Το δράμα από τον φονικό σεισμό στο Μαρόκο και οι άκρως απαιτητικές προκλήσεις
Από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και το φονικό χτύπημα του εγκέλαδου το Μαρόκο ζει μία τραγωδία.
Οι νεκροί που 48 ώρες μετά τον σεισμό αγγίζουν τους 2500 και οι τραυματίες που επίσης φτάνουν σε αντίστοιχους αριθμούς είναι μόνο το ένα κομμάτι του δράματος.
Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από την σεισμική δόνηση και χωρίς να υπάρχουν ακόμη επίσημα στοιχεία οι άστεγοι σήμερα υπολογίζεται πως ξεπερνούν ακόμη και το συγκεκριμένο νούμερο.
Η πόλη του Μαρακές περίπου 74 χιλιόμετρα βόρεια από το επίκεντρο της δόνησης έχει υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές ειδικά στο νότιο τμήμα της. Ειδικά η παλιά πόλη του Μαρακές, πολλά από τα κτίρια της οποίας είναι εκατοντάδων ετών, έχει ουσιαστικά καταστραφεί ολοσχερώς ενώ σύμφωνα με τις μαρτυρίες των σωστικών συνεργείων που συνδράμουν τις προσπάθειες των τοπικών αρχών οι κοινότητες και τα χωριά στους πρόποδες της οροσειράς του Άτλαντα έχουν κυριολεκτικά ισοπεδωθεί.
Σήμερα στην χώρα επιχειρούν σωστικά συνεργεία από την Γαλλία, την Γερμανία, την Ισπανία και το Κατάρ και οι προσπάθειές τους επικεντρώνονται κυρίως εκτός αστικού ιστού. Η πρόσβαση στα συγκεκριμένα χωριά είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς επί της ουσίας το οδικό δίκτυο έχει διαλυθεί τόσο από την πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση όσο και από τις κατολισθήσεις που ακολούθησαν.
Τα πτητικά μέσα με τα οποία τα συνεργεία προσεγγίζουν τις συγκεκριμένες περιοχές δεν επαρκούν για εκκενώσεις τραυματιών και δυστυχώς είναι αρκετές οι αναφορές για επιζώντες οι οποίοι ανασύρθηκαν από συντρίμμια σπιτιών και εξέπνευσαν στα χέρια των διασωστών καθώς δεν υπήρχε τρόπος να μεταφερθούν γρήγορα σε κάποιο νοσοκομείο. Από τους 2.500 νεκρούς μέχρι τώρα οι 1.800 έχουν καταγραφεί στις συγκεκριμένες περιοχές. Στα χωριά στους πρόποδες της οροσειράς τους Άτλαντα ζουν περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι.
Καταστράφηκε το 1/4 του Μαρακές
Όσοι επέζησαν της καταστροφικής μανίας του σεισμού έχουν σήμερα να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις. Εντός Μαρακές το ¼ των κατοικιών της πόλης έχει υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές με τα συνεργεία να υπογραμμίζουν πως τα συγκεκριμένα διαμερίσματα και μονοκατοικίες είναι επί της ουσίας ακατάλληλα για χρήση και επικίνδυνα. Χιλιάδες είναι ακόμη τα σπίτια τα οποία αν και δεν είναι επικίνδυνα έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές και απαιτούν επισκευές πριν κατοικηθούν εκ νέου. Μόλις το 1/5 των κατοικιών στην πόλη του 1 εκατομμυρίου πολιτών έχει μικρές υλικές ζημιές και οι ιδιοκτήτες ή ένοικοι θα επιστρέψουν σύντομα.
Σημαντικό είναι το πρόβλημα και με τους ανθρώπους που σήμερα είτε είναι άστεγοι είτε φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους και μένουν σε πλατείες, πάρκα ή ακόμη και στα αυτοκίνητά τους σε ανοιχτούς χώρους στάθμευσης. Το Μαρακές, η 4η σε πληθυσμό πόλη του Μαρόκου, δεν διαθέτει επίσης αρκετές υποδομές παρά την τουριστική ανάπτυξη για να φιλοξενήσει σε αξιοπρεπείς συνθήκες τους πληγέντες.
Με βάση τα όσα μεταδίδουν τοπικά μέσα ελλείψεις έχουν ήδη ξεκινήσει να καταγράφονται τόσο σε πόσιμο νερό και ξηρά τροφή όσο και σε γάζες και μονάδες αίματος στα νοσοκομεία. Από τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό πάντως μαζικά μαροκινοί πολίτες από όλες τις πλευρές της χώρας έσπευσαν, δημιουργώντας μεγάλες ουρές, έξω από νοσοκομεία για να δώσουν αίμα για τους συμπολίτες τους. Αναφορικά με τις ελλείψεις η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχουν ήδη κινητοποιήσει κεφάλαια και ανθρώπους προκειμένου μέσω του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς ημισελήνου να παρασχεθεί κάθε βοήθεια στη χώρα.
Παρά τη μεγάλη διπλωματική ένταση των τελευταίων ετών (από το 2021 έχουν διακοπεί οι διπλωματικές σχέσεις) ακόμη και η Αλγερία ανακοίνωσε πως ανοίγει τον εναέριο χώρο της προκειμένου να φτάσει γρήγορα ανθρωπιστική βοήθεια στις πληγείσες περιοχές. Οικονομική βοήθεια προς το μουσουλμανικό βασίλειο έχει ήδη ανακοινώσει πως θα διαθέσει η Γαλλία και η Γερμανία, με την Γαλλική βοήθεια να γίνεται άμεσα αποδεκτή όχι όμως και την Γερμανική παρά την σημαντική βελτίωση στις σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια.
Ο σεισμός στο Μαρόκο ο ισχυρότερος σε μέγεθος που έχει δώσει το συγκεκριμένο ρήγμα της οροσειράς του Άτλαντα φαίνεται πως προβληματίζει έντονα και τους επιστήμονες οι οποίοι από τη μία είναι καθησυχαστικοί αναφορικά με την σεισμική δραστηριότητα σήμερα αλλά υπογραμμίζουν πως η συγκεκριμένη περιοχή και η χώρα πιθανότατα μπαίνουν σε μία εποχή γεωλογικά. Υπογραμμίζεται πως το 1960 δόνηση πολύ μικρότερη από αυτή της Παρασκευής είχε στοιχίσει την ζωή σε 12.000 ανθρώπους.