ΚΟΣΜΟΣ

Ένας αστικός μύθος καταρρίπτεται: Τι συμβαίνει όταν καταπίνουμε μια τσίχλα

Ένας αστικός μύθος καταρρίπτεται: Τι συμβαίνει όταν καταπίνουμε μια τσίχλα
photo/Pexels

Εάν είστε ένας από τους πολλούς ανθρώπους που έχουν καταπιεί μια τσίχλα κατά λάθος, μια ερώτηση πιθανότατα έσκασε στο κεφάλι σας αμέσως μετά από αυτήν την αρχική αίσθηση.

Πόσο καιρό θα μείνει η τσίχλα εκεί; Υπάρχει μια κοινή αντίληψη ότι θα καθίσει στο στομάχι σας για... επτά χρόνια μετά την κατάποση.

Δεν είναι αλήθεια.

«Πρόκειται για αστικό μύθο», δήλωσε ο Simon Travis, καθηγητής κλινικής γαστρεντερολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Δεν έχω ιδέα από που προήλθε ο μύθος - μπορώ μόνο να φανταστώ ότι γεννήθηκε επειδή κάποιος ήθελε να εμποδίσει τα παιδιά του να μασούν τσίχλα».

Η κατάποση τσίχλας είναι επιβλαβής για το σώμα μόνο εάν γίνεται σε υπερβολική ποσότητα, είπε ο Travis, κάτι που είναι πολύ σπάνιο. Εξήγησε ότι η κατάποση τριών ή περισσότερων κομματιών τσίχλας την ημέρα θα θεωρούνταν υπερβολική.

«Αν καταπιείτε τσίχλα, θα περάσει από το στομάχι, θα περάσει στο έντερο και θα βγει αμετάβλητη στο άλλο άκρο», είπε ο Travis. «Υπάρχουν περιπτώσεις τσίχλας να κολλάει στα έντερα των βρεφών και ακόμη και των παιδιών αν έχουν καταπιεί πολύ και μετά προκαλεί απόφραξη. Αλλά σε περισσότερα από 30 χρόνια εξειδικευμένης γαστρεντερικής πρακτικής, δεν έχω δει ποτέ τετοια περίπτωση».

Ο Δρ Aaron Carroll, διακεκριμένος καθηγητής παιδιατρικής και επικεφαλής υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, έχει γράψει πολλά βιβλία που καταρρίπτουν μύθους για το σώμα.

Ο Carroll συμφώνησε ότι η κατάποση τσίχλας δεν θα σας κάνει κακό, αλλά δεν θα το ενθάρρυνε ενεργά.

«Δεν έχει καμία θρεπτική αξία», είπε. «Το κόμμι είναι φτιαγμένο από γλυκαντικά. Η βάση τσίχλας είναι ένα μείγμα ελαστομερών, ρητινών, λιπών, γαλακτωματοποιητών και κεριών. Οπότε δεν θα έλεγα ότι είναι υγιές».

Πριν από την εμπορευματοποίηση της τσίχλας και την πώληση στα πακέτα που βλέπουμε σήμερα, χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους ανθρώπους για να αποτρέψουν τη δίψα και την πείνα, σύμφωνα με την Jennifer Mathews, καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Trinity στο Σαν Αντόνιο του Τέξας και συγγραφέα του «Chicle: Η Τσίχλα της Αμερικής, Από τους Αρχαίους Μάγιας μέχρι τον Γουίλιαμ Ρίγκλεϊ».

Οι Μάγιας μασούσαν μια ουσία που ονομάζεται chicle, η οποία προέρχεται από ένα δέντρο που επικρατεί στο νότιο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική, είπε η Mathews.

«Το Chicle είναι ένα φυσικό λατέξ που προέρχεται από κάτι που ονομάζεται δέντρο Chico sapote, ή δέντρο sapodilla», εξήγησε η Mathews. «Αν κόψετε ένα δέντρο chico sapote, το λάτεξ αρχίζει να αναβλύζει ως μια μορφή προστασίας. Σχηματίζει ένα φράγμα για την προστασία του δέντρου. Λοιπόν, μπορείτε απλώς να το τραβήξετε από το δέντρο και να αρχίσετε να το μασάτε».

Ομοίως, οι Ινδιάνοι Pima στις σημερινές Ηνωμένες Πολιτείες μασούσαν χυμό ελάτης για χιλιάδες χρόνια προτού οι Ευρωπαίοι άποικοι συνεχίσουν τη συνήθεια και αυτή γίνει εμπορική, είπε ο Mathews.

Εκτός κι αν πονάτε ή έχετε καταπιεί πολλές τσίχλες, ο Travis και ο Carroll είπαν ότι δεν χρειάζεται να πάτε στο γιατρό εάν καταπιείτε κατά λάθος ένα κομμάτι ολόκληρο.


Does gum really sit in the stomach for 7 years?, CNNi