ΚΟΣΜΟΣ

Λονδίνο: «Λουκέτο» μετά από 56 χρόνια λειτουργίας στο πολυβαβευμένο εστιατόριο «Le Gavroche»

Λονδίνο: «Λουκέτο» μετά από 56 χρόνια λειτουργίας στο πολυβαβευμένο εστιατόριο «Le Gavroche»
Φωτογραφία αρχείου από εστιατόριο βραβευμένο με αστέρι Μισελέν UNSPLASH

Το κλείσιμο του εμβληματικού εστιατορίου «Le Gavroche» του Λονδίνου τον Ιανουάριο του 2024 ανακοίνωσε ο σεφ Μισέλ Ρου.

Το «Le Gavroche», στην περιοχή Μέιφερ του Λονδίνου, άνοιξε το 1967 αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα εστιατόρια της Βρετανίας και ήταν το πρώτο στο Ηνωμένο Βασίλειο που βραβεύτηκε με αστέρι Michelin το 1974.

Άνοιξε από τους Γάλλους Μισέλ και Αλμπέρ Ρου, δύο αδελφούς που πέθαναν το 2020 και το 2021.

Οι αδελφοί Ρου επηρέασαν, ως γνωστόν, τη βρετανική σκηνή του φαγητού.

Το εστιατόριο, το οποίο βραβεύτηκε με τρία αστέρια Michelin το 1982 και διατηρεί δύο αστέρια, ανέλαβε το 1991 ο γιος του Αλμπέρ, ο Μισέλ Ρου ο νεότερος, ο οποίος είναι διάσημος σεφ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εκείνος είναι που ανακοίνωσε το κλείσιμο του «Gavroche» στο Instagram και σε συνέντευξή του στους Times το βράδυ της Παρασκευής (18/8).

«Είμαι πραγματικά κουρασμένος», είπε ο 63χρονος σεφ στους Times, που περιγράφουν το εστιατόριο ως «το τελευταίο προπύργιο της κλασικής γαλλικής υψηλής κουζίνας του Λονδίνου» και «ένα από τα πιο διάσημα εστιατόρια της Βρετανίας».

«Έχω φτάσει σε ένα στάδιο όπου δεν απολαμβάνω αυτή τη δουλειά όσο παλιά. Είναι μια πολύ αγχωτική δουλειά και θα ήθελα να βρω μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής μου και της ιδιωτικής μου ζωής», εξήγησε ο Μισέλ Ρου ο νεότερος.

«Είμαι στο τιμόνι για 34 χρόνια, περισσότερο από τον πατέρα μου», συνέχισε. "Η πίεση για μένα να προσφέρω την κορυφαία ποιότητα που περιμένουν όλοι όσοι τρώνε στο Le Gavroche είναι τόσο εξαντλητική. Δεν είναι μόνο κάθε μέρα και κάθε (παρεχόμενη) υπηρεσία, αλλά κάθε πιάτο».

Ο σεφ τόνισε επίσης τις δυσκολίες που συνδέονται με την πανδημία της Covid και το Brexit που «έχουν προκαλέσει προβλήματα όσον αφορά τις προμήθειες, το προσωπικό και τα κόστη».

Διαβεβαιώνει όμως ότι το εστιατόριο τα πάει πολύ καλά οικονομικά και ότι παραμένει «γεμάτο κάθε μέρα».

Ο Μισέλ Ρου Τζούνιορ ανακοίνωσε «μια σειρά από εορταστικά δείπνα» που θα ξεκινήσουν τον Νοέμβριο και θα τελειώσουν με το κλείσιμο του εστιατορίου τον Ιανουάριο.