Πραξικόπημα στον Νίγηρα: Κυρώσεις ζητά ο Μακρόν - Υπό απομάκρυνση τα γαλλικά στρατεύματα
‘Ετοιμος να υποστηρίξει κυρώσεις σε βάρος εκείνων που διενήργησαν το «επικίνδυνο» πραξικόπημα στον Νίγηρα, δηλώνει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Την ίδια στιγμή η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά εκτιμά πως η κατάληψη της εξουσίας φαίνεται πως δεν είναι οριστική.
Η Γαλλία, πρώην αποικιακή δύναμη, έχει καταστήσει τον Νίγηρα ακρογωνιαίο λίθο των επιχειρήσεων της κατά των ισλαμιστών τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια στην περιοχή του Σαχέλ (η μεταβατική ζώνη μεταξύ Σαχάρας και σαβάνας, καθώς και το βορειότερο τμήμα της υποσαχάριας Αφρικής).
Έχει περίπου 1.500 στρατιώτες στη χώρα που υποστηρίζουν τον τοπικό στρατό, έχοντας επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική της, αφότου χιλιάδες στρατιώτες αποσύρθηκαν από το γειτονικό Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο έπειτα από πραξικοπήματα που έγιναν εκεί.
Αν το πραξικόπημα της Τετάρτης στη Νιαμέι επιτύχει, τα γαλλικά στρατεύματα μπορεί να αναγκαστούν να αποσυρθούν και από εκεί, σύμφωνα με διπλωμάτες και αναλυτές.
«Αυτό το πραξικόπημα είναι απολύτως παράνομο, εξαιρετικά επικίνδυνο για τον λαό του Νίγηρα και για όλη την περιοχή», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου στην Παπούα Νέα Γουινέα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
Το πραξικόπημα καταδικάστηκε ευρέως χθες Πέμπτη, 27/7, και ο Μακρόν είπε πως θα υποστηρίξει την περιφερειακή οργάνωση των κρατών της Δυτικής Αφρικής ECOWAS, αν αποφασίσει να επιβάλει κυρώσεις σε όσους βρίσκονται πίσω από αυτό.
Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει στο πρακτορείο Reuters πως δεν είναι σαφές ακόμη ποιος ελέγχει τα πράγματα στον Νίγηρα, παρότι ο επικεφαλής του στρατού δηλώνει την υποστήριξή του στους πραξικοπηματίες.
«Αν με ακούτε να λέω 'απόπειρα πραξικοπήματος', είναι γιατί δεν θεωρούμε ότι τα πράγματα είναι οριστικά», δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Παπούα Νέα Γουινέα η γαλλίδα ΥΠΕΞ.
Ο Μακρόν είπε πως μίλησε με τον πρόεδρο του Νίγηρα Μοαμέντ Μπαζούμ, ο οποίος κρατείται στο προεδρικό μέγαρο και έκανε έκκληση για την αποκατάστασή του.
Ρωσία και αντιγαλλική ρητορική
Η Γαλλία έχει άλλους 1.000 στρατιώτες στο Τσαντ, όπου είναι λιγότερο επικριτική για μια καθυστερημένη μετάβαση στην πολιτική διακυβέρνηση μετά το πραξικόπημα του 2021.
Το Παρίσι βρίσκεται αντιμέτωπο με αυξανόμενο κύμα δυσαρέσκειας απέναντι στην επιρροή της στο Σαχέλ, το οποίο ορισμένα αντιδυτικά στοιχεία επιδίωξαν να τροφοδοτήσουν.
Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, το αφεντικό του ρωσικού μισθοφορικού στρατού Βάγκνερ, χαιρέτισε το πραξικόπημα, χαρακτηρίζοντάς το «απελευθέρωση από τους δυτικούς αποικιοκράτες του Νίγηρα», αν και ο υπουργός Εξωτερικών στη Μόσχα, ο Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε την Πέμπτη 27/7, πως η συνταγματική τάξη πρέπει να αποκατασταθεί.
Από την Τετάρτη, ένας καταιγισμός αντιγαλλικής ρητορικής και παραπληροφόρησης στην ευρύτερη περιοχή και ο οποίος συνδέεται με τη Ρωσία επιδίωξε να τροφοδοτήσει την οργή κατά του Παρισιού για τις δραστηριότητές του στον Νίγηρα, κατηγορώντας το μεταξύ άλλων για λεηλασία πόρων για χρήση από τους πυρηνικούς του αντιδραστήρες.
Η γαλλική πυρηνική εταιρία Orano διαχειρίζεται ορυχεία ουρανίου στον βόρειο Νίγηρα, μια περιοχή που είναι επιρρεπής σε απειλές ασφαλείας.
Η εταιρία ανέφερε σήμερα ότι οι επιχειρήσεις της συνεχίζονται κανονικά και πως τα γαλλικά πυρηνικά εργοστάσια προμηθεύονται λιγότερο από το 10% του ουρανίου τους από τον Νίγηρα.