ΚΟΣΜΟΣ

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Ημέρα θλίψης η ημέρα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί    

AP Photo/Julius Motal

Εγκύκλιο για τη μαύρη ημέρα της Ορθοδοξίας εξέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ζητώντας την επαναλειτουργία του μνημείου, τουλάχιστον ως μουσείου, ώστε να αποδοθεί και πάλι στην παγκόσμια κοινότητα «αυτό το απαράμιλλο θαύμα της βυζαντινής τεχνοτροπίας».

 

«Ημέρα περίσκεψης και μεγίστης θλίψης αποτελεί, όχι μόνο για όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, αλλά και για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο που σέβεται τα θρησκευτικά δικαιώματα, η ημέρα κατά την οποία ο ιερός ναός του Της Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, το ζωντανό μνημείο της δόξας της Ορθοδοξίας μας αλλά και το ορατό σύμβολο της λειτουργικής τελειότητας της Εκκλησίας μας, μετατράπηκε για δεύτερη φορά σε ισλαμικό τέμενος» επισημαίνει.

«Όπως είναι προφανές», υπογραμμίζει, «δεν υπήρχε καμία λατρευτική ανάγκη για τη μετατροπή του ιερού συμβόλου της Ορθοδοξίας, μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, από μουσείο σε τζαμί, καθώς υπάρχει πληθώρα τζαμιών στη σύγχρονη Κωνσταντινούπολη».

«Η απόφαση αυτή», σημειώνει επιπρόσθετα, «έγινε προς εκμετάλλευση του θρησκευτικού συναισθήματος για καθαρά πολιτικούς λόγους».

Τρία χρόνια μετά, επισημαίνει, συνεχίζουμε να ελπίζουμε και να προσπαθούμε για την αναθεώρηση αυτής της απόφασης και για την επαναλειτουργία του μνημείου, τουλάχιστον ως μουσείου, ώστε να αποδοθεί και πάλι στην παγκόσμια κοινότητα αυτό το απαράμιλλο θαύμα της βυζαντινής τεχνοτροπίας.

«Οι κραυγές μέσα από τους αιματοβαμμένους τοίχους της Αγίας Σοφίας φωνάζουν εδώ και αιώνες για δικαιοσύνη και σεβασμό των μειονοτήτων της σύγχρονης τουρκικής Δημοκρατίας», αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και καλεί όλους να προσευχηθούμε θερμά, «ώστε το ιερό αυτό σύμβολο της Ορθοδοξίας, με τον εκπληκτικό τρούλο του, να γίνει ξανά χώρος φιλόξενος για όλους τους ανθρώπους».

(Turkish Presidency via AP, Pool)

Υπενθυμίζεται πως στις 10 Ιουλίου 2020, το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας αποφάσισε υπέρ της δυνατότητας μετατροπής σε τέμενος.

Η εν λόγω απόφαση ανέτρεψε αυτή του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τo 1934, όπου στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού της Τουρκίας, μετέτρεψε το τέμενος σε μουσείο.

Έτσι λοιπόν, για 86 χρόνια, ο ναός λειτουργούσε ως μουσείο, ενώ πραγματοποιούνταν σε αυτόν πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ωστόσο με την απόφαση του 2020 και για πρώτη φορά μετά το 1934 επετράπη η προσευχή των μουσουλμάνων στο εσωτερικό της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης