ΚΟΣΜΟΣ

Ελληνική «κόντρα» στην Ευρωβουλή για το ναυάγιο στην Πύλο

EUROKINISSI / ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν την Τετάρτη στις εργασίες του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ήταν η Έρευνα και διάσωση στη Μεσόγειο που έρχεται στον απόηχο του πολύνεκρου ναυαγίου στα ανοιχτά της Πύλου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαιτεί τη δημιουργία ενός νέου κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης και αρκετοί ευρωβουλευτές (μεταξύ των οποίων και Έλληνες), άσκησαν δριμύα κριτική στη Frontex και έθεσαν κρίσιμα ερωτήματα γύρω από τη δράση του Ελληνικού Λιμενικού και τα πρωτόκολλα που εφαρμόστηκαν όταν εντόπισαν το πλοιάριο με τους μετανάστες.

Η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ήταν αυτή που ανακίνησε το θέμα εξ αρχής και μάλιστα έχει ζητηθεί κατεπείγουσα ανεξάρτητη έρευνα γύρω από τις συνθήκες του ναυαγίου στην Πύλο.

Χαρακτηριστική ήταν όμως η "σύγκρουση" μεταξύ των Ελλήνων ευρωβουλευτών κατά τη διάρκεια των ομιλιών.

Αρβανίτης: «Ας ετοιμαστούμε για την επόμενη τραγωδία»

Ο Κώστας Αρβανίτης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε ως «έγκλημα» το ναυάγιο της Πύλου και είπε χαρακτηριστικά: «Εφόσον αποδεχτούμε ότι δεν υπάρχουν ευθύνες της Ελλάδας στο ναυάγιο της Πύλου, τότε θα ήταν καλύτερο να αρχίσουμε να ετοιμάζουμε τις ομιλίες μας για την επόμενη ναυτική τραγωδία με θύματα όλους αυτούς τους ανθρώπους που πνίγονται αβοήθητοι, ψάχνοντας για μια καλύτερη ζωή. Καλώ την κυρία Βόζενμπεργκ να απαντήσει εάν συμφωνεί με τις θέσεις του ΕΛΚ. Απο όποια οπτική και αν το δει κανείς, το ναυάγιο της Πύλου, ήταν έγκλημα. Πώς είναι δυνατόν το πλοίο να έφυγε από την Αίγυπτο και να μην το πήρε κανείς χαμπάρι; Αν δεν έχουμε όλοι μας ευθύνη για αυτό που συνέβη, τότε ποιος την έχει;».

Βόζενμπεργκ: Οι Έλληνες λιμενικοί είναι ήρωες και ηρωίδες

Από την πλευρά της η Ελίζα Βόζενμπεργκ, ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, όταν έλαβε το λόγο και αφού είχαν προηγηθεί αρκετές ομιλίες ξένων Ευρωβουλευτών κατά της Ελλάδας, η ίδια σε κλίμα συναισθηματικής φόρτισης, απάντησε: «Ειλικρινά ντρέπομαι και λυπάμαι που είμαι εδώ και ακούω όλα αυτά εναντίον της Ελλάδας και του Ελληνικού Λιμενικού. Ακούγονται εδώ μέσα τόσες κατηγορίες κατά της χώρας μου, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία και μαρτυρίες. Τα μόνα πραγματικά στοιχεία που υπάρχουν ξέρετε ποια είναι; Ότι οι Έλληνες λιμενικοί είναι ήρωες και ηρωίδες που σώζουν κάθε χρόνο χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα. Το κύριο πρόβλημα είναι οι διακινητές και αυτό που θα έπρεπε να συζητάμε δεν είναι αν έχει ευθύνες η χώρα μου, αλλά το πώς θα ισχυροποιήσουμε τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης με τη Frontex και με βάση πάντα το διεθνές δίκαιο».

Κύρτσος: «Θάψαμε το ναυάγιο»

Ακολούθησε η ομιλία του Έλληνα Ευρωβουλευτή, Γιώργου Κύρτσου, που πλεον ανήκει στην πολιτική ομάδα «Ανανεώστε την Ευρώπη». Ο κ. Κύρτσος, επιτέθηκε ολομέτωπα στην ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό: «Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση έθαψε το ναυάγιο της Πύλου, όπως έθαψε το σκάνδαλο των υποκλοπών της ΕΥΠ, με ένα από τα θύματα να είμαι κι εγώ ο ίδιος. Θα περιμένατε λοιπόν να αναδείξει μια ναυτική τραγωδία που είναι αρκετά σύνθετη και έχει αρκετές πλευρές που φέρουν την ευθύνη;

Μην περιμένετε άδικα να δράσει η δικαιοσύνη στην Ελλάδα, γιατί είναι πολιτικά καθοδηγούμενη. Εξάλλου, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν ο πρώτος που έβγαλε το πόρισμα για την τραγωδία, λέγοντας ότι το Ελληνικό Λιμενικό δεν φέρει καμία ευθύνη. Δεν θέλει να ασχοληθεί παραπάνω".

Κατηγορηματικός, ομως, ήταν και ο Ελληνοκύπριος ευρωβουλευτής (εκλεγμένος με την ΕΔΕΚ), Δημήτρης Παπαδάκης: «Τι ακριβώς συζητάμε εδώ; Εάν η Frontex και το Ελληνικό Λιμενικό που παρακολουθούσαν το πλοίο για περίπου 16 ώρες προτού βυθιστεί, έχουν ευθύνες για τους εκατοντάδες πνιγμούς που ακολούθησαν; Άφησαν ένα πραγματικό σαπάκι να παρασύρει μαζί του τόσες ψυχές και αναρωτιόμαστε εάν αυτό λέγεται ναυτικό δυστύχημα; Όχι, είναι έγκλημα, έχει ενόχους και πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες».

Γιόχανσον: «Να σταματήσουμε τους δουλεμπόρους - δολοφόνους»

Στο κλείσιμο της συζήτησης, πάντως, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον στάθηκε κατά βάση στην καταπολέμηση του δουλεμπορίου: «Είναι βέβαιο ότι πρόκειται για ένα ακόμη έγκλημα κατά ανθρώπων με όνομα, οικογένεια, φίλους και μια ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Μια ελπίδα που τους πούλησαν οι δουλέμποροι για πάνω από 5.000 δολάρια ανά άτομο. Δεν το αποδεχόμαστε αυτό το έγκλημα και είμαστε σίγουροι ότι δεν ήταν το τελευταίο.

Εμείς τα κράτη - μέλη, πρέπει να πατάξουμε την παρανομία των εγκληματιών - δολοφόνων ενισχύοντας τις νόμιμες οδούς. Πώς θα γίνει αυτό; Με τη βελτίωση της Έρευνας και Διάσωσης, την ενίσχυση της Frontex, των ακτοφυλακών, αλλά και των ΜΚΟ που βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση διάσωσης των προσφύγων. Τα κράτη - μέλη είναι συνυπεύθυνα και οφείλουν να βαδίσουν στην ίδια πορεία».

Η Μεσόγειος πιο θανατηφόρα περιοχή στον κόσμο

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, η Μεσόγειος είναι η πιο θανατηφόρα περιοχή στον κόσμο για τους μετανάστες. Από το 2014 έχουν πεθάνει πάνω από 27.000 άνθρωποι στη προσπάθεια του διάπλου της Μεσογείου ενώ μόνο φέτος, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 2.000 νεκροί.

Μέχρι σήμερα, όλες οι αποστολές έρευνας και διάσωσης διευθύνονται από κράτη μέλη και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Η νέα πρωτοβουλία για τη διάσωση προσφύγων στη θάλασσα έχει ήδη συμφωνηθεί από τις μεγαλύτερες ευρωομάδες και φαίνεται πως είναι ένα βήμα προς την καλύτερη αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος.

Οι ευρωβουλευτές θα αποφασίσουν επί του συγκεκριμένου ψηφίσματος αύριο Πέμπτη, προκειμένου η οδηγία προς τα κράτη - μέλη γύρω από την "Έρευνα και διάσωση στη Μεσόγειο" να τεθεί σε άμεση εφαρμογή χωρίς τις χρονοβόρες καθυστερήσεις που θα απαιτούσε, ένα ψήφισμα μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης