ΚΟΣΜΟΣ

Χακάν Φιντάν: Από κοινού αξιοποίηση των πόρων στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς λύση στο Κυπριακό

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό εξωτερικών του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουγρούλογλου στην Άγκυρα. AP Photo

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό εξωτερικών του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουγρούλογλου στην Άγκυρα.

Όπως είναι λογικό οι δύο άνδρες συζήτησαν εκτενώς το μείζων για την Τουρκία ζήτημα της αναγνώρισης των κατεχόμενων στο Βόρειο τμήμα της Κύπρου, για τα οποία έκανε ειδική πολύωρη μνεία και έστειλε μήνυμα στο κόσμο και ο Ταγίπ Ερντογάν ,μιλώντας τον περασμένο μήνα από την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η μεγάλη είδηση για τις προθέσεις τις Τουρκίας πάντως, αλλά και για το νέο οδικό χάρτη που η Άγκυρα προσπαθεί να χαράξει ανάμεσα σε Αθήνα και Λευκωσία, εμφανίστηκε δια στόματος Φιντάν στην απάντηση ερωτήσεων από δημοσιογράφους στο τέλος της συνάντησης.

Σε ερώτηση λοιπόν για το τι προτίθεται ο Ταγίπ Ερντογάν να πράξει αναφορικά με το ζήτημα της συνδιαχείρισης και συνεκμετάλευσης του δυικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας απάντησε: «Ειλικρινά το να περιμένουμε την λύση του Κυπριακού για να προχωρήσουμε σε συζητήσεις αναφορικά με την εκμετάλλευση των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι καλό ούτε για την περιοχή ούτε και για τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι δυνατό να αξιοποιήσουμε σήμερα την ενεργειακή προοπτική από την οποία και οι δύο πλευρές θα ωφεληθούν το ίδιο χωρίς να περιμένουμε για πολιτική λύση στο θέμα της Κύπρου».

Το μήνυμα Φιντάν είναι βέβαιο πως έχει ή έχει σχεδιαστεί για να έχει διττή χρήση. Από την μία η Τουρκία επίσημα, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της προτάσσει τους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου ως σημείο σύγκλισης τόσο με την Κύπρο όσο και την Ελλάδα, ζητώντας αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία χωρίς υποχώρηση στο Κυπριακό και από την άλλη «φωνάζει» στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο ψευδοκράτος πως η Άγκυρα μπορεί και θέλει να δημιουργήσει συνθήκες σύγκλισης που υπό προϋποθέσεις μπορούν να παράξουν αποτελέσματα και στο «υπαρξιακό» του ψευδοκράτους.

Η Τουρκική διπλωματία δεν σταματά να κινείται και αυτό δεν θα πρέπει να εκπλήσσει. Πριν από μερικές μόλις ημέρες ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας και πάλι για ενέργεια και αξιοποίηση πόρων είχε στείλει μήνυμα και στο Ισραήλ σημειώνοντας πως η χώρα του σε λίγο θα είναι με διαφορά ο καλύτερος δρόμος για να περάσει το φυσικό αέριο που αναμένεται να εξαχθεί από το κοίτασμα, για το οποίο υπάρχει συμφωνία ανάμεσα σε Τελ Αβίβ Βηρυτό.

Επί της ουσίας η σημερινή τοποθέτηση του Φιντάν καθορίζει το πλαίσιο των κινήσεων της Άγκυρας. Ο Ερντογάν δεν έχει ούτε πρόθεση ούτε διάθεση να κάνει πίσω στις θέσεις του για αναγνώριση του ψευδοκράτους και για την «λύση» των δύο κρατών. Την ίδια στιγμή όμως εμφανίζει ένα πολυδιάστατο διπλωματικό πλέγμα που φτάνει μέχρι και την Ουάσιγκτον εμφανίζοντας την Τουρκία ως έναν συνομιλητή που δεν έχει «πρόβλημα να μιλήσει για ένα κοινά επωφελές ενεργειακό σχέδιο και είναι καλός γείτονας, χωρίς απαιτήσεις στην ανοιχτή πληγή της Κύπρου».

Η νέα τουρκική προσέγγιση στο Κυπριακό είναι ξεκάθαρο πως εμπεριέχει μία πολύ καλά σχεδιασμένη στρατηγική που έχει ως στόχο την προσέγγιση Λευκωσίας και Αθήνας με φανερή αλλά και κρυφή ατζέντα.

Το διπλό μέτωπο το οποίο ανοίγει η Άγκυρα και ζητά προσέγγιση και συζήτηση είναι βέβαιο πως θα έχει πολύ καλά σχεδιασμένες παγίδες και κινδύνους. Το στίγμα μόλις δόθηκε, από σήμερα η Τουρκία θα περιμένει την Ελληνική και την Κυπριακή απάντηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης