Αμερικανικό υποβρύχιο στην Κορεατική χερσόνησο μετά από δεκαετίες
Για πρώτη φορά μετά από αρκετές δεκαετίες, αμερικανικό υποβρύχιο ικανό να μεταφέρει 80 πυρηνικές κεφαλές και παράλληλα να εξαπολύσει βαλλιστική επίθεση κατά στόχων σε μεγάλες αποστάσεις, ζήτησε να μπει σε λιμάνι της Κορεατικής χερσονήσου.
Πρόκειται για μία συμφωνημένη από το περασμένο Απρίλιο κίνηση, η οποία δεν έχει καμία «χροιά απειλής προς την Βόρεια Κορέα ή την ευρύτερη περιοχή», όπως ανακοίνωσε το κορεατικό υπ. Άμυνας.
Συγκεκριμένα το αμερικανικό υποβρύχιο ζήτησε σήμερα, Τρίτη 18/8, ελλιμενισμό στο λιμάνι της Μπουσάν την Νοτίου Κορέας και φαίνεται πως οι ΗΠΑ τελικώς αποφάσισαν να στείλουν ένα σαφές αν και καθαρά συμβολικό μήνυμα προς τον Κιμ Γιονγκ Ουν και την Βόρεια Κορέα που τους τελευταίους μήνες προχωρά σε προκλητικές εκτοξεύσεις και δοκιμές διηπειρωτικών και μεγάλου βεληνεκούς πυραύλων.
Η προσέγγιση αμερικανικού υποβρυχίου στην συγκεκριμένη περιοχή δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Αμυνας της Νοτίου Κορέας και στο σχετικό ανακοινωθέν υπογραμμίζεται πως ήταν μία συμφωνημένη από το περασμένο Απρίλιο κίνηση, η οποία δεν έχει καμία «χροιά απειλής προς την Βόρεια Κορέα ή την ευρύτερη περιοχή».
Παρά ταύτα η αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν και επιφορτισμένη, μεταξύ άλλων, με θέματα εξωτερικής πολίτικής και άμυνας, Κιμ Γιο Γιονγκ σε δήλωσή της τόνισε πως η συγκεκριμένη κίνηση «αποτελεί πρόκληση που μπορεί να διαρρήξει περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις στην περιοχή».
Τα χαρακτηριστικά του αμερικανικού υποβρυχίου
Το αμερικανικό υποβρύχιο σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το CNNi είναι κλάσης Ohio και έχει την δυνατότητα να μεταφέρει μέχρι 20 βαλλιστικούς πυραύλους Trident II.
Κάθε τέτοιος πύραυλος έχει δυνατότητα να φέρει μέχρι και τέσσερις πυρηνικές κεφαλές κάτι το οποίο αυτόματα σημαίνει πως εάν οπλιστεί κατάλληλα το συγκεκριμένο υποβρύχιο μπορεί να φέρει μέχρι και 80 πυρηνικές κεφαλές.
Οι πύραυλοι Trident έχουν ωφέλιμο βεληνεκές που ξεπερνά τα 7000 χιλιόμετρα, γεγονός που σημαίνει πως από τη Νότια Κορέα είναι απόλυτα εφικτό ένα χτύπημα κατά πολύ συγκεκριμένου στόχου στο Βόρειο τμήμα της χερσονήσου.
Αναλυτές σημειώνουν, αν και δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες αναφορικά με τον οπλισμό που φέρει σήμερα το υποβρύχιο, πως η κίνηση από την πλευρά των ΗΠΑ αποτελεί καθαρά συμβολική πράξη και όχι πολεμικού τύπου μήνυμα προς την Βόρεια Κορέα.
Υπογραμμίζουν μάλιστα πως το γεγονός ότι υπήρξε επίσημη ανακοίνωση από τη Σεούλ πάντα σε συνεννόηση με την Ουάσιγκτον αποδεικνύει τον παραπάνω ισχυρισμό καθώς εάν οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα ήθελαν πραγματικά να πλήξουν την Πιονγιάνγκ δεν θα το έκαναν αποκαλύπτοντας την ύπαρξη του σκάφους στην περιοχή.