ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκίνησε η Σύνοδος - Αιφνιδίως μέσα ο Κάμερον

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ιστορική Σύνοδος Κορυφής με τα μάτια όλου του κόσμου να είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ακούσουν τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον και θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους μετά την απόφαση των Βρετανών για Brexit.

Μέρκελ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να αναπτύσσεται

Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε ότι δεν θα γίνουν επίσημες ή ανεπίσημες διαβουλεύσεις πριν υποβάλει η Μεγάλη Βρετανία το αίτημα για την αποχώρησή της και υπογράμμισε:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Θα πρέπει να δούμε την ανταγωνιστικότητά μας και να δουλέψουμε.

Παράλληλα η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η Μεγάλη Βρετανία θα είναι «φίλος και εταίρος της ΕΕ και στο μέλλον» και σημείωσε ότι «οι προκλήσεις των τελευταίων μηνών μας έκαναν να μάθουμε πολλά πράγματα».

Ολάντ: Η ιστορία της Ευρώπης δεν σταματάει εδώ

Τη λύπη του για την απόφαση των Βρετανών για Brexit εξέφρασε, για άλλη μία φορά, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ωστόσο τόνισε την ανάγκη να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες αποχώρησης.

«Πρέπει να έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα από εδώ και πέρα. Δεν μπορώ να φανταστώ μία βρετανική κυβέρνηση που δεν θα σεβαστεί την απόφαση του λαού. Η Ευρώπη από την πλευρά της πρέπει να καταστήσει σαφές ότι η Μεγάλη Βρετανία θα υποβάλει άμεσα την αίτηση για αποχώρηση. Στη συνέχεια, ως Ευρωπαίοι, πρέπει να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας, να επενδύσουμε περαιτέρω και να οργανωθούμε με πιο δημοκρατικό τρόπο στην Ευρωζώνη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ και πρόσθεσε:

«Η πεποίθηση της Γαλλίας θα είναι σε πλήρη σύμπλευση με την ευρωπαϊκή γραμμή. Είμαι πεπεισμένος ότι δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο χρόνο. Όλος ο κόσμος σήμερα είναι στραμμένος πάνω μας. Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της».

«Στη δημοκρατία πρέπει να σεβόμαστε το αποτέλεσμα. Πρόκειται για μία ιστορική απόφαση, αλλά η ιστορία συνεχίζεται. Η ιστορία της Ευρώπης δεν σταματάει εδώ, η ευρωπαϊκή περιπέτεια της Μεγάλης Βρετανίας σταματάει. Η Ευρώπη συνεχίζει» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Σουλτς: Θέλουμε να κρατήσουμε όσο πιο κοντά γίνεται τη Μεγάλη Βρετανία

«Θλιβερό και επικίνδυνο» τόσο για τη Μεγάλη Βρετανία, όσο και για την Ευρώπη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Παράλληλα ανέφερε ότι οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να συζητήσουν για το άρθρο 50. «Θα ήταν λογικό να το ενεργοποιήσουμε, να το συζητήσουμε και με αμοιβαίο σεβασμό να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά.

«Θέλουμε να κρατήσουμε όσο πιο κοντά γίνεται τη Μεγάλη Βρετανία. Εξακολουθεί να είναι μέλος της G7 και θα έχει συγκεκριμένη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο Μάρτιν Σουλτς.

Κάμερον: Δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στην Ευρώπη

Την ελπίδα ότι η διαπραγμάτευση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα γίνει "με όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικό" τρόπο εξέφρασε ο Ντέιβιντ Κάμερον προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

«Θα εξηγήσω ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ, αλλά θέλω η διαδικασία αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητική και ελπίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι επίσης όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικό», δήλωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

«Ακόμη κι αν ετοιμαζόμαστε να φύγουμε από την ΕΕ, δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στην Ευρώπη» επέμεινε, υπογραμμίζοντας πως τα 27 άλλα κράτη μέλη της Ένωσης παραμένουν «γείτονες, φίλοι, σύμμαχοι, εταίροι».

Ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης ζήτησε να εγκαθιδρυθεί στο μέλλον με τα κράτη αυτά «μια όσο το δυνατόν στενότερη σχέση σε όρους εμπορίου και συνεργασίας για την ασφάλεια, διότι αυτό είναι καλό γι' αυτά και καλό για μας».

Τσίπρας: Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να αφυπνίσει την Ευρώπη

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής υπογράμμισε ότι η Ένωση βρίσκεται σε δύσκολο σταυροδρόμι και εντός μίας προδιαγεγραμμένης κρίσης. Αίτια της κρίσης για τον Πρωθυπουργό είναι η απουσία κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης και ζήτησε η ΕΕ να γίνει πιο ελκυστική στους πολίτες της.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η λιτότητα πρέπει να αντικατασταθεί με ανάπτυξη, η ανεργία με δουλειές ευπρέπειας και οι αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες με διαφάνεια και δημοκρατία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης