ΚΟΣΜΟΣ

Διαμαρτύρεται η Λιθουανία για την φράση του Πάπα περί μεγάλης ρωσικής αυτοκρατορίας

Διαμαρτύρεται η Λιθουανία για την φράση του Πάπα περί μεγάλης ρωσικής αυτοκρατορίας
Ο Πάπας Φραγκίσκος AP Photo / Gregorio Borgia

Τον πρέσβη του Βατικανού κάλεσε η Λιθουανία προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για μια φράση του πάπα Φραγκίσκου που προέτρεψε σε μια ομιλία του τους Ρώσους νέους να θυμούνται ότι είναι κληρονόμοι της «μεγάλης ρωσικής αυτοκρατορίας».

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας διατύπωσε αυτή τη φράση -που έκανε εκτός κειμένου- σε απευθείας ομιλία του μέσω βίντεο την Παρασκευή σε καθολικούς νέους σε μια συγκέντρωση στην Αγία Πετρούπολη.

Ως απάντηση, το υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας -μιας χώρας η μεγάλη πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι καθολικοί- κάλεσε τον αποστολικό Νούντσιο για «μια συζήτηση» μετά την επιστροφή του αρχιεπισκόπου από τις διακοπές, τόνισε σήμερα εκπρόσωπος του λιθουανικού ΥΠΕΞ.

Το Βατικανό ανέφερε χθες ότι ο πάπας Φραγκίσκος δεν είχε κανένα σκοπό να εξάρει τον ρωσικό ιμπεριαλισμό στην ομιλία του, στην οποία εξύμνησε επίσης τους Ρώσους αυτοκράτορες Πέτρο τον Μέγα και την Αικατερίνη Β' που επέκτειναν τη ρωσική αυτοκρατορία.

Τα εδάφη της Λιθουανίας και της Πολωνίας προσαρτήθηκαν στη Ρωσική Αυτοκρατορία τον 18ο αιώνα από την Αικατερίνη Β'. Οι χώρες αποσπάστηκαν μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, έπειτα από δύο εξεγέρσεις τον 19ο αιώνα κατά της αυτοκρατορίας που κατεστάλησαν με αγριότητα.

Η πρόθεση του Φραγκίσκου ήταν «να διατηρήσει και να προωθήσει ό,τι θετικό στη μεγάλη ρωσική πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά», σημείωσε το Βατικανό.

Η Ουκρανία, κάποτε μέρος της ίδιας αυτοκρατορίας, τόνισε ότι η φράση του πάπα ήταν «εξαιρετικά λυπηρή». Το Κρεμλίνο έκανε λόγο για «πολύ ευχάριστες» δηλώσεις.

Η Λιθουανία, με πληθυσμό 2,8 εκατομμυρίων, όπου τα τρία τέταρτα αυτών προσδιορίζονται ως ρωμαιοκαθολικοί, είναι σφοδρός επικριτής της Ρωσίας και υποστηρικτής της Ουκρανίας τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του ΝΑΤΟ, στα δύο μπλοκ που είναι μέλος.

Η καθολική Εκκλησία εξακολουθεί να είναι σεβαστή στη χώρα για την αντικομμουνιστική, υπέρ της ανεξαρτησίας στάση της κατά το διάστημα που η βαλτική χώρα βρισκόταν υπό την προσάρτηση της Σοβιετικής Ένωσης. Κατά την περίοδο αυτή, το Βατικανό διατήρησε τη λιθουανική διπλωματική αντιπροσωπεία στην Αγία Έδρα καθώς δεν αναγνώριζε την προσάρτηση.

Ο Φραγκίσκος τέλεσε λειτουργία ενώπιον περίπου 100.000 ανθρώπων στη Λιθουανία κατά την επίσκεψή του το 2018.