ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Νέο χαμηλό ρεκόρ ανεργίας - Μεγάλη έλλειψη εργατικού δυναμικού λόγω πολέμου

Οι αμυντικές εταιρείες εργάζονται όλο το 24ωρο ενώ ο στρατιωτικός τομέας έχει απορροφήσει εργαζόμενους από άλλους τομείς Russian Defense Ministry Press Service via AP

Η ρωσική ανεργία σημείωσε νέο χαμηλό ρεκόρ τον Ιούνιο και οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 10,5% σε ετήσια βάση, σε μια περαιτέρω απόδειξη της στενότητας της αγοράς εργασίας, όπως έδειξαν τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, 30/8.

Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,0% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού από 3,1% ένα μήνα νωρίτερα. Η αύξηση των πραγματικών μισθών ήταν βραδύτερη από την αντίστοιχη του Μαΐου (13,3%), αλλά εξακολουθεί να υπερβαίνει κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών για 8,3%.

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού επιδεινώθηκε εξαιτίας της στρατιωτικής επιστράτευσης στη Ρωσία πέρυσι και του ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα μετά την έναρξη του πολέμου με την Ουκρανία, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τομείς όπως η πληροφορική.

Οι αμυντικές εταιρείες εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο και οι εμπειρογνώμονες λένε ότι ο στρατιωτικός τομέας έχει απορροφήσει εργαζόμενους από άλλους τομείς της οικονομίας, με τις ελλείψεις προσωπικού να γίνονται αισθητές στην ελαφρά βιομηχανία, την βιομηχανία χημικών, τα τρόφιμα και άλλους τομείς.

Πληθωρισμός

Τα καλύτερα νέα για την Κεντρική τράπεζα, είναι ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 0,03% από 0,09% την εβδομάδα έως τις 28 Αυγούστου.

Ο πληθωρισμός στη Ρωσία άρχισε να επιταχύνεται τον Ιούνιο, καθώς εξαντλήθηκε η επίδραση της υψηλής βάσης του περασμένου έτους, όταν οι τιμές αυξήθηκαν σε διψήφιο ποσοστό μετά την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως αποκαλεί η Μόσχα τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η εξασθένιση του ρουβλίου ώθησε ανοδικά τις τιμές των εισαγόμενων αγαθών.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αναφερθεί στο θέμα των αυξανόμενων πληθωριστικών κινδύνων δύο φορές τον τελευταίο μήνα, λέγοντας στην κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα να διατηρήσουν την κατάσταση υπό έλεγχο.

Η Κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει το βασικό της επιτόκιο δύο φορές από τα τέλη Ιουλίου, συνολικά κατά 450 μονάδες βάσης, σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει το ρούβλι και να περιορίσει τον πληθωρισμό, υποσχόμενη να συνεχίσει τον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, εάν χρειαστεί.

Στις τελευταίες προβλέψεις της, η Κεντρική τράπεζα εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός το 2023 θα κυμανθεί μεταξύ 5,0-6,5%, έναντι 11,9% πέρυσι, και δήλωσε ότι αναμένεται να επιστρέψει στον στόχο του 4% το 2024.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης