ΚΟΣΜΟΣ

Φόβοι για έκρηξη του ηφαιστείου στη Νάπολη μετά την έντονη σεισμική δραστηριότητα

(AP Photo/Frances D'Emilio)

Εντείνεται η ανησυχία για τον κίνδυνο έκρηξης σε μια εκτεταμένη ηφαιστειακή περιοχή κοντά στην ιταλική πόλη Νάπολη, αφού η περιοχή χτυπήθηκε από τον ισχυρότερο σεισμό των τελευταίων 40 ετών.

Η σεισμική δραστηριότητα στο Campi Flegrei, έναν αστερισμό αρχαίων ηφαιστειακών κρατήρων, έχει ενταθεί τον περασμένο χρόνο και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, με περισσότερα από 80 σεισμικά γεγονότα να σημειώνονται τα ξημερώματα της Τετάρτης, με μεγαλύτερο το σεισμό μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

«Δεδομένου ότι η σεισμική δραστηριότητα έχει αυξηθεί μόνο τους τελευταίους μήνες, αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε ένα τέλος», δήλωσε στο TGCom24 ο Κάρλο Ντολιόνι, πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας (INGV).

Ο Ντολιόνι είπε ότι το καλύτερο σενάριο θα ήταν να τελειώσει η δραστηριότητα, όπως έγινε μετά από μια μακρά περίοδο αναταραχής στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ενώ το χειρότερο θα ήταν μια έκρηξη παρόμοια με την τελευταία του 1538, η οποία δημιούργησε μια σειρά από μικρούς λόφους και κρατήρες.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση, αλλά δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί. Σε περίπτωση έκρηξης, δεν ξέρουμε πότε ή πού θα μπορούσε να συμβεί. Όσο μικρό κι αν είναι, θα προκαλούσε κοινωνική αναταραχή», σημείωσε σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.

Το Campi Flegrei φιλοξενεί τουλάχιστον 360.000 ανθρώπους σε επτά από τους πιο επικίνδυνους κατοικημένους κόμβους, συμπεριλαμβανομένου ενός τμήματος της Νάπολης.

Σε αντίθεση με τον κοντινό Βεζούβιο, το Campi Flegrei είναι μια καλντέρα μήκους 11.265, που σχηματίστηκε πριν από 39.000 χρόνια αφότου μια έκρηξη την άδειασε από το μάγμα. Ωστόσο, είναι πολύ πιο δραστήριο από τον Βεζούβιο.

Χιλιάδες μικροί σεισμοί από τη δεκαετία του 1950 έχουν αποδυναμώσει την καλντέρα, τη λεκάνη στην κορυφή του ηφαιστείου, καθώς αυξάνεται η πίεση από κάτω, ωριμάζοντας τις συνθήκες για μια ρήξη, σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από κοινού από ακαδημαϊκούς του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας (INGV) και το University College του Λονδίνου (UCL) τον Ιούνιο, που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ηφαίστειο οδεύει προς το «σημείο έκρηξης» και σε «εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση».

Ο Giuseppe De Natale, διευθυντής της INGV, είπε ότι υπήρχε «υψηλός κίνδυνος ισχυρών δονήσεων», προσθέτοντας ότι έστειλε επιστολή στο συμβούλιο της Νάπολης στις 18 Σεπτεμβρίου προτείνοντας να γίνουν έλεγχοι ασφαλείας σε δημόσια κτίρια, ξεκινώντας από τα σχολεία και τα νοσοκομεία, και να θεσπιστούν διαδικασίες εκκένωσης εάν είναι απαραίτητο.

Ο σεισμός την Τετάρτη, ο οποίος έγινε αισθητός στη Ρώμη, έβγαλε τους ανθρώπους στους δρόμους, ενώ διακόπηκαν τα δρομολόγια των τρένων, αν και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή μεγάλες ζημιές.

Ο Nello Musumeci, υπουργός Πολιτικής Προστασίας, δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τοπικούς αξιωματούχους στη Νάπολη τις επόμενες ημέρες για να ζητήσει «επιτάχυνση στην κατάρτιση σχεδίων εκκένωσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, αλλά πρέπει να αποφύγουμε τον συναγερμό γιατί, αυτή τη στιγμή, δεν δικαιολογείται», είπε στο Il Mattino.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης