Ιράν: Απαγχόνισαν 11 μειονοτικούς Βελούχους, καταδικασμένους για υποθέσεις ναρκωτικών
Ανανεώθηκε:
Οι Αρχές του Ιράν απαγχόνισαν μέσα σε 48 ώρες 11 μέλη της μειονότητας των Βελούχων που καταδίκασαν για διακίνηση ναρκωτικών, ανέφερε χθες Τετάρτη μη κυβερνητική οργάνωση, εκφράζοντας για ακόμη μια φορά την ανησυχία της διότι η κοινότητα αυτή γίνεται με δυσανάλογο τρόπο στόχος του κύματος εκτελέσεων στην Ισλαμική Δημοκρατία.
Εννιά Βελούχοι με ιρανική υπηκοότητα και δύο μέλη της ίδιας μειονότητας από το γειτονικό Αφγανιστάν απαγχονίστηκαν από την Κυριακή το πρωί μέχρι προχθές Τρίτη το πρωί, ανέφερε η Iran Human Rights (IHR), η οποία έχει την έδρα της στη Νορβηγία.
Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, έγιναν 61 εκτελέσεις στο Ιράν τον Ιούλιο, καθώς οι Αρχές αύξησαν τον αριθμό των θανατικών ποινών που επιβάλλονται - και εκτέλεσαν ήδη 423 ανθρώπους μέχρι στιγμής το τρέχον έτος.
Η ΜΚΟ υπογράμμισε πως μολονότι η μειονότητα των Βελούχων, αποτελούμενη από σουνίτες στην κατά πλειονότητα σιιτική χώρα, δεν αντιπροσωπεύει παρά το 2 ως 6% του πληθυσμού, μέλη της ήταν το ένα τρίτο του συνόλου των ανθρώπων που εκτελέστηκαν το 2022.
Οκτώ Βελούχοι απαγχονίστηκαν μετά τις καταδίκες τους για διακίνηση ναρκωτικών στη φυλακή της Ζαχεντάν, πρωτεύουσας της επαρχίας Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, μεταξύ της 30ής Ιουλίου και της 1ης Αυγούστου, ανέφερε.
Άλλος ένας Βελούχος εκτελέστηκε μετά την καταδίκη του με παρόμοιες κατηγορίες την 31η Ιουλίου στη φυλακή της Μπιρζάντ, στην ανατολική επαρχία Χουρουσάν, πρόσθεσε.
Ενώ ο Μοχάμαντ Αρμπάμπ, 30 ετών, και ο Ασαντουλά Αμινί, 32 ετών, Βελούχοι από το Αφγανιστάν, απαγχονίστηκαν μυστικά στη φυλακή της Ζαμπούλ, στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, την 30ή και την 31η Ιουλίου, συμπλήρωσε.
Ο αριθμός των εκτελέσεων στο Ιράν για υποθέσεις ναρκωτικών μειώθηκε θεαματικά το 2018, έπειτα από τροποποίηση της νομοθεσίας, αλλά άρχισε να αυξάνεται ξανά από το 2021.
Κατά την IHR, σχεδόν οι μισοί από τους 256 ανθρώπους που εκτελέστηκαν έπειτα από τις καταδίκες τους για υποθέσεις ναρκωτικών το 2022 ανήκαν στη μειονότητα των Βελούχων.
Ακτιβιστές κατηγορούν τις Αρχές του Ιράν ότι εργαλειοποιούν τη θανατική ποινή για να ενσταλάξουν φόβο στον πληθυσμό μετά το κύμα μαζικών κινητοποιήσεων που ξέσπασε τον περασμένο Σεπτέμβριο, με έναυσμα τον θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί, μέλους της κουρδικής μειονότητας, στα χέρια της αστυνομίας ηθών, που τη συνέλαβε εξαιτίας υποτιθέμενης παραβίασης του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα για τις γυναίκες.
Κάποιες από τις ογκωδέστερες διαδηλώσεις έγιναν στη Ζαχεντάν, με καύσιμη ύλη την οργή που βράζει για καιρό εξαιτίας των διακρίσεων σε βάρος της μειονότητας των Βελούχων, που σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει γίνει επανειλημμένα στόχος φονικής καταστολής από τις δυνάμεις ασφαλείας.