Εμπόδιο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ βάζει το Ανώτατο Δικαστήριο - Τι συμβαίνει
Η Τουρκία μπορεί να άνοιξε το δρόμο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στην σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους, ωστόσο μια απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της σκανδικαβικής χώρας απειλεί να τινάξει τη διαδικασία στον αέρα.
Αυτό γιατί έκρινε την Πέμπτη (13/7) ότι υπάρχουν νομικά εμπόδια στην έκδοση δύο Τούρκων οι οποίοι σύμφωνα με την Άγκυρα είναι μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε τη Δευτέρα (10/7) να προωθήσει το αίτημα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ στο τουρκικό κοινοβούλιο ύστερα από μήνες καθυστερήσεων.
Η Τουρκία αυτή τη στιγμή επιδιώκει την έκδοση δύο Τούρκων πολιτών από τη Σουηδία με την κατηγορία ότι ανήκουν στο κίνημα Γκιουλέν, που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, που βρίσκεται στις ΗΠΑ, είναι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.
Η σουηδική κυβέρνηση αποφασίζει για τα αιτήματα έκδοσης και έχει τον τελικό λόγο. Αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας δήλωσε ότι υπάρχουν νομικά εμπόδια στο να συμφωνήσει στο αίτημα της Τουρκίας.
«Οι εγκληματικές ενέργειες συνίσταντο στο ότι πρόσωπα εντάχθηκαν στο κίνημα Γκιουλέν με το να μεταφορτώνουν και να χρησιμοποιούν μια εφαρμογή για κινητά, που χρησιμοποιείται από τα μέλη του κινήματος», ανέφερε το δικαστήριο σε ανακοίνωση.
Οι ενέργειες αυτές από μόνες τους δεν ισοδυναμούν με συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση με βάση τη σουηδική νομοθεσία, ανέφερε το δικαστήριο, προσθέτοντας ότι η έκδοση πρέπει να βασίζεται σε ενέργειες που συνιστούν έγκλημα στη Σουηδία και την Τουρκία.
Άλλο εμπόδιο είναι ότι τα δύο αυτά πρόσωπα κινδυνεύουν με δίωξη στην Τουρκία, σύμφωνα με το δικαστήριο.
Η αλήθεια είναι ότι αυτό που έκανε ο Ερντογάν με τη στάση του στο Βίλνιους ήταν να κερδίσει χρόνο περιμένοντας από τη Σουηδία να εκπληρώσει τους όρους που έθεσε καθώς η Τουρκική Εθνοσυνέλευση θα συζητήσει το θέμα της Σουηδίας τον Οκτώβριο ενώ παράλληλα περιμένει την άρση των κυρώσεων και των περιορισμών στην αμυντική βιομηχανία της.
Τούρκοι υπουργοί θα διεξαγάγουν περαιτέρω συνομιλίες με ομολόγους τους των ΗΠΑ για την πώληση των μαχητικών F-16, ενώ η Τουρκία συμφωνήθηκε η αναβίωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε.