ΚΟΣΜΟΣ

Η συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν και οι έξι δισεκατομμύρια λόγοι ανησυχίας για το Ισραήλ

Η προσέγγιση Τεχεράνης - Ουάσιγκτον δημιουργεί έντονη ανησυχία στο Τελ Αβίβ AP Photo

Εδώ και έναν μήνα μία εξόχως σημαντική είδηση δεν έτυχε της προσοχής που θα της έπρεπε, παρά το γεγονός ότι εμπλέκει δύο ορκισμένους εχθρούς και κυρίως επειδή φαίνεται να αναστατώνει ακόμη έναν σημαντικό σύμμαχο.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάϊντεν έχει ήδη συμφωνήσει και έχουν δοθεί οι απαραίτητες οδηγίες στα οικονομικά κλιμάκια των ΗΠΑ να προχωρήσει το «ξεπάγωμα» έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία ανήκουν στο Ιράν και την Τεχεράνη.

Οι ΗΠΑ είχαν εντάξει την συγκεκριμένη κίνηση με τη δέσμευση του τεράστιου αυτού ποσού στα πολλά «πακέτα» κυρώσεων, με τα οποία έχουν πλήξει την Τεχεράνη τα τελευταία 10 χρόνια.

Όπως μεταδίδουν δυτικά μέσα, μάλιστα, για να φτάσουμε στη σημερινή εξέλιξη έχουν μεσολαβήσει τα τελευταία δύο χρόνια, τουλάχιστον οκτώ επίσημες συζητήσεις ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Τεχεράνη, ενώ άγνωστο παραμένει πόσες ακόμη έχουν γίνει σε άκρως απόρρητο περιβάλλον.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αναλυτές, η συγκεκριμένη εξέλιξη φαίνεται να επιταχύνθηκε τους τελευταίους μήνες με το Κατάρ να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να έχουν δεχθεί εγγυήσεις από τράπεζες του Κατάρ για την πληρωμή του κόστους μεταφοράς των συγκεκριμένων κεφαλαίων προς την Τεχεράνη.

Το Κατάρ όλους τους τελευταίους μήνες αποτελεί τον μοναδικό και αποκλειστικό «ενδιάμεσο» και για τις δύο πλευρές και φαίνεται πως θα αποτελέσει «σημείο κλειδί» και στις σχέσεις που Ουάσιγκτον και Τεχεράνη επιχειρούν να χτίσουν με το βλέμμα στο μέλλον…

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, το Ισραήλ έχει περισσότερους από έξι δισεκατομμύρια λόγους να ανησυχεί.

Ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος σύμμαχος του Τελ Αβίβ είναι χωρίς αμφιβολία οι ΗΠΑ.

Τους τελευταίους μήνες, όμως, οι σχέσεις ανάμεσα σε Μπάϊντεν και Νετανιάχου έχουν φτάσει σε ιστορικό χαμηλό.

Ακόμη και η επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον σήμερα δεν συνοδεύεται με επιβεβαιωμένο ραντεβού στον Λευκό Οίκο.

Οι σκληρές επικρίσεις για τον τρόπο που η Κυβέρνηση Ντενιάχου χειρίζεται το νομοσχέδιο που αποδυναμώνει το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας δεν ήταν απλά «στάχτη στα μάτια».

Το πόσο σοβαρό είναι το ζήτημα που έχει προκύψει ανάμεσα σε Ισραήλ και ΗΠΑ δεν είναι δυνατό να το γνωρίζει κάποιος με ακρίβεια, αλλά αυτό που είναι βέβαιο πως εάν υπάρχει «ρήγμα» σε αυτή την σχέση η Μέση Ανατολή οδεύει επίσης σε αστάθεια και θολά νερά…

Μπορεί σήμερα οι ΗΠΑ και η Κυβέρνηση Μπάϊντεν να έχουν αποφασίσει να χαράξουν μία διαφορετική πολιτική με το Ιράν και η Τεχεράνη να έχει συναινέσει στην προσέγγιση, αλλά το Ισραήλ είναι αδύνατο να καθίσει υπό τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε ένα τραπέζι με «τετελεσμένα».

Με δεδομένο πως ο Νετανιάχου είναι ο πιο συνετός και μετριοπαθής του Κυβερνητικού συνασπισμού του οποίου ηγείται η Ουάσιγκτον δεν θα πρέπει να πάρει αψήφιστα τις ισραηλινές ενστάσεις, έστω κι αν τα μακροπρόθεσμα οφέλη θα είναι μεγάλα και για την πολύπαθη γεωγραφική ζώνη και για τις χώρες κατά μόνας.

Ο Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να βρει πριν την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης θητείας του, και σίγουρα πριν τεθεί αντιμέτωπος με τον εκλεκτό των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές του 2024 (πιθανότατα του Ντόναλντ Τραμπ), τη χρυσή τομή σε ένα ζήτημα που κάθε άλλο από απλό είναι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης