Η εξαφάνιση του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας έγινε... μόνιμη
Ανανεώθηκε:
Εδώ και περισσότερο από έναν μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Κιν Γκάνγκ δεν έχει εμφανιστεί δημόσια.
Η τελευταία φορά που έκανε δημόσια εμφάνιση ήταν όταν το Πεκίνο επισκέφθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αντρέι Ρουντένκο και τότε χαμογελαστός δεν είχε αφήσει κανένα «υπονοούμενο» ή «αιχμή» για μία ιστορία «περίεργη» όπως σημειώνουν γνώστες της πολιτικής κατάστασης της Κίνας.
Σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο Σι Τζιπινγκ ανακοίνωσε πως ο Κιν Γκάνγκ παύεται από τα καθήκοντά του και πως την θέση του αναλαμβάνει ο προκάτοχός του και επί μακρόν υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι.
Ο 57χρονος Γκάνγκ υπήρξε ένας από τους πλέον έμπιστους συνεργάτες του Προέδρου της Κίνας και μετά από μία σύντομη θητεία στην πρεσβεία της χώρας στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Δεκέμβριο σε μία κίνηση «έκπληξη» ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών.
Η κίνηση της αντικατάστασης του Γουάνγκ Γι είχε τότε φέρει σημαντικές αναταράξεις στο εσωτερικό του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας καθώς ο Γι υπήρξε από το 2013 μέχρι και το 2022 στην συγκεκριμένη θέση και έχαιρε σημαντικής αποδοχής από σημαντικά στελέχη του κόμματος.
Ο Σι Τζιπινγκ εμφάνισε την συγκεκριμένη κίνηση ως απάντηση στους εσωτερικούς του επικριτές του λίγο μετά την εκ νέου ανάληψη της Προεδρίας του κόμματος.
Φήμες εκείνη την εποχή ήθελαν τον Πρόεδρο της Κίνας να έχει ενστάσεις αναφορικά με τον διαρκώς αναβαθμισμένο ρόλο του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας τον οποίο πολλοί έβλεπαν και ως πιθανό διάδοχό του στο κόμμα.
Σήμερα μετά από μία βραχύβια πορεία ο πρώην υπουργός Εξωτερικών επανέρχεται σε επίσημο ρόλο και μάλιστα σε μία κρίσιμη για την Κίνα στιγμή.
Μετά την πανδημία η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη παλεύει να διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο τους ρυθμούς ανάπτυξής της και σε δεύτερο χρόνο να δημιουργήσει τις προυποθέσεις προκειμένου να επανατοποθετηθεί ως ηγέτιδα δύναμη στην Ασία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι διαρκείς πιέσεις από τις ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει εξόχως δυναμικό περιβάλλον στο οποίο το Πεκίνο πρέπει να διεκδικήσει και να κατακτήσει πράγματα.
Ο Πρόεδρος της χώρας σήμερα εμφανίζεται με ένα «όπλο» λιγότερο στο επιτελείο του καθώς η επιλογή του όχι απλά απομακρύνθηκε αλλά δεν έχει δώσει και σημάδια ζωής για έναν και πλέον μήνα και την ίδια στιγμή επανέρχεται στο προσκήνιο ένας άνθρωπος τον οποίο αν και δεν συμπαθεί έχει τώρα απόλυτη ανάγκη.
Ο Γουάνγκ Γι που επιστρέφει δεν θα πρέπει επίσης να αισθάνεται ούτε άνετα, ούτε και δικαιωμένος καθώς καλείται να «τρέξει» όλα τα μεγάλα ανοιχτά θέματα της χώρας στο εξωτερικό γνωρίζοντας όμως πως δεν χαίρει ούτε της εκτίμησης ούτε της επιλογής του πανίσχυρου Προέδρου της χώρας.
Το μείγμα μοιάζει ιδανικό για να ευοδωθούν κάποιες από τις αμερικανικές πιέσεις κυρίως στον ανοιχτό πόλεμο της Ουκρανίας, στον οποίο η Ουάσιγκτον σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί κινεζική εμπλοκή αλλά κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό.