ΚΟΣΜΟΣ

Στον πάγο οι σχέσεις Βαρσοβίας – Κιέβου με αφορμή τα σιτηρά

Οι σχέσεις Πολωνίας - Ουκρανίας και πάλι σε κρίση. AP photo

Η Πολωνία με κάθε επισημότητα, δια στόματος του Πρωθυπουργού της, ανακοίνωσε πως πλέον δεν θα στείλει άλλα οπλικά συστήματα στην Ουκρανία.

Η χώρα που από τις πρώτες στιγμές της έναρξης της ρωσικής εισβολής έχει σταθεί στο πλευρό των Ουκρανών είτε μέσω υλικοτεχνικής στήριξης είτε μέσω ανοίγματος των συνόρων της για τα εκατομμύρια προσφύγων σήμερα γίνεται και η πρώτη από τον πολύ στενό κύκλο των εμπίστων του Κιέβου που ανακοινώνει «πάγωμα» σε κομμάτι της στήριξής της.

Η αλήθεια όμως είναι πως μετά τα άρματα μάχης που έχει στείλει και τα μαχητικά MIG τα οποία οι Ουκρανοί δεν χρησιμοποιούν καθώς ο κίνδυνος να καταρριφθούν μέσα σε μερικά λεπτά είναι πολύ μεγαλύτερος από το να καταφέρουν να πλήξουν ρωσικούς στόχους, οι Ουκρανοί δεν είχαν και πολλά πράγματα στον συγκεκριμένο τομέα να αναμένουν από την Βαρσοβία.

Υπάρχει μάλιστα μία παραγγελία από την πλευρά του Κιέβου σε οπλικά συστήματα πυροβολικού για τα οποία οι Πολωνοί έχουν λάβει και το 75% του ποσού την οποία κύκλοι από το περιβάλλον του Ματέους Μοραβιέτσκι υπογραμμίζουν πως θα αποσταλεί κανονικά στα μέτωπα… Τότε γιατί τόσος ντόρος και σπουδή από τους Πολωνούς και γιατί στην συγκεκριμένη περίοδο που το Κίεβο επιχειρεί έχοντας μπροστά του το πολύ 40 ημέρες μέχρι τα πρώτα χιόνια να ανακαταλάβει δικά του εδάφη ειδικά στον Ουκρανικό νότο;

Η απάντηση συνδέεται με βάση δυτικούς αναλυτές άμεσα με τα σιτηρά… Τα Ουκρανικά σιτηρά τα οποία στο μεγαλύτερο μέρος τους βρίσκονται ακόμη σε Ουκρανικά εδάφη είναι εδώ και δύο μήνες αδύνατο να εξαχθούν από τα λιμάνια της Ουκρανίας στα Νότια. Η μονομερής αποχώρηση της Ρωσίας από την συνθήκη της Κωνσταντινούπολης και το σφυροκόπημα από θάλασσα και αέρα που ακολούθησε σε λιμάνια, σιλό και πλοία ειδικά στην περιοχή της Οδησσού καθιστά το νότιο δρόμο εξαγωγών ουσιαστικά «νεκρό». Οι Ουκρανοί μεταφέρουν τα σιτηρά τους πλέον κυρίως μέσω των συνόρων της Πολωνίας.

Οι Πολωνοί αντιλαμβανόμενοι πως η συγκεκριμένη κίνηση από την μία θα φέρει εσωτερικό πρόβλημα με υπερπροσφορά και άρα μείωση της τιμής για το δικό της στάρι και καλαμπόκι αντέδρασε. Στην ίδια οδό κινήθηκε τόσο η Ουγγαρία όσο και οι Βουλγαρία και Σλοβακία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχικώς ενέκρινε μία απαγόρευση εξαγωγών σε αυτές τις χώρες η οποία όλως έληξε στις 15 Σεπτεμβρίου και δεν ανανεώθηκε… Η Ευρωπαϊκή Ένωση μάλιστα δεν θεωρεί τους προβληματισμούς της Πολωνίας βάσιμους και έχει αποστείλει αναλυτικό υπόμνημα με ανάλυση στην Κυβέρνηση της χώρας.

Παρά ταύτα οι Πολωνοί μεμονωμένα αποφάσισαν πως τα σύνορά τους θα μείνουν κλειστά για τα Ουκρανικά προϊόντα τα οποία για το Κίεβο είναι σήμερα και μία από τις ελάχιστες εγχώριες πηγές παραγωγής πλούτου και μάλιστα εν μέσω πολέμου. Τον ίδιο μονομερή δρόμο θα ακολουθήσουν η συνηθισμένοι στα «αντάρτικα» Ουγγαρία του Όρμπαν αλλά και η Σλοβακία η οποία αν και δεν έχει βγάλει επίσημη ανακοίνωση προτιμά προς το παρόν να «κρύβεται» στην σκιά της Πολωνίας.

Η αντίδραση από το Κίεβο ήταν να μηνύσει τις τρεις αυτές Κυβερνήσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου με την κατάσταση να κλιμακώνεται επικίνδυνα. Η Ευρωπαική Ένωση εκτός από τις συστάσεις στα μέλη της φαίνεται πως αυτή την φορά έχει αποφασίσει να επιβάλλει άμεσα κυρώσεις σε όσους δεν συμμορφωθούν με τις κοινές κοινοτικές οδηγίες και υποχρεώσεις και δεν αποκλείεται να φέρει στο προσκήνιο το πρόσφατο η αλήθεια είναι εξόχως «αμαρτωλό» παρελθόν των συγκεκριμένων Κυβερνήσεων.

Την κατάσταση φαίνεται να έχει την διάθεση να διευκολύνει η Ρουμανία με την οποία η Ουκρανία τους τελευταίους μήνες έχει ανοίξει εποικοδομητικό διάλογο και δεν είναι απίθανο να βρεθεί λύση στο φλέγον ζήτημα της άμεσης διανομής εκατομμυρίων τόνων σιτηρών τα οποία θα διευκολύνουν σημαντικά και τις οικονομίες της ΕΕ λίγο πριν τον δεύτερο δύσκολο χειμώνα, μετά την ρωσική εισβολή, που είναι προ των πυλών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης