ΚΟΣΜΟΣ

Καμία διαπραγμάτευση με το Λονδίνο μέχρι την ενεργοποίηση του άρθρου 50, λέει η ΕΕ

Καμία διαπραγμάτευση με το Λονδίνο μέχρι την ενεργοποίηση του άρθρου 50, λέει η ΕΕ
REUTERS

Την κοινή θέση των θεσμών και των Ευρωπαίων ηγετών ότι δεν θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση με το Λονδίνο πριν από την επίσημη κοινοποίηση από τη βρετανική κυβέρνηση της πρόθεσης εξόδου από την ΕΕ, εξέφρασαν οι τρεις πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του προεδρεύοντος του Συμβουλίου της ΕΕ Μαρκ Ρούτε.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος Τουσκ τόνισε πως παρόλο που χρειάζεται κάποιος χρόνος να «καταλαγιάσει η σκόνη» στο Ην. Βασίλειο, o Ντ. Κάμερον θα πάρει ένα «ξεκάθαρο» μήνυμα μαζί του, ότι ο επόμενος πρωθυπουργός θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του το «συντομότερο δυνατό». Επίσης, αναφερόμενος στην παρουσίαση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τις οικονομικές επιπτώσεις ενός Brexit, ο Τουσκ σημείωσε πως θα είναι «σημαντικές» για τη Βρετανία με ενδεχόμενη επίδραση και στην παγκόσμια οικονομία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε πάντως πως οι συνέπειες θα είναι μικρότερες από αυτό που είχε αρχικά προβλεφθεί.

Ιδιαιτέρως αιχμηρός ήταν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέναντι στον Βρετανό πρωθυπουργό. «Δεν καταλαβαίνω πως κάποιος που υποστηρίζει μια έξοδο, δεν έχει σχέδιο», δήλωσε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, προειδοποίησε πως η διαδικασία «δεν θα πάρει μήνες», καθώς εάν ο νέος πρωθυπουργός είναι από το στρατόπεδο του Bremain θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία σε δύο βδομάδες και εάν είναι από το Brexit την επόμενη μέρα. O πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε επίσης πως ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι αυτό που οδήγησε στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι το μεταναστευτικό.

«Δε συμφωνώ. Η εντύπωσή μου είναι ότι όταν για χρόνια λες ότι τα πράγματα είναι λάθος στην ΕΕ και κατηγορείς τις Βρυξέλλες κάθε μέρα, δεν θα πρέπει να εκπλαγείς αν οι ψηφοφόροι σε πιστέψουν» υπογράμμισε.

Τέλος, ο Μαρκ Ρούτε δήλωσε «απογοητευμένος» από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ωστόσο τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις οι οποίες αναμένονται «χρονοβόρες» πρέπει να διεξαχθούν σε «φιλικό κλίμα». Επίσης, ανέφερε πως αύριο οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν την επόμενη ημέρα της Ευρώπης, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη μελλοντική σχέση με το Λονδίνο, αλλά και σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και σε άλλες χώρες.

«Η ευρωπαϊκή συνεργασία πρέπει να δίνει συγκεκριμένα και σημαντικά αποτελέσματα, να δίνει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες» επισήμανε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Ολάντ: Η ελεύθερη αγορά πάει πακέτο με την ελεύθερη διακίνηση εργατικού δυναμικού

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε την Βρετανία ότι θα χάσει την πρόσβαση στην ενοποιημένη αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ότι το Λονδίνο δεν θα μπορέσει πια να λειτουργεί ως κέντρο διεκπεραίωσης για το ευρώ, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο διακόψει την ελεύθερη μετακίνηση εργατικού δυναμικού από την Ευρώπη προς αυτήν.

Μετά την αναφορά του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στο συμβούλιο κορυφής της ΕΕ για το δημοψήφισμα της περασμένης Πέμπτης που κατέληξε στην απόφαση εξόδου της χώρας από την ΕΕ, ο Ολάντ τόνισε πως η πρόσβαση της Βρετανίας στην ενιαία αγορά εξαρτάται από τις λεγόμενες τέσσερις ελευθερίες διακίνησης - αγαθών, κεφαλαίων, εργατικού δυναμικού και υπηρεσιών.

"Εάν δεν θέλουν ελεύθερη διακίνηση, δεν θα έχουν πρόσβαση στην εσωτερική αγορά", είπε σε συνέντευξη τύπου ο Γάλλος πρόεδρος.

Κάμερον: Ο επόμενος πρωθυπουργός θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 για το Brexit

Ξεκάθαρος ότι δεν θα είναι εκείνος που θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50, το οποίο θα οδηγήσει οριστά τη Βρετανία έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίστηκε ο Ντέηβιντ Κάμερον σε δηλώσεις του μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε πως υπήρχε κλίμα θλίψης και λύπης καθώς όπως τόνισε οι Ευρωπαίοι εταίροι λυπούνται για την αποχώρηση της Βρετανίας και πρόσθεσε ότι ορισμένοι εκ των ηγετών θυμήθηκαν τα όσα έχει προσφέρει σε δύσκολες στιγμές της ιστορίας η χώρα του.

CAMERON

Ο Κάμερον τόνισε πως οι μέχρι πρότινος εταίροι της χώρας του κατανόησαν πως πρέπει να υπάρχουν συνομιλίες για τη δημιουργία μιας στενής σχέσης Βρετανίας - ΕΕ, ωστόσο υπογράμμισε ότι όλα αυτά θα τα πράξει ο επόμενος πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο που θα δημιουργηθεί.