ΗΠΑ: Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία - χωρίς πυραύλους ATACMS
Ανανεώθηκε:
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να παράσχουν στην Ουκρανία «σημαντικά» μέσα αντιαεροπορικής άμυνας, όχι όμως και τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS που ζητά ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να ανακοινώσει το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που θα περιλαμβάνει αντιαεροπορικά και άλλα συστήματα για να στηρίξει το Κίεβο ενόψει του σκληρού χειμώνα.
Ο Μπάιντεν «αποφάσισε ότι δεν θα παρασχεθούν (πύραυλοι) ATACMS, όμως δεν απέκλεισε αυτήν την πιθανότητα για το μέλλον», πρόσθεσε.
Ο Σάλιβαν είπε επίσης πως πιστεύει ότι θα υπάρξει ισχυρή διακομματική στήριξη στο Κογκρέσο ώστε να παρασχεθεί στην Ουκρανία η βοήθεια που χρειάζεται η χώρα.
Αναφερόμενος στη διπλωματική κρίση μεταξύ Βαρσοβίας και Κιέβου, τόνισε ότι η Πολωνία εξακολουθεί να στηρίζει την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία.
Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος, προσπάθησε από την Ουάσινγκτον να πείσει τους Αμερικανούς να βοηθήσουν το Κίεβο να απωθήσει τον ρωσικό στρατό, αν είναι δυνατό με νέα, ισχυρά όπλα.
Η ατμόσφαιρα τώρα είναι διαφορετική σε σχέση με αυτή που είχε αντιμετωπίσει ο Ζελένσκι στις 21 Δεκεμβρίου 2022, κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον. Η επίσκεψη εκείνη, η πρώτη του στο εξωτερικό μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είχε προετοιμαστεί με άκρα μυστικότητα. Τότε είχε γίνει δεκτός με τιμές στον Λευκό Οίκο και είχε δεχθεί θερμό χειροκρότημα στο Κογκρέσο.
Όμως έκτοτε οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν κερδίσει τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και η αίσθηση του επείγοντος αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει ξεφτίσει. Αυτή τη φορά ο Ζελένσκι δεν θα γίνει δεκτός στο Καπιτώλιο, αλλά θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων.
Η πιο πολυαναμενόμενη και πιο δύσκολη συνάντηση που είχε ήταν με τον επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τον Κέβιν ΜακΚάρθι.
«Έχω να του κάνω ερωτήσεις. Ίσως να δώσει εξηγήσεις για τα χρήματα που έχουμε ήδη δαπανήσει. Ποια είναι η στρατηγική του για τη νίκη;», δήλωσε την Τρίτη ο ΜακΚάρθι, που δέχεται πιέσεις από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων και βοήθειας στο Κίεβο.
Προϋπολογισμός
Η οικονομική πλευρά της βοήθειας είναι ακόμη πιο περίπλοκη, καθώς οι ΗΠΑ είναι για μία ακόμη φορά αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο δημοσιονομικής παράλυσης, αν οι κοινοβουλευτικοί δεν καταλήξουν σε συμφωνία πριν από την 1η Οκτωβρίου. Οι συζητήσεις προσκρούουν εν μέρει στον προϋπολογισμό για τη στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Είναι ζωτικής σημασίας το Κογκρέσο να αποδεσμεύσει τα 24 δισ. δολάρια που έχει ζητήσει η αμερικανική κυβέρνηση για να βοηθήσει την Ουκρανία, δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.
«Όσοι πιστεύουν ότι το κόστος στήριξης της Ουκρανίας σήμερα είναι υψηλό, ας σκεφτούν μόνο σε ποιο βαθμό θα είναι υπέρογκο, σε αίμα και χρήματα, αν την εγκαταλείψουμε, αν αφήσουμε (τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν) να καταλάβει όλη την Ουκρανία και να βρεθεί σε μια πολύ πιο ισχυρή θέση», πρόσθεσε.
Ο Ζελέσνκι θα περάσει σήμερα και από το Πεντάγωνο, προτού συναντηθεί μαζί με τη σύζυγό του Ολένα, με τον Τζο Μπάιντεν και την πρώτη κυρία των ΗΠΑ Τζιλ στις 22:00 ώρα Ελλάδας.
Θα ακολουθήσει συνομιλία των δύο προέδρων στο Οβάλ Γραφείο και μια πιο διευρυμένη σύσκεψη των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
Νέα βοήθεια
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επίσης επίγνωση του κινδύνου κόπωσης των συμμάχων της Ουκρανίας, την ώρα μάλιστα που η σύγκρουση παρατείνεται και ο χειμώνας πλησιάζει.
«Η Ρωσία πιστεύει ότι ο κόσμος θα κουραστεί και θα της επιτραπεί να ασκεί βαρβαρότητα στην Ουκρανία χωρίς συνέπειες», τόνισε την Τρίτη ο Μπάιντεν στην ομιλία του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο Μπάιντεν «θέλει να αποκτήσει μια ιδέα για το τι συμβαίνει στο πεδίο της μάχης», αλλά επίσης να «δηλώσει απολύτως ξεκάθαρα στον πρόεδρο Ζελένσκι ότι είμαστε μαζί τους για όσο καιρό χρειαστεί», υπογράμμισε χθες ο Κίρμπι.
Η άφιξη του Ουκρανού προέδρου στις ΗΠΑ συνοδεύεται από εικασίες για μια νέα ανακοίνωση στρατιωτικής βοήθειας.
Ο ίδιος ο Ζελένσκι δήλωσε στο CNN ότι θα νιώσει “κάποια απογοήτευση” αν δεν αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον με την υπόσχεση η Ουκρανία να λάβει τακτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS.
Χθες ο Κίρμπι δήλωσε ότι η παροχή αυτών των πυραύλων “δεν αποκλείεται”, τονίζοντας όμως ότι “δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση”.