ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωβουλή: Ψήφισμα - θρίλερ με... ευτυχές τέλος για το νόμο αποκατάστασης της φύσης

Ευρωβουλή: Ψήφισμα - θρίλερ με... ευτυχές τέλος για το νόμο αποκατάστασης της φύσης
ΑΠΕ-ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Σε πραγματικό θρίλερ εξελίχθηκε η διαδικασία στο Ευρωκοινοβούλιο κατά την ψηφοφορία για τα νέα μέτρα που καλούνται να λάβουν τα κράτη - μέλη για την αποκατάσταση της φύσης.

Θρίλερ, αλλά με... happy end, καθώς παρά την αρνητική πρόταση που έφερε στην Ολομέλεια του Στρασβούργου η Επιτροπή Περιβάλλοντος, το σώμα αποφάνθηκε θετικά και υπερψήφισε τις αλλαγές που πρέπει να ακολουθήσουν οι χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, σε μια ιστορική συνεδρίαση, με 336 ψήφους υπέρ, 300 κατά και 13 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση σχετικά με την υπό διαμόρφωση νομοθεσία για την αποκατάσταση της φύσης.

Σύμφωνα με την πρόταση με την οποία το ΕΚ θα προσέλθει στις επαφές με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τελική συμφωνία, η ΕΕ πρέπει να έχει θεσπίσει μέτρα αποκατάστασης έως το 2030 που να καλύπτουν τουλάχιστον το 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της, καθώς πάνω από το 80% των ευρωπαϊκών εδαφών είναι -τουλάχιστον- σε όχι καλή κατάσταση.

Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων είναι καίριας σημασίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας και μειώνει τους κινδύνους για την επισιτιστική ασφάλεια. Τονίζουν ότι το νομοσχέδιο δεν προβλέπει τη δημιουργία νέων προστατευόμενων περιοχών στην ΕΕ, ούτε εμποδίζει νέες υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ και η τροποποιημένη πρόταση που στηρίζει το Κοινοβούλιο ρητά τονίζει ότι οι εν λόγω εγκαταστάσεις εξυπηρετούν εξαιρετικά το δημόσιο συμφέρον.

«Αυτή είναι μια νίκη για τον άνθρωπο»

Μετά την ψηφοφορία, ο εισηγητής Σέζαρ Λουένα (Σοσιαλιστές, Ισπανία), ο οποίος αποθεώθηκε από την πλειοψηφία της Ευρωβουλής, σήκωσε εμβληματικά τη γροθιά και εμφανώς συγκινημένος, δήλωσε: «Αυτή είναι μια νίκη για το σύνολο της κοινωνίας. Είναι μια νίκη για τον άνθρωπο.

Η νομοθεσία για την αποκατάσταση της φύσης αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και ακολουθεί την επιστημονική συναίνεση και τις συστάσεις για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων της Ευρώπης.

Οι αγρότες και οι αλιείς θα επωφεληθούν από αυτό και θα εξασφαλίσουν μια κατοικήσιμη γη για τις μελλοντικές γενιές. Η θέση που υιοθετήσαμε σήμερα στέλνει ένα σαφές μήνυμα. Τώρα πρέπει να συνεχίσουμε τα θετικά μας αποτελέσματα, να υπερασπιστούμε τις θέσεις μας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τα κράτη μέλη και να καταλήξουμε σε συμφωνία πριν από το τέλος της εντολής του Κοινοβουλίου για την έγκριση του πρώτου κανονισμού για την αποκατάσταση της φύσης στην ιστορία της ΕΕ».

Βέμπερ: Άδικα χαίρεστε...

Από την πλευρά του ωστόσο, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος του ΕΛΚ, το οποίο καταψήφισε την πρόταση, χαρακτήρισε ως «άδεια νίκη» το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Όπως τόνισε, δεν ξεκαθαρίζεται η χρηματοδότηση, ή οι νέοι μέθοδοι παραγωγής. «Θα επιτύχουμε με την Πράσινη Συμφωνία εάν παραμείνουμε ενωμένοι», τόνισε ο κ. Βέμπερ, δίνοντας έμφαση στην υλοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας με ταυτόχρονη ενίσχυση της ανάπτυξης, της οικονομικής μεγέθυνσης και της της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Σε άρθρο του νωρίτερα, αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους έπρεπε να καταψηφιστεί η πρόταση οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «Αποκατάσταση της Φύσης», ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στόχος του νόμου είναι η επαναφορά της φύσης στην κατάσταση του 1950. Προκαλεί τις τοπικές και περιφερειακές αρχές να κάνουν το αδύνατο: σε περίπου 25 χρόνια, να γυρίσουν πίσω 70 χρόνια αλλαγών στη φύση».

Τι ακολουθεί

Τα επόμενα βήματα, φέρνουν το Κοινοβούλιο έτοιμο να διαπραγματευτεί με το Συμβούλιο σχετικά με την τελική μορφή της νομοθεσίας.

Εντός 12 μηνών από την έναρξη ισχύος του κανονισμού, η Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογήσει την ύπαρξη χρηματοδοτικών κενών μεταξύ των στόχων της αποκατάστασης και της διαθέσιμης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, εξετάζοντας ακόμη πιθανές λύσεις, ειδικά μέσω ενός στοχευμένου χρηματοδοτικού μηχανισμού της ΕΕ.

Ουσιαστικά το πλαίσιο πάνω στο οποίο στάθηκε το ψήφισμα ήταν το εξής:

  • Αναγκαία αποκατάσταση οικοσυστημάτων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας
  • Συμβολή στη μείωση του κινδύνου επισιτιστικής ασφάλειας
  • Το σχέδιο νομοθεσίας δεν ορίζει νέες προστατευόμενες περιοχές στην ΕΕ
  • Οι στόχοι να λαμβάνουν παράταση σε περίπτωση εξαιρετικών κοινωνικοοικονομικών συνθηκών

Ταυτόχρονα και κόντρα σε όσα λέγονταν από μεγάλη μερίδα της Ευρωβουλής γύρω από καταστροφικές οικονομικές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει ο νόμος για αγρότες και αλιείς, σύμφωνα με την ΕΕ, η νέα νομοθεσία θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη, καθώς κάθε ευρώ που επενδύεται για τη φύση θα φέρνει πίσω τουλάχιστον 8 ευρώ.

Το Κοινοβούλιο τονίζει ότι ο νέος νόμος πρέπει να συμβάλει στην επίτευξη των διεθνών δεσμεύσεων της ΕΕ, ιδίως του πλαισίου «Kunming-Montreal Global Biodiversity» των Ηνωμένων Εθνών.