ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ρέντσι μάχεται για να γλιτώσει τις ιταλικές τράπεζες από το κούρεμα

Ο Ρέντσι μάχεται για να γλιτώσει τις ιταλικές τράπεζες από το κούρεμα
REUTERS/Tony Gentile/File Photo

Και ελληνικό ενδιαφέρον έχει η μάχη που δίνει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι για να κερδίσει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή σχεδίου σωτηρίας των τραπεζών που θα προστατεύει από κούρεμα τους επενδυτές.

Οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτούν να υφίστανται κούρεμα μέτοχοι και πιστωτές. Η εφαρμογή των κανόνων αυτών όμως μπορεί να αναστέλλεται «υπό εξαιρετικές συνθήκες», όπως προβλέπεται στις συνθήκες της ΕΕ. Για να γίνει μια τέτοια εξαίρεση, όμως, θα πρέπει να υπάρξει ομόφωνη συμφωνία από τις χώρες - μέλη της ΕΕ.

Οι μετοχές των τραπεζών της Ιταλίας έχουν χάσει πάνω από το μισό της αξίας τους φέτος, ιδιαίτερα μετά την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το Brexit έχει αυξήσει κι άλλο τις ανησυχίες ότι οι ιταλικές τράπεζες, που ήδη βρίσκονται αντιμέτωπες με κόκκινα δάνεια 360 δισ. ευρώ, μπορεί να δεχτούν και νέες πιέσεις.

Οι προσπάθειες του Ρέντσι να βοηθήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δέχτηκαν πλήγμα την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ επέμεινε να μη δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στην Ιταλία ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιήσει χρήματα φορολογουμένων για τη σωτηρία των τραπεζών.

Η Ιταλία δεν κατάφερε πέρυσι να πείσει την ΕΕ για τη δημιουργία «κακής τράπεζας» ώστε να μεταφερθούν εκεί «τοξικά» στοιχεία ενεργητικού των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και έκτοτε αναζητεί άλλους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας θέλει να αποφύγει ένα bail-in μετά τις πολιτικές αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν όταν αποφασίστηκε να γίνει κούρεμα επενδυτών στα τέλη του 2015 όταν είχαν διασωθεί ιταλικές τράπεζες εις βάρος ομολογιούχων, περιλαμβανομένων και μικροομολογιούχων.

Στην Ιταλία εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί μικροεπενδυτές οι οποίοι έχουν στα χέρια τους μεγάλο μέρος των ομολόγων των τραπεζών της χώρας. Εάν τους επιβληθεί κούρεμα, τότε αναμένεται να δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση και να δεχτεί ισχυρό πλήγμα η επενδυτική εμπιστοσύνη, εκτιμά ο οίκος.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν μικροεπενδυτές ομολογιούχοι, αλλά πιθανή εξαίρεση της Ιταλίας από τους κανονισμούς για το bail-in θα ασκήσουν πολιτικές πιέσεις στην κυβέρνηση , δεδομένου ότι εφαρμόζοντας τους κανόνες αυτούς στην τρίτη ανακεφαλαιοποίηση απώλεσε τεράστιο μέρος των χρημάτων που από το 2011 είχε επενδύσει στις τράπεζες.