ΚΟΣΜΟΣ

Στη Γρανάδα για τη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

O Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι AP Photo/Stephanie Scarbrough

Στην Γρανάδα όπου 50 ηγέτες συζητούν για το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Την αποκάλυψη έκανε ο ίδιος ο Ζελένσκι με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λέγοντας ότι θα συμμετάσχει στην 3η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, καθώς και ότι θα συμμετάσχει σε διμερείς επαφές.

Στόχος της Συνόδου στην οποία δίνει το παρών και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να επιδιώξει συμφωνίες συνεργασίας με κράτη που έχουν αποφασίσει να παραμείνουν εκτός Ε.Ε, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία ή η Ελβετία, αλλά και με επίδοξα μέλη, όπως η Μολδαβία, οι βαλκανικές χώρες και η Ουκρανία.

Η Ουκρανία, είναι μία από τις εννέα χώρες που έχουν γίνει δεκτές ως δυνητικά υποψήφιες για ένταξη με το θέμα της διεύρυνσης να συζητείται από τους Ευρωπαίους ηγέτες κατά το άτυπο Ευρωπαϊκό Σύμβούλιο αύριο στην Ισπανία.

«Ο κοινός μας σκοπός είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα του κοινού ευρωπαϊκού μας σπιτιού», ανέφερε ο Ζελένσκι στην πλατφόρμα X. «Εργαζόμαστε από κοινού με εταίρους προκειμένου να βελτιώσουμε την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας, ιδιαίτερα την περιφερειακή ασφάλεια. Η Ουκρανία έχει σημαντικές προτάσεις ως προς αυτό».

«Θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας καθώς και στις κοινές προσπάθειές μας να ενισχύσουμε την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας», είπε ακόμη ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η Ρωσία αποσύρθηκε τον Ιούλιο από μια συμφωνία που είχε επιτρέψει στην Ουκρανία να μεταφέρει με ασφάλεια τρόφιμα μέσω της Μαύρης Θάλασσας, που είναι παραδοσιακά ο κύριος διάδρομος για τις εξαγωγές του Κιέβου.

Η Ουκρανία απάντησε δημιουργώντας έναν προσωρινό "ανθρωπιστικό διάδρομο" για φορτηγά πλοία, και αρκετά πλοία έχουν φύγει από λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα από τότε.

«Η κύρια προτεραιότητα της Ουκρανίας, ιδιαίτερα καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, είναι να ενισχύσει την αεροπορική άμυνα. Έχουμε ήδη θέσει τις βάσεις για νέες συμφωνίες με εταίρους και προσβλέπουμε στην έγκριση και την εφαρμογή τους».

Δεν έδωσε λεπτομέρειες, ωστόσο η Ουκρανία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους Δυτικούς συμμάχους της για την προμήθεια οπλισμού, φοβάται πως η Ρωσία θα εξαπολύσει νέα κύματα αεροπορικών πληγμάτων σε ενεργειακές υποδομές αυτόν τον χειμώνα.

«Η σημερινή θα πρέπει να είναι μια παραγωγική ημέρα για την Ουκρανία και την Ευρώπη ως σύνολο», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης