Μύδια… τέλος από τα μενού των εστιατορίων
Αχνιστά, τηγανιτά, σαγανάκι, με ρύζι ή μακαρόνια, οι επιλογές για να απολαύσει κανείς μύδια μοιάζουν άπειρες, κάτι που όμως δεν συμβαίνει και με τα ίδια τα όστρακα, που φαίνεται πως έχουν... ημερομηνία λήξης.
Οι λάτρεις των μυδιών έχουν μπροστά τους λίγα χρόνια ακόμη για να απολαύσουν τη γεύση του συγκεκριμένου όστρακου, που απειλείται με εξαφάνιση από τις θάλασσες και συνεπώς από τα μενού των εστιατορίων.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, η διαρκώς αυξανόμενη οξύτητα των ωκεανών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, σε λίγα χρόνια θα καθιστά αδύνατη την καλλιέργεια και την αλιεία των συγκεκριμένων οστράκων.
Η ικανότητα των μυδιών να «κολλούν» σε έναν βράχο ή σε ένα σχοινί, εξαρτάται από την οξύτητα που έχει η θάλασσα στην οποία βρίσκονται και, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές του πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σιάτλ, η αυξανόμενη οξύτητα ή το χαμηλό pH σταδιακά αποδυναμώνουν αυτή την ικανότητα των μυδιών, να μένουν δηλαδή κολλημένα σε μία επιφάνεια.
Όπως είναι γνωστό, τα μύδια προσκολλώνται σε ένα μέρος, για διάστημα έως και 12 μηνών μέχρι να φτάσουν στο επιθυμητό μέγεθος για την κατανάλωσή τους, αλλά σε περίπτωση που ξεκολλήσουν από εκείνο το σημείο, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να φαγωθούν από άλλα ζώα της θάλασσας, πριν φτάσουν στο πιάτο μας.
Πηγή: EPA/HERWIG VERGULT
Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια Emily Carrington, μέσα στα επόμενα 85 χρόνια η οξύτητα στις παράκτιες περιοχές, θα περάσει το επιτρεπτό όριο, γεγονός που θα καθιστά την καλλιέργεια των μυδιών αδύνατη. Οπότε, καθώς φαίνεται η δυνατότητά μας να καταναλώνουμε τη συγκεκριμένη τροφή, θα... λήξει κοντά στο 2.100.
Η κατανάλωση μυδιών, σύμφωνα με την Telegraph, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε ολόκληρο τον κόσμο και σε κάποιες περιοχές, το συγκεκριμένο όστρακο αποτελεί σήμα κατατεθέν για την κουζίνα τους, όπως το Βέλγιο, ενώ και η Θεσσαλονίκη είναι φημισμένη, μεταξύ άλλων, για το μυδοπίλαφό της.
Πηγή: Eurokinissi/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ