Eπίσκεψη του Σύρου προέδρου στην Κίνα αναζητώντας στήριξη
Ανανεώθηκε:
Tην πρώτη του επίσκεψη μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες πραγματοποίησε στην Κίνα ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ και σε μια περίοδο που αγωνίζεται να λάβει υποστήριξη για την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας του.
Η Κίνα είναι η τρίτη μη αραβική χώρα που επισκέφτηκε ο Άσαντ κατά τη διάρκεια των ετών συνεχιζόμενων συγκρούσεων στη χώρα του από το 2011, μετά τη Ρωσία και το Ιράν, τους πιο εξέχοντες συμμάχους της Δαμασκού, καθώς της παρέχουν οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη που άλλαξε την ισορροπία του πολέμου υπέρ της.
Αυτή η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της σταδιακής επιστροφής του Άσαντ στη διεθνή σκηνή πριν από ένα χρόνο μετά την απομόνωση που του επέβαλε η Δύση, ιδίως λόγω της καταστολής του κινήματος διαμαρτυρίας στη χώρα του, που εξελίχθηκε σε μια καταστροφική σύγκρουση.
Έτσι, ο Αλ Άσαντ γίνεται ο τελευταίος αρχηγός κράτους, που θεωρείται ευρέως απομονωμένος, που θα φιλοξενηθεί από την Κίνα φέτος μετά τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και τον Ιρανό Πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι. Η Κίνα φιλοξένησε επίσης αρκετούς Ρώσους αξιωματούχους.
Ο Αλ Άσαντ συνοδεύεται από τη σύζυγό του, Άσμα, και πολιτική και οικονομική αντιπροσωπεία και η επίσκεψη περιλαμβάνει συναντήσεις και εκδηλώσεις στις πόλεις Χανγκζού και Πεκίνο.
Η συριακή εφημερίδα Al-Watan, η οποία είναι προσκείμενη στην κυβέρνηση, ανέφερε ότι ο Αλ Άσαντ θα παραστεί στην τελετή έναρξης των Ασιατικών Αγώνων στη Χανγκζού στις 23 αυτού του μήνα. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δεν σχολίασε το περιεχόμενο του η επίσκεψη.
Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη Σύρου προέδρου στην Κίνα από το 2004, ενώ Κινέζοι αξιωματούχοι επισκέφθηκαν τη Δαμασκό κατά τη διάρκεια της αιματηρής σύγκρουσης.
Η Κίνα υποστήριξε τη Δαμασκό στα διεθνή φόρουμ και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, απείχε επανειλημμένα από την ψηφοφορία για ψηφίσματα που την καταδίκαζαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, και χρησιμοποίησε το βέτο της στο πλευρό της Ρωσίας για να σταματήσει αυτά τα ψηφίσματα.