ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στη Λιβύη: Θρήνος για τα θύματα και τα ερωτήματα που ψάχνουν απαντήσεις

The Libya Update

Συγκλονισμένη παραμένει η χώρα, σχεδόν ένα 24ωρο μετά την τραγωδία με το πολύνεκρο δυστύχημα στη Λιβύη, όπου χάθηκαν πέντε Έλληνες και 13 ακόμη τραυματίστηκαν από την 19μελή αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Και ενώ τα ερωτήματα ακόμη γύρω από τις ακριβείς συνθήκες του τροχαίου παραμένουν ψάχνουν απαντήσεις, στη Βουλή σήμερα το κλίμα ήταν βαρύ και με πρωτοβουλία του υφυπουργού Άμυνας, Γιάννη Κεφαλογιαννη, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην ολομέλεια, στη μνήμη των θυμάτων.

Παράλληλα, συλλυπητήριο μήνυμα προς την Ελλάδα απέστειλε και η ΕΕ, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια της για το θάνατο των μελών της ελληνικής ομάδας διάσωσης στη Λιβύη.

«Η έκτακτη ανάγκη για τις πλημμύρες στη Λιβύη προκάλεσε την άμεση αντίδραση των κρατών μελών της ΕΕ, θέτοντας την αλληλεγγύη της ΕΕ σε δράση επί τόπου. Είναι τραγικό, το γεγονός ότι τα μέλη μιας ελληνικής ομάδας διάσωσης στη Λιβύη έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα χθες, Κυριακή, καθώς προσπαθούσαν να βοηθήσουν άλλους. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας σε όλους τους πληγέντες και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», αναφέρει με δήλωσή του ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιανς Λέναρτσιτς.

Αυτοί ήταν οι τρεις Έλληνες που σκοτώθηκαν

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό τροχαίο δυστύχημα της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη, βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρη τη χώρα. Πρόκειται για δύο νοσηλεύτριες, έναν υπαξιωματικό και δύο διερμηνείς.

Ο Γ.Β. με καταγωγή από την Καρδίτσα, ήταν 28 ετών, παντρεμένος και ήταν στο τμήμα αλεξιπτωτιστών. Η νοσηλεύτρια από το Ηράκλειο, Ε.Α., η οποία έμενε στην Αθήνα, ήταν μία εκ των τριών στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στο τροχαίο στην Λιβύη.

Πίσω από την Ε.Α. κρύβεται μια τραγική ιστορία, καθώς ο αδερφός της είχε επίσης σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ενώ ο θείος της ήταν ιπτάμενος και έφυγε από τη ζωή επίσης εν ώρα καθήκοντος, όταν το αεροσκάφος στο οποίο στο επέβαινε κατά τη διάρκεια διατεταγμένης αποστολής, συνετρίβη.

Η Γ.Μ. ήταν νοσηλεύτρια από την Αθήνα, είχε παντρευτεί πριν από έναν χρόνο, είχε πάει εθελοντικά στη Λιβύη και εργαζόταν για χρόνια στον στρατό.

Φωτογραφίες - ντοκουμέντα λίγο πριν το δυστύχημα

Ενώ ακόμη οι ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος στη Λιβύη είναι υπό διερεύνηση, μια ημέρα μετά την ανείπωτη τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε πέντε μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής και τον τραυματισμό 13 ακόμη, στο φως ήρθαν οι φωτογραφίες από την άφιξή τους στη Βεγγάζη.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ντοκουμέντα από την άφιξη της ελληνικής αποστολής και την υποδοχή της στο αεροδρόμιο με τα 19 μέλη λίγα μόλις λεπτά να επιβιβάζονται στο μοιραίο λεωφορείο. Τις φωτογραφίες δημοσίευσε η ιστοσελίδα «The Libya Update» που κάλυψε το ρεπορτάζ της ελληνικής άφιξης.

Στην ανάρτηση της ιστοσελίδας δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες που δείχνουν τα 19 μέλη της ελληνικής αποστολής -16 εκ των οποίων ήταν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων- να ενημερώνονται στην πίστα του αεροδρομίου πριν επιβιβαστούν και ξεκινήσουν την αποστολή έρευνας και διάσωσης στη πλημμυρισμένη Λιβύη. Μια αποστολή που δεν ολοκληρώθηκε, καθώς λίγη ώρα μετά ενεπλάκησαν στο τρομακτικό τροχαίο δυστύχημα.

«Μονάδες του ελληνικού στρατού φτάνουν στη Λιβύη για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό των θυμάτων από τις πλημμύρες που σάρωσαν περιοχές της ανατολικής περιοχής της χώρας» έγραφε σε άρθρο του ο ιστότοπος “The Libya Update” ενώ λίγη ώρα μετά αναρτούσε το συγκλονιστικό βίντεο που φαίνεται να καίγεται το όχημά μεταφοράς τους μετά τη σύγκρουση με ένα φορτηγό.

Η κατάσταση των τραυματιών

Στην Ελλάδα έφτασαν το πρωί της Δευτέρας 18/09 με C-130 οι 13 τραυματίες, όλοι στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων από το τραγικό δυστύχημα στη Λιβύη, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους πέντε μέλη της ελληνικής αποστολής βοήθειας. Αμέσως μετά την άφιξη τους στην 112 Πτέρυγα Μάχης της Ελευσίνας, μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Οι δέκα από τους 13 τραυματίες βρίσκονται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ενώ οι υπόλοιποι τρεις βρίσκονται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο έφτασε το μεσημέρι και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, προκειμένου να επισκεφτεί τους τραυματίες και να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας τους. Στη συνέχεια μετέβη στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας εξ αυτών είναι πιο σοβαρά, έχοντας σπάσει τη λεκάνη του, ενώ οι υπόλοιποι δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο για τη ζωή τους, φέρουν ωστόσο τραύματα σε όλο τους το σώμα, κατάγματα και εγκαύματα. Ένα ακόμη μέλος της αποστολής, ο τρίτος μεταφραστής, παρέμεινε για νοσηλεία στη Λιβύη, καθώς φέρει πολύ σοβαρά τραύματα στα κάτω άκρα.

Όλοι οι τραυματίες υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις προκειμένου να αποτυπωθεί η κατάσταση της υγείας τους και να διαπιστωθεί ποιοι χρειάζονται περαιτέρω νοσηλεία.

Νωρίτερα, οι σοροί των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο διερμηνέων, που συμμετείχαν στην αποστολή από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών, επαναπατρίστηκαν με αεροσκάφος C-27 από τη Λιβύη.

Στις Ένοπλες Δυνάμεις κηρύχθηκε τριήμερο πένθος με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διενεργηθεί έρευνα για τα ακριβή αίτημα του δυστυχήματος.

«Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη μου για τον θάνατο των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, συμμετέχοντας στη αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. H απώλεια της ζωής τους σε δυστύχημα, κατά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, μαζί με μέλη αποστολών από άλλα κράτη, προκαλεί απέραντη θλίψη στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Νίκος Δένδιας.

«Τη βαθύτατη οδύνη μου εκφράζω επίσης για την απώλεια της ζωής των δύο πολιτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην ίδια αποστολή. Οι σκέψεις μας αυτή την ώρα είναι στις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος, στις οποίες απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια, όπως και στους τραυματίες, στους οποίους απευθύνουμε ευχές για ταχεία ανάρρωση. Με απόφασή μου κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο των στελεχών τους, κατά την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Μητσοτάκης: Είναι οδυνηρό, πενθεί όλη η χώρα

Τη θλίψη του για τον τραγικό θάνατο των πέντε Ελλήνων, μελών της ανθρωπιστικής αποστολής της χώρας μας στη Λιβύη, εκφράζει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι διπλά οδυνηρό να θρηνούμε ζωές που χάθηκαν σώζοντας ζωές. Και ταυτόχρονα να αγωνιούμε για την υγεία ανθρώπων μας, που θέλησαν να απαλύνουν την αγωνία άλλων ανθρώπων. Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που ταξίδεψαν στη Λιβύη για να βοηθήσουν μετά το χτύπημα της φύσης που πλήγωσε και τη δική μας χώρα.

Σε ένα τραγικό δυστύχημα θρηνούμε, δυστυχώς, 5 μέλη της ελληνικής αποστολής. Ένα δράμα που συνέβη, ενώ εκτελούσαν το ευγενές καθήκον του ανθρωπισμού και της διεθνούς αλληλεγγύης.

Όλη η χώρα πενθεί. Η σκέψη μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και στους 10 τραυματίες μας. Η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό τους» τονίζει ο κ. Μητσοτάκης.

Όσα γνωρίζουμε για το φονικό τροχαίο

Τρία μέλη της αποστολής, που είχε φτάσει το πρωί της Κυριακής στη χώρα, έχασαν τη ζωή τους, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό και έπιασε φωτιά στην Ντέρνα. Η αποστολή είχε προσγειωθεί στις 12:30 το μεσημέρι της Κυριακής, στη Βεγγάζη και κατευθυνόταν προς την Ντέρνα που επλήγη από τις σαρωτικές πλημμύρες λόγω της κακοκαιρίας Daniel.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, με τη υπόθεση ασχολήθηκε και η ΕΥΠ ώστε να ξεδιαλύνουν τις συνθήκες του δυστυχήματος. Πίσω από το όχημα που μετέφερε τους Έλληνας βρίσκονταν δύο τζιπ συνοδείας. Από την αντίθετη κατεύθυνση, ήρθε το αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού και ενώ το πρώτο τζιπ πέρασε, το όχημα φέρεται να έστριψε και να χτύπησε από την αριστερή πλευρά το λεωφορείο.

Το όχημα μεγάλου κυβισμού περιείχε μεγάλη ποσότητα καυσίμων και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, εξερράγη το μεγάλο ρεζερβουάρ και σε συνδυασμό με την κακή κατάσταση του οδοστρώματος και τα μεγάλα προβλήματα οδικής ασφάλεια που υπάρχουν στη Λιβύη οδήγησαν στο δυστύχημα.

Μιλώντας για τον τραγικό χαμό των μελών της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κράτησε αποστάσεις για το τι ακριβώς συνέβη, διαβεβαιώνοντας, ωστόσο, ότι τα αίτια θα διερευνηθούν άμεσα.

«Οι πληροφορίες μιλούν για ένα τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Αυτό δεν μπορούμε εμείς να το πούμε με βεβαιότητα, τι συνέβη ή δεν συνέβη, ούτε μπορώ να σας το πω εγώ πριν γίνει η σχετική έρευνα, πριν δοθούν οι επίσημες απαντήσεις από το υπουργείο Άμυνας. Εγώ μπορώ να σας πω ότι θα γίνει άμεσα η διερεύνηση των αιτίων» αλλά «και βέβαια του οδηγού, τι συνέβη, ποια είναι η ευθύνη που οι άνθρωποι αυτοί δεν γύρισαν στην πατρίδα μας μετά από αυτή την ανθρωπιστική βοήθεια στην οποία συνέτρεξαν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το σενάριο που εξέτασε η ΕΥΠ

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA, η ΕΥΠ φέρεται να εξέτασε και ένα ακόμη σενάριο. Αυτό της «αποστολής αυτοκτονίας» που όμως, απομακρύνεται με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν.

Με βάση το ρεπορτάζ του καναλιού, το γεγονός ότι στη σύγκρουση ενεπλάκησαν μόνο το λεωφορείο και το όχημα μεγάλου κυβισμού και όχι τα δύο τζιπ που το συνόδευαν, αρχικά φάνηκε ύποπτο. Οι Αρχές που ερευνούν την υπόθεση ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με το πώς προέκυψε η έκρηξη και εκτιμούν πως το όχημα που προκάλεσε το τροχαίο, είχε πολύ μεγάλο ρεζερβουάρ με μεγάλη ποσότητα καυσίμων. Ωστόσο, έχοντας ολοκληρώσει ένα πρώτο βαθμό ερευνών, το πιο πιθανό σενάριο οδηγεί στο συμπέρασμα του τραγικού τροχαίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης