ΚΟΣΜΟΣ

Μελέτη κατέγραψε την εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τις επιθανάτιες εμπειρίες

Η καταγεγραμμένη εμπειρία του θανάτου είναι κοινή σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο Tim Foster / Unsplash

Οι χειρουργοί ήταν έτοιμοι να πριονίσουν το στήθος του 80χρονου Aubrey Osteen μετά από καρδιακή προσβολή τον Δεκέμβριο του 2020, όταν ξαφνικά εκείνος ανέκτησε τις αισθήσεις του.

«Είπα, “Περιμένετε ένα λεπτό πριν προχωρήσετε παραπέρα. Δώστε μου λίγο ακόμα αναισθητικό, με καταλαβαίνετε;”. Μου πήρε ένα λεπτό για να συνειδητοποιήσω ότι δεν ήμουν στην ίδια διάσταση με εκείνους, οπότε δεν μπορούσαν να με ακούσουν ούτως ή άλλως"».

Στη συνέχεια ο Osteen παρακολούθησε το σώμα του από ψηλά, αιωρούμενος πάνω από το χειρουργικό τραπέζι, ενώ η χειρουργική ομάδα έσπασε το στήθος του, αφαίρεσε την καρδιά και άρχισε να αποκαθιστά τη ζημιά. Σύντομα, άκουσε κάποιον να λέει «νεφρά».

«Και τα δύο νεφρά έκλεισαν ταυτόχρονα – ήξερα ότι είχα πεθάνει. Και τότε ήταν που πήγα στο επόμενο επίπεδο», δήλωσε ο Osteen.

«Όταν ανέβηκα εκεί πάνω, ήμουν στην παρουσία του Θεού, με φως που έλαμπε από πίσω Του. Το φως ήταν φωτεινότερο από οτιδήποτε έχω βιώσει εδώ στη Γη, αλλά δεν ήταν εκτυφλωτικό».

«Και ήταν εκεί ο πιο γλυκός άγγελος που με παρηγορούσε και μου έλεγε “Χαλάρωσε. Όλα θα πάνε καλά” και ότι θα έπρεπε να γυρίσω πίσω», είπε ο Osteen, που σήμερα είναι 82 ετών.

«Τώρα ξέρω ότι με έστειλαν πίσω για να πω στους άλλους για την εμπειρία μου».

Οι επιθανάτιες εμπειρίες

Αυτό που συνέβη στον Osteen εκείνη τη χειμωνιάτικη ημέρα είναι αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «επιθανάτια εμπειρία».

Μπορεί να συμβεί όταν οι γιατροί επαναφέρουν ένα άτομο στη ζωή αφού η καρδιά του σταματήσει και διακοπεί η αναπνοή – κάτι που συμβαίνει όταν ένα άτομο πεθαίνει για οποιονδήποτε λόγο, όχι μόνο κατά τη διάρκεια καρδιακής προσβολής.

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναφέρει επιθανάτιες εμπειρίες από το 1960 που εφευρέθηκε η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), δήλωσε ο Δρ. Sam Parnia, γιατρός στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου NYU Langone Health, ο οποίος ερευνά το φαινόμενο εδώ και δεκαετίες.

Ο Parnia είναι ο επικεφαλής συγγραφέας μιας νέας μελέτης που είχε σκοπό να αποκαλύψει αυτό που αποκαλεί «κρυφή συνείδηση» του θανάτου, μετρώντας την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο όταν σταματά η καρδιά και παύει η αναπνοή.

«Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν την ίδια εμπειρία. Η συνείδησή τους έγινε οξυμένη και πιο ζωντανή και η σκέψη τους έγινε πιο οξεία και ξεκάθαρη, και όλα αυτά ενώ γιατροί όπως εγώ προσπαθούν να τους επαναφέρουν και νομίζουν ότι είναι νεκροί», δήλωσε ο Parnia.

«Έχουν την αίσθηση ότι έχουν διαχωριστεί από το σώμα και μπορούν να βλέπουν και να ακούν τους γιατρούς και τους νοσηλευτές και ήταν σε θέση να αναφέρουν τι τους έκαναν οι γιατροί με έναν ανεξήγητο για αυτούς τρόπο», πρόσθεσε.

Ο Δρ. Sam Parnia ερευνά τις επιθανάτιες εμπειρίες εδώ και δεκαετίεςNYU LANGONE STAFF

Επιπλέον, οι άνθρωποι συχνά αναθεωρούν ολόκληρη τη ζωή τους, θυμούνται σκέψεις, συναισθήματα και γεγονότα που κανονικά δεν θα μπορούσαν να θυμηθούν και αρχίζουν να αξιολογούν τον εαυτό τους με βάση τις αρχές της ηθικής.

Πρόκειται για μια «σφαιρική κατανόηση της συμπεριφοράς τους καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους, όπου δεν μπορούν πλέον να εξαπατούν τον εαυτό τους», δήλωσε ο Parnia.

Οι άνθρωποι αναφέρουν επίσης ότι βλέπουν ένα θεϊκό ον, το οποίο σύμφωνα με τον Parnia μπορεί να ερμηνευτεί με διαφορετικούς τρόπους: «Αν τυχαίνει να είσαι χριστιανός, λες, “Είδα τον Ιησού” και αν τυχαίνει να είσαι άθεος, λες “Είδα αυτό το απίστευτο ον της αγάπης και της συμπόνιας”. Όλα αυτά έχουν αναφερθεί εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια».

Τα εγκεφαλικά κύματα κατά την ΚΑΡΠΑ

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε την περασμένη Πέμπτη στο περιοδικό Resuscitation, ομάδες εκπαιδευμένου προσωπικού σε 25 νοσοκομεία των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Βουλγαρίας ακολούθησαν τους γιατρούς σε δωμάτια όπου οι ασθενείς πάθαιναν καρδιοπνευμονική ανακοπή ή ήταν «τεχνικά νεκροί», δήλωσε ο Parnia.

Ενώ οι γιατροί εκτελούσαν ΚΑΡΠΑ, οι ερευνητικές ομάδες τοποθετούσαν συσκευές που μετρούσαν το οξυγόνο και την ηλεκτρική δραστηριότητα στο κεφάλι του ετοιμοθάνατου. Η μέση προσπάθεια ανάνηψης διήρκεσε μεταξύ 23 και 26 λεπτών. Ωστόσο, ορισμένοι γιατροί συνέχισαν να εκτελούν ΚΑΡΠΑ για έως και μία ώρα, όπως διαπίστωσε η μελέτη.

«Η ανάνηψη είναι μια πολύ τεταμένη, απαιτητική περίσταση. Είναι πολύ υψηλής έντασης», είπε ο ίδιος. «Κανείς δεν το έχει ξανακάνει αυτό, αλλά οι ανεξάρτητες ερευνητικές μας ομάδες κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τις διαδικασίες χωρίς να παρέμβουν στην ιατρική φροντίδα των ασθενών».

Η εγκεφαλική δραστηριότητα μετρήθηκε σε διαστήματα δύο ή τριών λεπτών, όταν οι γιατροί έπρεπε να σταματήσουν τις θωρακικές συμπιέσεις ή τα ηλεκτροσόκ για να δουν αν η καρδιά του ασθενούς θα επανεκκινήσει, δήλωσε ο Parnia.

«Όπως θα περίμενε κανείς, το εγκεφαλογράφημα ήταν επίπεδο. Αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι ακόμη και μέχρι και μία ώρα κατά την ανάνηψη, είδαμε αιχμές - την εμφάνιση ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου, την ίδια που έχω εγώ όταν μιλάω ή όταν συγκεντρώνομαι βαθιά», πρόσθεσε.

Αυτές οι αιχμές περιλάμβαναν κύματα γάμμα, δέλτα, θήτα, άλφα και βήτα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Δυστυχώς, μόνο 53 άτομα από τα 567 άτομα της μελέτης, περίπου το 10%, επανήλθαν στη ζωή. Από αυτούς, οι 28 έδωσαν στη συνέχεια συνέντευξη για το τι μπορούσαν να θυμηθούν από την εμπειρία. Μόνο 11 ασθενείς ανέφεραν ότι είχαν επίγνωση κατά τη διάρκεια της ΚΑΡΠΑ και μόνο έξι ανέφεραν μια επιθανάτια εμπειρία.

Ωστόσο, αυτές οι εμπειρίες κατηγοριοποιήθηκαν μαζί με μαρτυρίες από 126 επιζώντες καρδιακής ανακοπής που δεν συμμετείχαν στη μελέτη και «μπορέσαμε να δείξουμε πολύ καθαρά ότι η καταγεγραμμένη εμπειρία του θανάτου – μια αίσθηση αποχωρισμού, μια ανασκόπηση της ζωής σου, το να πηγαίνεις σε ένα μέρος που μοιάζει με το σπίτι σου και στη συνέχεια μια αναγνώριση ότι πρέπει να επιστρέψεις – ήταν κοινή σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Parnia.

Επιπλέον, η μελέτη πήρε τα καταγεγραμμένα εγκεφαλικά σήματα και τα συνέκρινε με τα εγκεφαλικά σήματα που έγιναν από άλλες μελέτες σχετικά με τις παραισθήσεις και τις ψευδαισθήσεις, και διαπίστωσε ότι ήταν πολύ διαφορετικά, πρόσθεσε.

«Καταφέραμε να συμπεράνουμε ότι η ανακαλούμενη εμπειρία του θανάτου είναι πραγματική. Συμβαίνει με τον θάνατο και υπάρχει ένας εγκεφαλικός δείκτης που εντοπίσαμε. Αυτά τα ηλεκτρικά σήματα δεν παράγονται ως τέχνασμα ενός ετοιμοθάνατου εγκεφάλου, κάτι που έχουν πει πολλοί επικριτές».

Με πληροφορίες από: Near-death experiences tied to brain activity after death, study says by Sandee LaMotte, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης