ΚΟΣΜΟΣ

Μπ. Ομπάμα: Διατηρούνται οι στρατιώτες στο Αφγανιστάν μέχρι το 2017

Μπ. Ομπάμα: Διατηρούνται οι στρατιώτες στο Αφγανιστάν μέχρι το 2017
REUTERS/ GARY CAMERON

Την απόφαση να διατηρήσει τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που είναι ανεπτυγμένοι στο Αφγανιστάν στους 8.400 ως το τέλος της θητείας του, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Σημειώνεται ότι μέχρι τα τέλη του 2016, έπειτα από επανειλημμένες αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα, προβλεπόταν οι στρατιώτες να μειωθούν σε 5.500 από τους 9.800 που είναι σήμερα, ωστόσο όπως φαίνεται μετά την ανακοίνωση κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

Όπως ανέφερε ο Ομπάμα, ο ρόλος των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν θα παραμείνει αμετάβλητος, καθώς όπως υπογράμμισε, η κατάσταση ασφαλείας στη χώρα παραμένει επισφαλής, οι Ταλιμπάν συνεχίζουν να αποτελούν απειλή και οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας και οι αφγανικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να μην είναι όσο ισχυρές θα μπορούσαν.

Επιπλέον, έκρινε ότι ο ή η διάδοχός του θα μπορεί να βασιστεί σε «γερά θεμέλια» όσον αφορά την αμερικανική πολιτική στο Αφγανιστάν και θα είναι σε «καλύτερη θέση» για να λάβει αποφάσεις όσον αφορά την πολιτική της Ουάσινγκτον.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε ότι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είναι διαμέσου μιας πολιτικής διευθέτησης ανάμεσα στους Ταλιμπάν και την κυβέρνηση του Αφγανιστάν. Εκτίμησε δε, πως η δέσμευση της διεθνούς κοινότητας στο Αφγανιστάν θα συνεχιστεί.

Ο αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γκάνι χαιρέτισε την απόφαση του αμερικανού προέδρου να διατηρήσει τους στρατιώτες στη χώρα, κάτι το οποίο δείχνει τη συνεχή συνεργασία των δύο χωρών, όπως είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ