ΚΟΣΜΟΣ

Σε τεντωμένο σκοινί η κατάσταση στο Νίγηρα - Άκαρπες συνομιλίες της Νούλαντ με τους πραξικοπηματίες

Σε τεντωμένο σκοινί η κατάσταση στο Νίγηρα -  Άκαρπες συνομιλίες της Νούλαντ με τους πραξικοπηματίες
Στο Νίγηρα όπου η κατάσταση είναι έκρυθμη λόγω του πραξικοπήματος βρέθηκε η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ. AP Photo/Fatahoulaye Hassane Midou

Με την κατάσταση να παραμένει έκρυθμη η διεθνής παρέμβαση για τον τερματισμό του πραξικοπήματος στο Νίγηρα είναι στο υψηλότερο επίπεδο καθώς τη Δευτέρα (7/8) η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ συναντήθηκε στη Νιαμέ με τους πραξικοπηματίες που κατέλαβαν την εξουσία την 26η Ιουλίου. 

Το στέλεχος της αμερικανικής διπλωματίας παραδέχθηκε ότι είχε «δύσκολες» συνομιλίες μαζί τους, που δεν επέτρεψαν να εξευρεθεί λύση.

«Οι συνομιλίες αυτές ήταν εξαιρετικά ειλικρινείς και ορισμένες στιγμές αρκετά δύσκολες», είπε η κυρία Νούλαντ σε δημοσιογράφους τηλεφωνικά, προσθέτοντας πως οι στρατιωτικοί που κατέλαβαν την εξουσία στη Νιαμέ έχουν «συναίσθηση» των κινδύνων που ενέχει ενδεχόμενη συμμαχία με τη Ρωσία.

Η ίδια στη συνέχεια αποκάλυψε ότι οι πραξικοπηματίες αψήφησαν την προτροπή της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αποκαταστήσουν τη συνταγματική τάξη.

Η κα Νούλαντ διευκρίνισε πως συναντήθηκε με τον Μουσά Σαλά Μπαρμού, τον νέο αρχηγό του γενικού επιτελείου, και άλλους αξιωματικούς του στρατού, μέλη της ομάδας του. Όμως δεν της δόθηκε η ευκαιρία να δει ούτε τον επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας, τον Αμπντουραμάν Τιανί, ούτε τον ανατραπέντα πρόεδρο Μπαζούμ, ακόμη κρατούμενο.

Σύμφωνα με την κυρία Νούλαντ, ο στρατηγός Μπαρμού είναι πλήρως ενήμερος για τη συνεργασία των ΗΠΑ με τον Νίγηρα, λόγω της σχέσης του με τις ειδικές δυνάμεις στο παρελθόν.

«Οι άνθρωποι που έλαβαν αυτή την απόφαση κατανοούν πολύ καλά τους κινδύνους που ενέχει για την εθνική κυριαρχία τους μια πρόσκληση στη Βάγκνερ», σημείωσε η υφυπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενη στη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων που είναι παρούσα στην περιοχή, ιδίως στο γειτονικό Μαλί.

Υπάρχει περιθώριο για διαπραγμάτευση λέει η Ε.Ε

Στο μεταξύ εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε τη Δευτέρα (7/8) πως οι Βρυξέλλες θεωρούν πως υπάρχει ακόμη κάποιο περιθώριο μεσολάβησης και διαπραγμάτευσης όσον αφορά τον Νίγηρα, όπου στρατιωτικοί κατέλαβαν με πραξικόπημα την εξουσία την 26η Ιουλίου, ενόψει έκτακτης συνόδου των ηγετών περιφερειακού οργανισμού εντός της εβδομάδας.

«Η Ε.Ε θεωρεί ακόμη πως υπάρχει κάποιο περιθώριο μεσολάβησης ως την Πέμπτη 10η Αυγούστου, όταν η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS στα αγγλικά, CEDEAO στα γαλλικά) θα διεξαγάγει ακόμη μια έκτακτη σύνοδο για την κατάσταση στον Νίγηρα», ανέφερε εκπρόσωπός της σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Νέα συνάντηση της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής

Οι ηγέτες της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS στα αγγλικά, CEDEAO στα γαλλικά) συναντώνται εκ νέου την Πέμπτη (10/8) για να συζητήσουν για την κατάσταση στον Νίγηρα.

Η χρήση ισχύος είναι λύση «της ύστατης προσφυγής» για τον περιφερειακό οργανισμό, έκρινε ο Μάθιου Μίλερ, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον είναι «επικεντρωμένη στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης».

Επέκρινε εξάλλου την αποστολή κοινής επίσημης αποστολής στη Νιαμέ από το Μαλί και την Μπουρκίνα Φάσο, δυο γειτονικά κράτη όπου επίσης κυβερνούν στρατιωτικοί.

Η ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα από την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής για να αποκατασταθεί στην εξουσία ο πρόεδρος Μοαμέντ Μπαζούμ θα μπορούσε να οδηγήσει σε «καταστροφή», προειδοποίησε στην Μπαμακό ο επικεφαλής της διπλωματίας του Μαλί, που τάσσεται εναντίον της ιδέας να χρησιμοποιηθεί βία κατά των πραξικοπηματιών.

Ο Νίγηρας έχει βυθιστεί σε μείζονα πολιτική κρίση μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου που ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ.

Το πραξικόπημα καταδικάστηκε από το σύνολο των δυτικών εταίρων του Νίγηρα και τα περισσότερα αφρικανικά κράτη, πάντως οι στρατιωτικοί διαθέτουν την υποστήριξη των στρατιωτικών καθεστώτων στο Μαλί και στον Νίγηρα, που διατράνωσαν πως οποιαδήποτε επέμβαση στον Νίγηρα θα εκληφθεί ως «κήρυξη πολέμου» εναντίον τους.