Ομπάμα: Το Brexit δεν απειλεί την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα (Barack Obama) διαβεβαίωσε ότι η χώρα του, ο Καναδάς και το Μεξικό θα εργαστούν για να εγγυηθούν τη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος μετά το δημοψήφισμα της περασμένης Πέμπτης στη Μ. Βρετανία, προβλέποντας ότι η παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει σταθερή βραχυπρόθεσμα.
«Με δεδομένη την ψήφο στο Ηνωμένο Βασίλειο υπέρ της αποχώρησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ομάδες μας για τα οικονομικά θα συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού, ώστε να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στη συνέχιση της ανάπτυξης των οικονομιών μας και στην εξασφάλιση της σταθερότητας του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος· κάτι που είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να επιτύχουμε», ανέφερε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Οτάβα (Ottawa), μαζί με τον πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο (Enrique Peña Nieto) και τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζαστίν Τριντό (Justin Trudeau).
Brexit: Προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλημα
Μετά την ψήφο υπέρ του Brexit οι αγορές μοιάζουν να ηρεμούν, υποστήριξε και εκτίμησε ότι η παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει σταθερή βραχυπρόθεσμα, εκφράζοντας ωστόσο ανησυχίες για τις πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές στην ανάπτυξη, εάν τελικά το Brexit γίνει πραγματικότητα.
«Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά την κατάσταση για να εξακριβωθεί εάν υπάρχουν συστημικά προβλήματα», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, καλώντας να υπάρξει πρόοδος στη φιλελευθεροποίηση του εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων για το διατλαντικό εμπόριο (TTIP).
«Το ελεύθερο εμπόριο πρέπει να είναι δίκαιο εμπόριο», επισήμανε ο Ομπάμα, σχολιάζοντας την υπερπροσφορά χάλυβα και αλουμινίου το τελευταίο διάστημα στις διεθνείς αγορές, που οδηγεί σε κατακρήμνιση των τιμών τους. Αναφανδόν υπέρ της άρσης των πολιτικών προστατευτισμού τάχθηκαν οι δύο συνομιλητές του Αμερικανού προέδρου.
Οι ηγέτες των τριών χωρών βρέθηκαν στην καναδική πρωτέουσα στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου των Ηγετών της Βορείου Αμερικής (North American Leaders' Summit) ή «συνόδου των τριών αμίγκος», όπως είναι διαδεδομένη στον τύπο.
Η επίσκεψη Ομπάμα –η τελευταία του κατά πάσα πιθανότητα στον Καναδά ως προέδρου των ΗΠΑ– είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν τα πάντα σχεδόν στην καναδική πρωτεύουσα, εξαιτίας των αυξημένων μέτρων ασφαλείας, όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα.
Παρόντος του πρωθυπουργού του Καναδά Τζαστίν Τριντό και της συζύγου του Σοφί, ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράφει στο βιβλίο επισκεπτών του κοινοβουλίου στην Οτάβα, την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016 - Πηγή: REUTERS/Kevin Lamarque
Τουρκία: Υπάρχει πρόβλημα, θα βοηθήσουμε
Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση προσφέρθηκε να συνδράμει την Άγκυρα.
«Ακόμη ενημερωνόμαστε για όλα τα γεγονότα, γνωρίζουμε όμως ότι πρόκειται για τον ευρύτερο κοινό αγώνα μας εναντίον των τρομοκρατικών δικτύων».
Δεσμεύθηκε δε να συνεργαστεί με την τουρκική κυβέρνηση στην προσπάθεια καταπολέμησης της τρομοκρατίας μετά τις επιθέσεις στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ (Atatürk Havalimanı) της Κωνσταντινούπολης, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 41 άνθρωποι και να τραυματιστούν εκατοντάδες άλλοι.
Μήνυμα στο Καράκας ότι τα προβλήματα λύνονται
Στο άλλο ζήτημα, όπου υπάρχει εσχάτως έντονη κινητικότητα της αμερικανικής διπλωματίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προέτρεψε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να σεβαστεί τη δημοκρατική διαδικασία και να προασπίσει το κράτος δικαίου.
Ο Ομπάμα προέτρεψε το Καράκας (Caracas) να προχωρήσει, μεταξύ άλλων, στην απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων, για τους οποίους η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αντιτείνει ότι πρόκειται για εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου και πραξικοπηματίες.
Τον τελευταίο χρόνο, η πετρελαιοπαραγωγός χώρα της Λατινικής Αμερικής διέρχεται μεγάλη οικονομική και πολιτική κρίση, με την αντιπολίτευση να πιέζει για την απομάκρυνση του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο (Nicolás Maduro) από την εξουσία.
«Δοθείσης της πολύ σοβαρής κατάστασης στη Βενεζουέλα και των επιδεινούμενων συνθηκών για τον λαό της Βενεζουέλας, καλούμε από κοινού την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να εμπλακούν σε έναν ουσιαστικό διάλογο και καλούμε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να σεβαστεί το κράτος του δικαίου και την εξουσία της εθνοσυνέλευσης», ανέφερε ο Ομπάμα.
«Οι πολιτικοί κρατούμενοι πρέπει να απελευθερωθούν, η δημοκρατική διαδικασία πρέπει να γίνει σεβαστή, και αυτό συμπεριλαμβάνει τις θεμιτές προσπάθειες να διεξαχθεί ένα ανακλητικό δημοψήφισμα όπως προβλέπει ο νόμος στη Βενεζουέλα», πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα, ερμηνεύοντας την απόρριψη του σχετικού αιτήματος της αντιπολίτευσης από τον Μαδούρο.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ουάσιγκτον φάνηκε να κάνει ανοίγματα στο Καράκας, αρχής γενομένης από την ετήσια γενική σύνοδο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), που διεξήχθη στις 12-15 Ιουνίου στο Σάντο Ντομίνγκο (Santo Domingo) της Δομηνικανής Δημοκρατίας. Στο περιθώριο της συνόδου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι (John Kerry) είχε συνάντηση με την ομόλογό του της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροντρίγκες (Delcy Rodríguez), ανακοινώνοντας ότι θα επιδιώξει την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Καράκας. Το follow-up εκείνων των ημερών αποτυπώθηκε στην επίσκεψη του πρέσβη Τομ Σάνον (Tom Shannon) στο Καράκας στις 21-22 Ιουνίου, όπου ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για πολιτικά ζητήματα συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μαδούρο, επιδιώκοντας την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο κρατών.