ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλος αδελφός στο Αφγανιστάν - Το φιλόδοξο σχέδιο των Ταλιμπάν

Ταλιμπάν (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP/Siddiqullah Khan

Μάτια παντού θέλουν να έχουν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν δημιουργώντας ένα μεγάλης κλίμακας δίκτυο παρακολούθησης με κάμερες το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ενεργοποίηση ενός σχεδίου που είχαν εκπονήσει οι Αμερικανοί πριν από την αποχώρησή τους το 2021.

Αυτό ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Αμπντούλ Ματίν Κάνι στο Reuters, καθώς οι αρχές προσπαθούν να αυξήσουν τον αριθμό των καμερών που υπάρχουν ήδη σε όλη την πρωτεύουσα, την Καμπούλ.

Μάλιστα για το λόγο αυτό έχει πραγματοποιήσει επαφές με την κινεζική εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei για πιθανή συνεργασία.

Το Bloomberg News σε δημοσίευμα του τον Αύγουστο υποστήριξε ότι η Huawei είχε καταλήξει σε «προφορική συμφωνία» με τους Ταλιμπάν σχετικά με ένα συμβόλαιο για την εγκατάσταση ενός συστήματος παρακολούθησης, επικαλούμενο άτομο που γνωρίζει τις συζητήσεις.

Η Huawei δήλωσε στο Reuters τον Σεπτέμβριο ότι «δεν συζητήθηκε κανένα σχέδιο» κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν γνώριζε για συγκεκριμένες συζητήσεις, αλλά πρόσθεσε: «Η Κίνα πάντα υποστήριζε την ειρηνευτική διαδικασία και τη διαδικασία ανασυγκρότησης στο Αφγανιστάν και υποστήριζε τις κινεζικές επιχειρήσεις να πραγματοποιήσουν σχετική πρακτική συνεργασία».

Η ασφάλεια της χώρας στο ζητούμενο λένε οι Ταλιμπάν

Πίσω από την απόφαση αυτή, σύμφωνα με τη διοίκηση των Ταλιμπάν, κρύβεται η ανάγκη για αποκατάσταση της ασφάλειας και στην πάταξη του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο έχει αναλάβει πολλές μεγάλες επιθέσεις σε αφγανικές πόλεις.

Κάποιοι αναλυτές αμφισβητούν την ικανότητα του περιορισμένου σε μετρητά καθεστώτος να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα, ενώ ομάδες δικαιωμάτων έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι οι όποιοι πόροι θα χρησιμοποιηθούν για την καταστολή των διαδηλωτών.

Η εξάπλωση των μαζικών καμερών, η οποία θα εστιαστεί σε «σημαντικά σημεία» στην Καμπούλ και αλλού, αποτελεί μέρος μιας νέας στρατηγικής ασφάλειας που θα χρειαστεί τέσσερα χρόνια για να εφαρμοστεί πλήρως, δήλωσε το Υπουργείο Εσωτερικών.

«Προς το παρόν εργαζόμαστε πάνω σε έναν χάρτη ασφαλείας της Καμπούλ, ο οποίος (ολοκληρώνεται) από ειδικούς σε θέματα ασφαλείας και (απαιτεί) πολύ χρόνο», δήλωσε. «Έχουμε ήδη δύο χάρτες, ο ένας που έγινε από τις ΗΠΑ για την προηγούμενη κυβέρνηση και ο δεύτερος από την Τουρκία», είπε ο Κάνι.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν «συνεργάζεται» με τους Ταλιμπάν και ότι «έχει καταστήσει σαφές στους Ταλιμπάν ότι είναι δική τους ευθύνη να διασφαλίσουν ότι δεν θα δώσουν ασφαλές καταφύγιο σε τρομοκράτες».

Εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Πόσες κάμερες υπάρχουν σήμερα στο Αφγανιστάν

Υπάρχουν περισσότερες από 62.000 κάμερες στην Καμπούλ και σε άλλες πόλεις που παρακολουθούνται από ένα κεντρικό δωμάτιο ελέγχου, σύμφωνα με τους Ταλιμπάν. Η τελευταία σημαντική ενημέρωση του συστήματος καμερών της Καμπούλ έγινε το 2008, σύμφωνα με την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στις υπό δυτική ηγεσία διεθνείς δυνάμεις για την ασφάλεια.

Όταν οι διεθνείς δυνάμεις υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ αποσύρονταν σταδιακά τον Ιανουάριο του 2021, ο τότε αντιπρόεδρος Αμρούλα Σάλεχ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα προχωρούσε σε μια τεράστια αναβάθμιση του συστήματος παρακολούθησης με κάμερες της Καμπούλ. Είπε στους δημοσιογράφους ότι το σχέδιο ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων υποστηρίζεται από τον συνασπισμό του ΝΑΤΟ.

Η εφαρμογή ενός συστήματος μαζικής παρακολούθησης «υπό το πρόσχημα της "εθνικής ασφάλειας" δημιουργεί ένα πρότυπο για τους Ταλιμπάν να συνεχίσουν τις δρακόντειες πολιτικές τους που παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα», δήλωσε ο Ματ Μαχμούντι από τη Διεθνή Αμνηστία.

Οι Ταλιμπάν αρνούνται σθεναρά ότι ένα αναβαθμισμένο σύστημα παρακολούθησης θα παραβιάσει τα δικαιώματα των Αφγανών. Ο Κάνι δήλωσε ότι το σύστημα είναι συγκρίσιμο με αυτό που χρησιμοποιούν άλλες μεγάλες πόλεις και ότι θα λειτουργεί σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο της Σαρία, ο οποίος απαγορεύει την καταγραφή σε ιδιωτικούς χώρους.

Γιατί δεν είναι εύκολη η λειτουργία τους

Ωστόσο η λειτουργία του συστήματος δεν θα είναι εύκολη.

Οι διακοπτόμενες καθημερινές διακοπές ρεύματος στο Αφγανιστάν σημαίνουν ότι οι κάμερες που είναι συνδεδεμένες με το κεντρικό δίκτυο είναι απίθανο να παρέχουν συνεχή τροφοδοσία. Μόνο το 40% των Αφγανών έχει πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με τον κρατικό πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι Ταλιμπάν πρέπει επίσης να βρουν χρηματοδότηση μετά τη μαζική οικονομική συρρίκνωση και την απόσυρση μεγάλου μέρους της βοήθειας μετά την κατάληψή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης