ΚΟΣΜΟΣ

New York Times: Ο καύσωνας μπορεί να γίνει «νέος κορωνοϊός» για τους ηλικιωμένους

New York Times: Ο καύσωνας μπορεί να γίνει «νέος κορωνοϊός» για τους ηλικιωμένους
Ηλικιωμένοι κάνουν μπάνιο σε πισίνα AP Photo/Ryan Sun

Με το θερμόμετρο στις χώρες της Ευρώπης να «δείχνει» από τις πιο υψηλές θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ήπειρο, οι ηλικιωμένοι φαίνεται να είναι εκείνοι που πλήττονται περισσότερο από κάθε άλλη κοινωνική κατηγορία από το φαινόμενο αυτό, με αναλυτές να εκτιμούν πως ο καύσωνας έχει γίνει γι' αυτούς ο «νέος κορωνοϊός». 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους New York Times οι θερμοκρασίες που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αναγκάσει πολλούς ηλικιωμένους να απομονωθούν, σε μια προσπάθεια να προστατευθούν. Και αυτό γιατί οι οργανισμοί τους είναι πολύ περισσότερο ευάλωτοι.

Υπενθυμίζεται ότι, το θερμότερο καλοκαίρι της Ευρώπης στην ιστορία, το 2003, άφησε πάνω από 70.000 νεκρούς, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις.

Το καλοκαίρι του 2022, η Γαλλία βρέθηκε αντιμέτωπη με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να πεθάνουν περισσότεροι από 2.800 Γάλλοι, εκ των οποίων το 80% άνω των 75 ετών, σύμφωνα με τη γαλλική αρχή δημόσιας υγείας.

Η Ιταλία, από την άλλη πλευρά, έχει πληγεί σημαντικά από την ακραία ζέστη, επηρεάζοντας μάλιστα και το δημογραφικό της χώρας, όσον αφορά στη γήρανση του πληθυσμού. Συγκεκριμένα, περίπου το 24% των Ιταλών είναι άνω των 65 ετών, γεγονός που την καθιστά την πιο γηρασμένη χώρα στην Ευρώπη και πάνω από 4 εκατομμύρια από αυτούς ζουν μόνοι.

Μετά το 2003, η Ιταλία έγινε μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που θέσπισε ένα εθνικό σχέδιο για τον μετριασμό των επιπτώσεων της ακραίας ζέστης, με βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπως μεταδίδουν οι ΝΥΤ.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν ένα σύστημα προειδοποίησης των ηλικιωμένων ανθρώπων για να προστατεύσουν την υγεία τους. Οι αρχές ζήτησαν πρόσφατα από τα νοσοκομεία και τους ιατρούς να εφιστήσουν την προσοχή τους στα πιο ευάλωτα άτομα και έχουν δημιουργήσει έναν δωρεάν αριθμό τηλεφώνου όπου οι άνθρωποι μπορούν να ζητήσουν συμβουλές ή βοήθεια για προβλήματα που σχετίζονται με τη ζέστη.

Μέρες όπως η Τετάρτη, όταν κορυφώθηκε το κύμα καύσωνα, σημειώνονται με κόκκινο χρώμα στο ημερήσιο δελτίο που εκδίδει το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας για να προειδοποιήσει τους κατοίκους. Τις ημέρες αυτές συστήθηκε στους κατοίκους να μένουν σε εσωτερικούς χώρους τις πιο ζεστές ώρες. Να φοράνε ελαφριά ρούχα και αντηλιακό. Να πίνουν πολύ νερό, να καταναλώνουν φρέσκα φρούτα και να αποφεύγουν τον καφέ και τα αλκοολούχα ποτά, αλλά και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βγαίνουν έξω.

Οι ίδιες συστάσεις έγιναν και στους Έλληνες πολίτες. Στην Ελλάδα, οι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας θα παραμείνουν κλειστοί από το μεσημέρι έως τις 5.30 μ.μ. έως και την Κυριακή, οπότε η θερμοκρασία θα φτάσει τους 111 στην Αθήνα. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι όλες οι κρατικές υπηρεσίες βρίσκονται «σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των υψηλών θερμοκρασιών».

Και στην Ελλάδα η συμβουλή των Αρχών είναι η εξής: Μένουμε σπίτι.

Αν και Η απομόνωση των πιο ευάλωτων απηχούν από πολλές απόψεις τη μάχη κατά του Covid-19, η πανδημία άφησε επίσης ορισμένες καλές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης και της θεραπείας ανθρώπων στα σπίτια τους.