης ένα μήνυμα από τη Μόσχα προς τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πως υπάρχει και πάλι αλλαγή πλάνων στα πεδία. Το πυροβολικό των Ρώσων, φαίνεται πως έχει και πάλι πάρει θέσεις σε ρωσικά εδάφη στα ανατολικά και βόρεια της Ουκρανίας, όπως πριν από 19 μήνες όταν οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν χωρίς έλεος την περιοχή, αλλά δεν κατάφεραν ποτέ να πατήσουν σε ουκρανική γη.
Το γεγονός πως το σημερινό χτύπημα γίνεται νωρίς το απόγευμα σε μία περιοχή στην οποία δεν υπάρχει καμία μεγάλη ουκρανική στρατιωτική υποδομή (Κουπιάνσκ) δείχνει πως η Μόσχα πριν την έλευση του χειμώνα και την στασιμότητα στα ανατολικά και νότια που θα φέρουν οι καιρικές συνθήκες σκοπεύει να «προκαλέσει» αλλά ίσως και να σύρει το Κίεβο σε βεβιασμένες κινήσεις. Ίσως σήμερα περισσότερο από ποτέ η Μόσχα να γνωρίζει πως υπάρχει κίνδυνος οι χρόνοι, οι υπολογισμοί αλλά και ο προγραμματισμός του ρωσικού στρατού να μην είναι «συμπαγής».
Πόσο σημαντικό είναι το Χάρκοβο
Το Χάρκοβο επίσης είναι με διαφορά η πιο ενδιαφέρουσα ουκρανική θέση στα βόρεια για τους Ρώσους, καθώς είναι η περιοχή με το μεγαλύτερο υψόμετρο σε μία χώρα που είναι ολόκληρη πεδινή, αλλά και σε ένα σημείο με οικονομική ισχύ για το Κίεβο καθώς είναι η μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της χώρας. Οι βομβαρδισμοί του πρώτου μέρους της ρωσικής εισβολής έχουν προξενήσει ανεπανόρθωτες ζημιές στις ουκρανικές υποδομές, αλλά αναλυτές έχουν ξεκαθαρίσει πως η ουκρανική άμυνα στην περιοχή ήταν σεμιναριακού χαρακτήρα και θα διδάσκεται στο μέλλον σε σχολεία πολέμου.
Αιφνιδιασμός και στη Δύση
Η Μόσχα με το σημερινό χτύπημα δεν αιφνιδιάζει όμως μόνο την Ουκρανία, αλλά και την Δύση. Σε μία στιγμή που ο Τζο Μπάιντεν έχει σημαντικά εσωτερικά προβλήματα να λύσει, με μία ακέφαλη Βουλή και έναν προυπολογισμό στον «αέρα» η Ρωσία επιλέγει να χτυπήσει γνωρίζοντας πως όπλα και χρήματα θα αργήσουν να ενισχύσουν τις δυνάμεις του Κιέβου από την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Όπως συνηθίζει ο Πούτιν, τουλάχιστον μετά την συντριπτική ήττα των δυνάμεών του έξω από το Κίεβο αλλά και το Χάρκοβο μέχρι τον Μάιο του 2022, όταν προκαλεί πόνο στους αντιπάλους του επιλέγει να πονά και τους συμμάχους τους.
Οι πιέσεις από τον Ζελένσκι για άμεση, κυρίως από αέρος ενίσχυση από την Δύση θα ενταθεί ακόμη περισσότερο και ίσως οι ΗΠΑ να αναζητήσουν εκτός από τα κατασχεμένα όπλα αντιπάλων τους, λύσεις από εξωχώριους φίλους τους όπως το Ισραήλ. Το χτύπημα στο Κουπιάνσκ πάντως στην «οικονομία» του πολέμου φαίνεται να πυροδοτεί μία νέα φάση – κεφάλαιο στην πλέον αιματηρή σύγκρουση του 21ου αιώνα σε ευρωπαϊκά εδάφη.