ΚΟΣΜΟΣ

Ερευνα: Το μητρικό γάλα, εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού

seeseehundhund / Pixabay

Ομάδα ισπανών ερευνητών απέδειξε ότι το μητρικό γάλα περιέχει DNA από όγκους του μαστού, το οποίο ανοίγει τον δρόμο για την χρήση του ως υγρή βιοψία για τη διάγνωση του καρκίνου σε πρώιμα στάδια.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η μελέτη της ομάδας του Ογκολογικού Ινστιτούτου Vall d’Hebron (VHIO), η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Cancer Discovery», βασίζεται στην ανησυχία μιας ασθενούς με καρκίνο του μαστού που φοβόταν ότι είχε μεταδώσει την ασθένεια στο μωρό της κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

H συγκεκριμένη ασθενής διαγνώστηκε λίγο μετά τη διακοπή του θηλασμού του δεύτερου παιδιού της και ενώ ήταν έγκυος στο τρίτο της.

Η επικεφαλής της Μονάδας Μαστού στο Νοσοκομείο Vall d’Hebron και ερευνήτρια του VHIO, Κριστίνα Σάουρα, εξήγησε στο πρακτορείο ειδήσεων EFE ότι αυτή η ασθενής έφερε ένα δείγμα μητρικού γάλακτος που είχε αποθηκεύσει στον καταψύκτη της.

«Αν και της είπαμε ότι δεν υπήρχε κίνδυνος μετάδοσης του όγκου, αποφασίσαμε να αναλύσουμε το δείγμα, αναζητώντας δείκτες που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν στην έρευνα», είπε.

Σύμφωνα με το RTVE, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι στο δείγμα, που συλλέχθηκε περίπου 18 μήνες πριν από τη διάγνωση, υπήρχε ήδη DNA όγκου (ctDNA). Ετσι οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα μητρικού γάλακτος και αίματος από περισσότερες ασθενείς με καρκίνο του μαστού που είχαν διαγνωστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό, καθώς και από υγιείς γυναίκες που ήταν στη διαδικασία του θηλασμού.

Ανιχνεύσιμο DNA στο δείγμα μητρικού γάλακτος

Από 15 περιπτώσεις γυναικών με καρκίνο του μαστού που έχουν ήδη διαγνωστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό, σε 13 από αυτές εντοπίστηκε η ίδια μετάλλαξη στο γάλα με τον όγκο από τον οποίο υπέφεραν. Ωστόσο, σε δείγματα αίματος μόνο ένα ήταν θετικό.

«Στους εντοπισμένους όγκους, η απελευθέρωση DNA στο αίμα είναι χαμηλή και πολύ αραιωμένη, αλλά στο μητρικό γάλα βλέπουμε ότι υπάρχει μια ποσότητα που είναι πιο εύκολο να ανιχνευθεί, καθιστώντας το ένα πιθανό διαγνωστικό εργαλείο», ανέφερε η Σάουρα.

Το επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσει μια μεγαλύτερη μελέτη για τη συλλογή δειγμάτων μητρικού γάλακτος από 5.000 υγιείς γυναίκες παγκοσμίως που έχουν μείνει έγκυες σε ηλικία 40 ετών και άνω, ή οποιασδήποτε ηλικίας, που φέρουν μεταλλάξεις που αυξάνουν τον κίνδυνο να υποφέρουν από καρκίνο του μαστού.

Ο στόχος είναι να επιβεβαιωθεί εάν ο καρκίνος του μαστού μπορεί να ανιχνευθεί σε πρώιμο στάδιο στο μητρικό γάλα, ακόμη και πριν από τη χρήση τεχνικών απεικόνισης ή εξετάσεων αίματος.

Στόχος ένα νέο - σωτήριο - τεστ

Εάν τα αποτελέσματα είναι τα αναμενόμενα, η Σάουρα υποστηρίζει ότι όλες οι γυναίκες θα μπορούσαν να υποβληθούν σε έλεγχο μέσω του μητρικού γάλακτος μετά τον τοκετό, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα νεογέννητα σε αυτό που είναι γνωστό ως το «τεστ φτέρνας» για την ανίχνευση μιας ομάδας ασθενειών.

«Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν χρήσιμο, καθότι ο πληθυσμιακός έλεγχος για καρκίνο του μαστού είναι από την ηλικία των 50 ετών, μέσω μαστογραφίας, και αυτό το νέο τεστ θα πραγματοποιείται σε έναν -νεότερο- πληθυσμό στον οποίο δεν κάνουμε εξετάσεις πριν από τη διάγνωση. Και όσο νωρίτερα εντοπίσουμε τον καρκίνο, τόσο γρηγορότερα μπορούμε να τον θεραπεύσουμε», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης