Βρυξέλλες: Διαδήλωση Ιρανών για την Αμινί, ένα χρόνο μετά τον θάνατό της
Ιρανοί μετανάστες διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, της 22χρονης που είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε «σωστά» τη μαντίλα της και πέθανε λίγες ημέρες αργότερα, γεγονός που πυροδότησε ογκώδεις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις επί μήνες.
Χιλιάδες άνθρωποι, που κρατούσαν φωτογραφίες της Αμινί και άλλων ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις κινητοποιήσεις, ζήτησαν την ανατροπή του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν και την αποκατάσταση της δημοκρατίας.
Οι διοργανωτές είπαν επίσης ότι ζητούν να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μια ενιαία πολιτική απέναντι στους σιίτες ιερωμένους που κυβερνούν το Ιράν ώστε να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.
Στις κινητοποιήσεις, με αφορμή τον θάνατο της Αμινί, στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 500 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 71 ήταν ανήλικοι.
Εκατοντάδες τραυματίστηκαν και χιλιάδες συνελήφθησαν, σύμφωνα με στοιχεία οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Τεχεράνη κατηγορεί τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι υποκινούν τις ταραχές για να αποσταθεροποιήσουν το Ιράν.
Υποπτος για τζιχαντιστική προπαγάνδα 12χρονος στο Βέλγιο - Τι φοβούνται οι Αρχές
14:48
Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι οι 14 συλληφθέντες για την υπόθεση διακίνησης λαθραίων τσιγάρων
14:45
Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΡΟΕΣ: Πώς ένα χτύπημα των ΗΠΑ στο Ιράν μπορεί να αποσταθεροποιήσει τους γείτονές του
14:40
Δύο συλλήψεις για τους πυροβολισμούς σε ψητοπωλείο στον Άγιο Δημήτριο - Αναζητείται ένας 39χρονος
14:40