ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: «Παρών» με βηματοδότη ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στην κρίσιμη ψηφοφορία στην Κνεσέτ

Ισραήλ: «Παρών» με βηματοδότη ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στην κρίσιμη ψηφοφορία στην Κνεσέτ
Εξιτήριο πήρε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου από το ιατρικό κέντρο Σέμπα Abir Sultan/Pool Photo via AP, File

Βγήκε σήμερα, Δευτέρα, 24/7,  ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου από το ιατρικό κέντρο Σέμπα, όπου χθες υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για να του τοποθετηθεί βηματοδότης, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του ιατρικού κέντρου όπου εισήχθη ο επικεφαλής της κυβέρνησης τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή 23/7.

 

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει το «παρών» στην κρίσιμη ψηφοφορία που θα γίνει αργότερα σήμερα στην Κνεσέτ, την ισραηλινή Βουλή, για να εγκριθεί αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης.

Το νοσμοσχέδιο έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων με τους ισραηλινούς να έχουν κατακλύσει τους δρόμους της χώρας σε πρωτοφανές διαδηλώσεις.

Το επίμαχο ν/σ αναιρεί τη δυνατότητα του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ακυρώσει κυβερνητικές ή υπουργικές αποφάσεις, αν τις κρίνει «παράλογες».

Εάν εγκριθεί, κάτι που θεωρείται βέβαιο με δεδομένη την ισορροπία ισχύος στην ισραηλινή εθνική αντιπροσωπεία, θα είναι η πρώτη από τις μεταρρυθμίσεις που θα τεθεί σε ισχύ, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του συστήματος δικαιοσύνης που προωθεί η κυβέρνηση συμμαχίας υπό τον κ. Νετανιάχου, η πιο δεξιά στην ιστορία του Ισραήλ.

Το θέμα διχάζει την ισραηλινή κοινωνία πάνω από έξι μήνες. Χιλιάδες πολίτες συμμετέχουν συχνά σε μαζικές κινητοποιήσεις, καταγγέλλοντας την αποδυνάμωση του συστήματος δικαιοσύνης.

Το τελευταίο διάστημα, η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση συναντά ολοένα μεγαλύτερη αντίσταση στις τάξεις του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού.

Οι διαμαρτυρόμενοι κατά της μεταρρύθμισης τη χαρακτηρίζουν απειλή για τη δημοκρατία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ