ΚΟΣΜΟΣ

Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες: Κάμερον κάν΄το όπως ο Τσίπρας

Στον ίδιο προθάλαμο που περίμενε πέρυσι το καλοκαίρι ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής, όπου οι 27 ηγέτες θα αποφάσιζαν για το Grexit, θα βρίσκεται αύριο και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Το πρωτόκολλο της Επιτροπής θέλει τους 27 ηγέτες να αποφασίζουν μόνοι τους για το μέλλον της προς αποχώρηση χώρας.

Το πρόσωπο της ημέρας στις Βρυξέλλες είναι σήμερα ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος θα πάει για τη σύνοδο Κορυφής η οποία θα εξετάσει το Brexit.

Στις Βρυξέλλες υπάρχει μια σχετική αμηχανία με την έκβαση του δημοψηφίσματος και το τι θα επιφέρει. Έχουν αποφασίσει να δείξουν λίγη ανοχή απέναντι στην τωρινή βρετανική κυβέρνηση, δηλαδή στον Κάμερον, ο οποίος ζήτησε μία παράταση χρόνου, ούτως ώστε ο διάδοχός του να είναι εκείνος που θα ζητήσει ενεργοποίηση του άρθρου 50.

Μέχρι τότε δεν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε.

Εφόσον δεν υπάρξει αποτέλεσμα μέσα σε αυτό το διετή διάλογο και δεν υπάρξει κατάληξη ανάμεσα στις δύο πλευρές, τότε το διαζύγιο θα βγει αυτόματα, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, μετά την παρέλευση της διετίας.

Αύριο ,στην κανονική Σύνοδο Κορυφής, ο Κάμερον δεν θα είναι παρόν, αλλά θα βρίσκεται στον προθάλαμο της Συνόδου Κορυφής, καθώς οι 27 ηγέτες έχουν αποφασίσει και αυτό το λέει κάποιο πρωτόκολλο της Ε.Ε., να συζητήσουν μόνοι τους σε σχέση με το Brexit. Κάτι που είχε γίνει και πέρυσι όταν οι 27 συζήτησαν για το μέλλον της Ελλάδας χωρίς την παρουσία Τσίπρα.

Υπάρχει μια ανησυχία γιατί όλοι μιλούν για αχαρτογράφητα νερά στη Σύνοδο της Ε.Ε., πόσο μάλλον για μια χώρα όπως η Ελλάδα. Πολλοί φοβούνται ότι μια συζήτηση περί grexit δεν έχει τελειώσει οριστικά.

Πηγές της Ένωσης λένε ότι επειδή η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα, είναι αυτή τη στιγμή η πιο προστατευμένη χώρα στην Ένωση και άλλες χώρες θα πρέπει να “φοβούνται”, όπως η Πορτογαλία, Ισπανία ακόμα και η Γαλλία.

Οι διεργασίες για τον εκλογικό νόμο

Η κυβέρνηση κάνει τις τελευταίες προσπάθειες κατάρτισης της τελικής της πρότασης η οποία θα κατατεθεί στο τέλος της εβδομάδας με στόχο να ψηφιστεί μέχρι τις 10 Ιουλίου.

Αν και από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς σημειώθηκε κάποια δυστοκία στο Μαξίμου θεωρούν ότι τα υπόλοιπα κόμματα θα πιεστούν από τις πολιτικές εξελίξεις και θα αναγκαστούν να στηρίξουν την πρόταση για απλή αναλογική.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταθέσει και να ψηφίσει το νέο εκλογικό νόμο και αν δεν εξασφαλίσει τις 200 ψήφους θα ισχύσει από την επόμενη Βουλή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης