ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ζέμαν θέλει δημοψήφισμα στην Τσεχία για Ε.Ε. και ΝΑΤΟ

Ο Τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν κάλεσε την Δημοκρατία της Τσεχίας να διενεργήσει δημοψήφισμα με ερώτημα την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ μια εβδομάδα μετά την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας, προσθέτοντας ότι ο ίδιος στηρίζει την παραμονή της χώρας και στους δύο οργανισμούς.

Ο Ζέμαν δεν έχει δικαιοδοσία να προκηρύξει δημοψήφισμα ωστόσο πρόκειται να έναν πολιτικό με μεγάλη επιρροή στους Τσέχους οι οποίοι εκφράζουν σκεπτικισμό για την Ε.Ε. στην οποία εντάχθηκε η χώρα το 2004.

“Διαφωνώ με αυτούς που αποχωρούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση”, φέρεται να δήλωσε ο Ζέμαν όπως μετέδωσε ραδιοφωνικός σταθμός, στην συνάντηση που είχε με πολίτες της ανατολικής Τσεχίας.

"Όμως θα κάνω τα πάντα για να γίνει δημοψήφισμα ώστε να μπορούν να εκφράσουν τις επιθυμίες τους. Το ίδιο ισχύει και για την συμμετοχή στο ΝΑΤΟ".

Η Ε.Ε. επιχειρεί να περιορίσει τις οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις που έχει προκαλέσει το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Στην Τσεχία, η ικανοποίηση από την συμμετοχή στην Ε.Ε. έχει υποχωρήσει στο 25% σύμφωνα με έρευνα του Απριλίου, από 32% ένα χρόνο πριν.

Στην γειτονική Σλοβακία, το ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα σκοπεύει να συλλέξει υπογραφές με το αίτημα διενέργειας δημοψηφίσματος για την συμμετοχή της χώρας σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.

Η Ουγγαρία από την πλευρά της, δεν ετοιμάζει δημοψήφισμα για την συμμετοχή της στην Ε.Ε. αλλά για την υποχρεωτική ποσόστωση εγκατάστασης μεταναστών, μετά από σχετική απόφαση της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό.

Ο χειρισμός της Ε.Ε. της προσφυγικής κρίσης έχει εξαγριώσει πολλούς ψηφοφόρους των πρώην κομμουνιστικών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

Αντιδημοφιλής Ε.Ε.

Ο Ζέμαν έχει επανειλημμένα εκφράσει έντονα την αντίθεσή του για την υποδοχή μεταναστών στην χώρα, οι οποίοι είναι κυρίως μουσουλμάνοι.

Στην Βουλή της Τσεχίας, το ακροδεξιό Usvit (Αυγή) ζήτησε την διενέργεια δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από την Ε.Ε. τον περασμένο Μάιο, όμως απέτυχε να συγκεντρώσει την στήριξη των υπόλοιπων κομμάτων. Το κομμουνιστικό κόμμα της χώρας είναι αντίθετο με την συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε. όπως και κάποια μέλη του συντηρητικού κόμματος.

Όμως ένα δημοψήφισμα για την συμμετοχή στην Ε.Ε. θα απαιτούσε να γίνουν συνταγματικές αλλαγές, με το 60% των ψήφων της Βουλής υπέρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης