ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο: Ανεπιθύμητη η ρωσική ερευνητική ομάδα «CIT» που εστίαζε στον στρατό

O Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ηγείται μιας συνεδρίασης του Συλλόγου του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Άμυνας στη Μόσχα. AP/Russian Defense Ministry Press Service

Οι ρωσικές αρχές κήρυξαν σήμερα «ανεπιθύμητη», οδηγώντας εκ των πραγμάτων στην απαγόρευσή της, την ερευνητική ομάδα Conflict Intelligence Team (CIT), γνωστή για τις έρευνές της σχετικά με τις δραστηριότητες του ρωσικού στρατού σε όλο τον κόσμο.

Η γενική εισαγγελία της Ρωσίας ανέφερε πως έλαβε την απόφαση αυτή εκτιμώντας ότι η CIT συμμετείχε σε «εκστρατείες αντιρωσικής προπαγάνδας από το εξωτερικό με σκοπό να προωθηθούν διαδηλώσεις και καταστρεπτικές ιδέες».

«Ο κύριος σκοπός αυτής της δήθεν δημοσιογραφικής ομάδας είναι να συγκεντρώνει και να δημοσιεύει πληροφορίες για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, κυρίως προσωπικές πληροφορίες Ρώσων στρατιωτικών που χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για να τους δυσφημίσουν», προσθέτει η εισαγγελία.

Η CIT, που ιδρύθηκε στη Ρωσία, έγινε γνωστή το 2014 δημοσιεύοντας έρευνες για τις ρωσικές δυνάμεις που εμπλέκονταν στον πόλεμο στην Ουκρανία. Για τις έρευνές της, εντοπίζει και επαληθεύει πληροφορίες και εικόνες που δημοσιεύονται σε ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Έχει καλύψει κυρίως τις δραστηριότητες ρωσικών δυνάμεων, εκτός από την Ουκρανία, στη Λιβύη, τη Συρία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Στη Ρωσία, οι συνεργάτες μιας «ανεπιθύμητης» οργάνωσης διατρέχουν κίνδυνο σοβαρών νομικών διώξεων.

Ο δημιουργός της CIT, ο Ρουσλάν Λεβιέφ, που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες και διώκεται στη Ρωσία για διάδοση «ψευδών ειδήσεων» σχετικά με τον ρωσικό στρατό, δήλωσε σήμερα πως όλοι οι υπάλληλοί του βρίσκονται εκτός της χώρας και ως εκ τούτου είναι «περισσότερο ή λιγότερο ασφαλείς».

Όμως υπογράμμισε, σε εκπομπή που μεταδόθηκε στο κανάλι στο Youtube του δημοσιογράφου Αλεξάντρ Πλιουτσέφ, η απαγόρευση αυτή ενέχει "σοβαρούς κινδύνους" για τους εθελοντές της CIT που εξακολουθούν να βρίσκονται στο ρωσικό έδαφος.

«Ένα μέρος (των εθελοντών μας) βρίσκονται στη Ρωσία, όμως είναι ανώνυμοι, δεν διαθέτουμε μια βάση δεδομένων που θα ήταν δυνατό να παραβιαστεί για να διαρρεύσουν τα ονόματά τους, προσπαθούμε να λάβουμε όλα τα μέτρα για την ασφάλειά τους», είπε.

Αφότου ξεκίνησε η επίθεση του Κρεμλίνου εναντίον της Ουκρανίας, τον Φεβρουάριο του 2022, οι ρωσικές αρχές καταστέλλουν χωρίς διακοπή εκείνους που τολμούν να καταγγείλουν τη σύγκρουση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης