ΚΟΣΜΟΣ

Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι για τον Μενέντεζ - Τι θα γίνει με την πώληση των F-16

O γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Mark Schiefelbein, File

Η είδηση ότι η νέμεσις της Τουρκίας γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ κατηγορείται για διαφθορά είναι βέβαιο ότι σκόρπισε χαμόγελα στην Άγκυρα ωστόσο αυτό σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει ότι θα εξαλειφθούν τα εμπόδια που υπάρχουν για την πώληση των F16  από την Ουάσινγκτον για την οποία ασκεί ασφυκτικές πιέσεις ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  

Αποκαλυπτικό είναι το σχόλιο του Αλπέρ Τζοσκούν στη NatSec Daily επισκέπτη συνεργάτη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα του Κάρνεργκι για την Παγκόσμια Ειρήνη: «Θα άνοιξαν σαμπάνιες».

Καυστικά ήταν τα σχόλια και από τα τουρκικά ΜΜΕ.

«Ο Μενέντεζ είναι γνωστός για τη στάση του κατά της Τουρκίας και για τους στενούς δεσμούς του με τα ελληνικά και αρμενικά λόμπι», υποστήριξε το πρακτορείο Αnadolu όπως αναφέρει το Al Monitor.

Με τη σειρά του ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Τουρκίας TRT έβγαλε έναν τίτλο που έγραφε «Ο αντιτουρκικός γερουσιαστής των ΗΠΑ κατηγορείται για δωροδοκία».

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Σοϊλού αναφέρθηκε στον Μενέντεζ ως «Αρμένιο και Έλληνα λομπίστα» σε ένα tweet.

«Είμαι βέβαιος ότι το τουρκικό κατεστημένο θα χαρεί με την είδηση της παραπομπής του γερουσιαστή Μενέντεζ για δωροδοκίες από την Αίγυπτο», έγραψε στο Twitter ο καθηγητής του Brooklyn College Λουίς Φίσμαν την Παρασκευή (22/9). «Είναι ένας από τους πιο ένθερμους μεγάλους αντιπάλους της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, που μπλοκάρει τις πωλήσεις των F-16. Αυτό θα διευκολύνει τη δουλειά του Μπάιντεν».

Γιατί η απομάκρυνση Μενέντεζ μπορεί να μην φέρει τα αναμενόμενα για τους Τούρκους

Αν και πολλοί είναι εκείνοι στην Τουρκία που θεωρούν ότι απομάκρυνση του Μενέντεζ από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, συνέπεια των κατηγοριών που αντιμετωπίζει, μπορεί να οδηγήσει σε άρση των εμποδίων για την πώληση των F -16 αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο.

Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας παραμένουν τεταμένες παρά το γεγονός ότι ο Ερντογάν έδειξε το καλό του πρόσωπο προς την Ελλάδα κατά την συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αποφεύγοντας επιμελώς να κάνει εμπρηστικά σχόλια.

Επιπρόσθετα, η καθυστέρηση του Ερντογάν να επικυρώσει την υποψηφιότητα της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ, οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε τουρκικές εταιρείες που φέρονται να συνεργάζονται με τη Ρωσία και η ένταση με τους συμμάχους των ΗΠΑ στη Συρία έχουν δημιουργήσει ρήγμα μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει ακόμη προσκαλέσει τον Τούρκο ομόλογό του στον Λευκό Οίκο και οι δύο τους δεν συναντήθηκαν ενώ βρίσκονταν στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα για τις συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Χαμένος από την υπόθεση Μενέντεζ και ο Μπάιντεν

Μεγάλο είναι το πλήγμα από την υπόθεση Μενέντεζ και για τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. Ο Μενέντεζ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη της πολιτικής του Μπάιντεν για πρόσθετη ανθρωπιστική, οικονομική και στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

«Είτε τον συμπαθεί είτε δεν τον συμπαθεί, ο Μενέντεζ έχει διαδραματίσει έναν απίστευτα σημαίνοντα ρόλο όσον αφορά τη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ», δήλωσε ο Ντάνιελ Βάιντιτς, Ρεπουμπλικανός, όπως αναφέρει το Reuters, πρώην υπάλληλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων.

Ο Βάιντιτς σημείωσε ότι η αποχώρηση του Μενέντεζ προσθέτει στην αβεβαιότητα στο Καπιτώλιο σχετικά με την εξωτερική πολιτική, δεδομένων των έντονων διαφωνιών μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, σε θέματα όπως η βοήθεια προς την Ουκρανία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ζητήσει από τον Ιούλιο από το Κογκρέσο να δοθούν 24 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον από τα 113 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν ήδη σταλεί στο Κίεβο ως βοήθεια με την πρόταση να συναντά αντιστάσεις.

Επιπλέον ο Μενέντεζ είναι σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο για τα αμερικανικά πολιτικά δρώμενα το οποίο σημαίνει ότι ακόμη και αν έχει χάσει τη ισχύ του μπορεί να επηρεάσει πρόσωπα και καταστάσεις τόσο την Γερουσία αλλά και στο ίδιο το Δημοκρατικό Κόμμα με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον Μπάιντεν ενόψει και των προεδρικών εκλογών της επόμενης χρονιάς.

Αναμφίβολα οι δικαστικές περιπέτειες του Μενέντεζ αποτελούν πλήγμα για την Ελλάδα χάνει μια ισχυρή φωνή υπέρ της, στο δαιδαλώδες της αμερικανικής πολιτικής που αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υποκατασταθεί εύκολα.

Οι δικαστικές περιπέτειες του Γερουσιαστή

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο 69χρονος γερουσιαστής με καταγωγή από την Κούβα βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη.

Είχε τεθεί υπό εξέταση για διαφθορά το 2015 όμως η δίκη του ακυρώθηκε το 2017 ελλείψει ομόφωνης ετυμηγορίας των ενόρκων και επέστρεψε στα καθήκοντά του. Το υπουργείο Δικαιοσύνης - επί προεδρίας του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ - είχε ζητήσει από δικαστή να παύσει κάθε δίωξη για διαφθορά σε βάρος του. Τότε είχε κατηγορηθεί πως χρησιμοποίησε το αξίωμά του προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα ενός πλούσιου φίλου του οφθαλμιάτρου και επιχειρηματία, του Σάλομον Μέλγκεν, με αντάλλαγμα δώρα και προεκλογικές χορηγίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης