Το νέο ουκρανικό χτύπημα στην Κριμαία και τα μηνύματα προς Μόσχα και... Μασκ
Ανανεώθηκε:
Το νέο ουκρανικό χτύπημα στην Σεβαστούπολη, στο νοτιότερο άκρο της Κριμαίας είναι μία σαφέστατη απόδειξη, και όχι ένδειξη, πως η Ουκρανία πλέον μπορεί και χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τους βρετανογαλλικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που έχει στο οπλοστάσιό της.
Η μεγαλύτερη πόλη της Κριμαίας και η σημαντικότερη ρωσική ναυτική βάση στην χερσόνησο είναι πλέον ξεκάθαρα εντός του βεληνεκούς των όπλων που διαθέτει το Κίεβο.
Το χτύπημα μπορεί να μην έχει επιβεβαιωθεί, ή διαρρεύσει, με τι οπλικά συστήματα έγινε αλλά είναι βέβαιο από τις εικόνες που τα ρωσικά δίκτυα έχουν δώσει στην δημοσιότητα πως δεν πρόκειται για χτυπήματα με drone είτε από τον αέρα είτε από την θάλασσα.
Το μέγεθος της έκρηξης στο ναυπηγείο του Σέρτζο Ορτζονικίντζε, το οποίο οι Ρώσοι χρησιμοποιούν για επισκευές στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας, οδηγεί μάλλον στο συμπέρασμα πως για την συγκεκριμένη επιχείρηση οι Ουκρανοί προχώρησαν σε χρήση των πυραύλων Storm Shadow, που εδώ και κάποιο διάστημα έχουν παραλάβει από την Βρετανία.
Οι εικόνες από τα δύο σοβαρά «τραυματισμένα» ρωσικά σκάφη είναι επίσης ενδεικτικές του τύπου των όπλων που έπληξαν το σημείο και το σημαντικότερο βρήκαν στόχο.
Ανεξάρτητες πηγές από την Ρωσία υπογραμμίζουν πως εκτός των σκαφών (ένα αντιτορπιλικό και ένα υποβρύχιο) έχουν πληγεί και εγκαταστάσεις όπως και σπίτια στην ευρύτερη περιοχή, στοιχείο το οποίο ακόμη και ως ανεπιβεβαίωτη πληροφορία δείχνει πως η επιχείρηση το βράδυ της Τρίτης στα νότια της Κριμαίας ήταν μία επιχείρηση τόσο ουσίας όσο και μηνύματος...
Από την μία το Κίεβο με ένα ακόμη χτύπημα βαθιά στα κατεχόμενα από την Ρωσία εδάφη προχωρά και πάλι στην υλοποίηση της δέσμευσης Ζελένσκι για «εξαγωγή» πολέμου στα ρωσικά εδάφη και από την άλλη δείχνει για ακόμη μία φορά στη Μόσχα πως δεν υπάρχει πλέον σημείο που τα δυτικά όπλα που έχουν στα χέρια τους οι δυνάμεις της Ουκρανίας δεν μπορούν να πλήξουν.
Ένα ερώτημα που θα διαφώτιζε ακόμη περισσότερο το τι σκοπεύει να πετύχει με την συγκεκριμένη κίνηση το Κίεβο είναι με ποιον τρόπο έγιναν οι ρίψεις των πυραύλων στη Σεβαστούπολη.
Διαρροές από το Κίεβο αναφέρουν πως το χτύπημα ήταν σχεδιασμένο και υλοποιήθηκε από την πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας και μάλιστα από ένα μαχητικό (ρωσικής κατασκευής) SU-24.
Αν η συγκεκριμένη πληροφορία είναι αξιόπιστη τότε η Ρωσία έχει σοβαρό ζήτημα στην αεράμυνα στα νότια και συγκεκριμένα στα συστήματα που έχει από το 2014 εγκαταστήσει στην Κριμαία. Εάν οι Ουκρανοί, πριν λάβουν τα F-16 που ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν δεσμευθεί να στείλουν, είναι σήμερα σε θέση να πλήττουν από τον αέρα σημεία τόσο μεγάλης σημασίας για την ρωσική παρουσία στην Μαύρη θάλασσα ίσως η Μόσχα να επιχειρήσει να μην φτάσουν ποτέ τα ξένα μαχητικά στον εναέριο χώρο των πεδίων μάχης.
Ενδιαφέρουσα είναι επίσης η διάσταση που θέλει τους Ουκρανούς στο χτύπημα να χρησιμοποιούν 10 βρετανικούς πυραύλους, με τους Ρώσους να σημειώνουν έστω και off the record πως κατέρριψαν τους 7 καθώς με τέτοιου τύπου επιχειρήσεις οι δυνάμεις του Ζελένσκι αν και ρισκάρουν τις ζωές μάχιμου προσωπικού μπορούν να εξάγουν σημαντικά συμπεράσματα τόσο για την ετοιμότητα των ρωσικών δυνάμεων όσο και για την ταχύτητα αντίδρασής τους σε ένα μαζικό και γρήγορο χτύπημα.
Η Σεβαστούπολη ίσως να είναι το πρώτο βήμα για τα όσα ο Ζελένσκι και οι μαχητές της Ουκρανίας σκοπεύουν να κάνουν πλέον αλλάζοντας στρατηγική καθώς οι ρωσικές άμυνες στο έδαφος φαίνεται πως απαιτούν πολύ περισσότερο χρόνο και άρματα μάχης από αυτά που σήμερα η χώρα μπορεί να διαθέσει.
Αμερικανοί αναλυτές τονίζουν επίσης πως το χτύπημα στο νοτιότερο άκρο της Κριμαίας υπάρχει μεγάλο ενεδεχόμενο να είναι απάντηση και προς έναν συγκεκριμένο Αμερικανό πολίτη: τον Ίλον Μασκ.
Η πρόσφατη κυκλοφορία ενός νέου βιβλίου για τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου «άναψε» φωτιές καθώς φαίνεται να παραδέχεται πως έδωσε εντολή στους πρώτους μήνες των μαχών να μην ενεργοποιηθούν οι δορυφόροι που χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί εάν οι δυνάμεις τους επιχειρήσουν να πλήξουν την Κριμαία… Το Κίεβο φαίνεται πως έστω και χωρίς «φανφάρες» σιωπηλά την Τρίτη το βράδυ απάντησε στον ιδιοκτήτη, μεταξύ άλλων της StarLink, πως οι Ουκρανοί μπορούν να τα καταφέρουν και χωρίς τους πανάκριβους δορυφόρους του.