ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Διαδήλωση στο Σίδνεϋ κατά της μεταρρύθμισης στα δικαιώματα των Αβορίγινων

Αυστραλία: Διαδήλωση στο Σίδνεϋ κατά της μεταρρύθμισης στα δικαιώματα των Αβορίγινων
Ένας Αβορίγινας φοράει μια παραδοσιακή στολή κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τον εορτασμό της Εθνικής Ημέρας των Αβορίγινων στον Καναδά AP/Kevin Frayer

Εκατοντάδες Αυστραλοί διαδήλωσαν σήμερα στο Σίδνεϋ κατά της ιστορικής μεταρρύθμισης που αφορά τα δικαιώματα των Αβοριγίνων, η οποία θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις 14 Οκτωβρίου.

Το πλήθος συγκεντρώθηκε στο πάρκο Χάιντ Παρκ για να καταγγείλει τη «Φωνή», το σχέδιο τροποποίησης του συντάγματος στόχος του οποίου είναι να δοθεί στους αυτόχθονες, πρώτους κατοίκους της χώρας, το δικαίωμα να εκφράζουν τη γνώμη τους για τις πολιτικές που τους αφορούν.

«Είμαι εδώ επειδή πιστεύω πως όλοι θα έπρεπε να ψηφίσουν όχι. Αυτή η Φωνή προκαλεί τόσο διχασμό σε όλη την Αυστραλία. Δεν την χρειαζόμαστε», είπε μια διαδηλώτρια, η Φέι Μπίβαν.

Ορισμένοι κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Ψηφίστε όχι στη Φωνή και τον διχασμό» και «Δεν εμπιστεύομαι τη Φωνή, ψηφίζω όχι». Άλλοι αναφέρονταν σε διάφορες συνωμοσιολογικές θεωρίες.

Η σημερινή διαδήλωση δεν εντάσσεται στην κύρια εκστρατεία κατά της μεταρρύθμισης αλλά οργανώθηκε σε συνεργασία με τον φιλορώσο Αυστραλό ακτιβιστή Σιμεόν Μποϊκοφ, τον αποκαλούμενο και «Αυστραλό Κοζάκο».

Ο ακτιβιστής αυτός έγινε γνωστός για την αντίδρασή του στον εμβολιασμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19 και τα μέτρα καραντίνας.

Η κυριότερη ομάδα που κάνει εκστρατεία κατά της μεταρρύθμισης, η «Fair Australia», πήρε αποστάσεις από αυτές τις διαδηλώσεις.

Σχεδόν 200 χρόνια μετά τον βρετανικό αποικισμό οι Αβορίγινες, που αποτελούν λιγότερο από το 4% του πληθυσμού, έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής, λιγότερες εκπαιδευτικές ευκαιρίες και είναι πιο πιθανό να πεθάνουν όντας υπό κράτηση, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία.

Η μεταρρύθμιση που στοχεύει να τους δώσει λόγο στις πολιτικές που αφορούν την κοινότητά τους φαίνεται ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες: οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περίπου έξι στους δέκα Αυστραλούς διαφωνούν και μόνο το 40% τάσσεται υπέρ. Πέρσι, τα ποσοστά αυτά ήταν αντίστροφα. Οι διαφωνούντες υποστηρίζουν ότι θα δοθούν προνόμια στους Αβορίγινες, προσθέτοντας άχρηστη γραφειοκρατία και διαμαρτύρονται επίσης για την «έλλειψη διαφάνειας» όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση αυτή.