ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: Η ΕΕ θα πρέπει να εξελιχθεί σε μία ένωση «πολλών ταχυτήτων» σε περίπτωση διεύρυνσης

Eurokinissi

Σε μία ένωση «πολλών ταχυτήτων» ίσως θα πρέπει να εξελιχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καθώς εξετάζει την ενσωμάτωση της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του POLITICO, Ο Μακρόν είπε ότι η ΕΕ χρειάζεται μεταρρυθμίσεις εάν θέλει να ενσωματώσει νέα έθνη και πρέπει να οικοδομήσει συναίνεση με περισσότερες από 30 χώρες μέλη.

«Ο κίνδυνος είναι να πιστεύουμε ότι μπορούμε να διευρυνθούμε χωρίς μεταρρυθμίσεις. Μπορώ να καταθέσω ότι είναι αρκετά δύσκολο για την Ευρώπη να προχωρήσει σε ευαίσθητα θέματα με 27 μέλη. Με 32 ή 35 μέλη, δεν θα είναι πιο εύκολο», είπε στην ετήσια συγκέντρωση των Γάλλων πρεσβευτών στο Παρίσι.

Θα χρειαστούμε τόλμη, για να επιτύχουμε περισσότερη ολοκλήρωση σε ορισμένους τομείς και ίσως ακόμη και μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων», είπε.

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν διευκρίνισε πώς θα λειτουργούσε αυτή η Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, αλλά πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη μια αναθεώρηση των διαδικασιών της Ε.Ε προκειμένου το μπλοκ να εμβαθύνει και να διατηρήσει «την ελκυστικότητά του».

Σύμφωνα με αρκετούς Γάλλους αξιωματούχους, η κυβέρνηση του Μακρόν επεξεργάζεται διάφορες προτάσεις για μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, η οποία θα περιλαμβάνει τη δημιουργία άτυπων ομάδων χωρών μελών που θα εργάζονται σε συγκεκριμένους τομείς πολιτικής.

Ο Μακρόν άφησε επίσης να εννοηθεί ότι θα περιγράψει λεπτομερώς τις σκέψεις του για τη διεύρυνση και τη μεταρρύθμιση της ΕΕ τους επόμενους μήνες και ενόψει των εκλογών στην ΕΕ το επόμενο έτος.

Τόσο η Ουκρανία όσο και η Μολδαβία έλαβαν καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ τον Ιούνιο και υπάρχουν φωνές που ζητούν από την ΕΕ να ξεκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες έως τον Δεκέμβριο.

Παρά τις ενδείξεις ότι η ουκρανική αντεπίθεση προχωρά πιο αργά από το αναμενόμενο, ο Μακρόν επανέλαβε επίσης την πλήρη υποστήριξή του στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να κερδίσει. Θα ήταν το τέλος κάθε εμπιστοσύνης στο διεθνές δίκαιο. Η Ουκρανία θα είναι μια επένδυση από πλευράς διπλωματίας και πόρων τα επόμενα χρόνια. Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι αυτή η προσπάθεια δεν υπήρξε», είπε στους διπλωμάτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης