ΚΟΣΜΟΣ

Η σημασία της συνάντησης Μητσοτάκη με Ερντογάν - Τι σηματοδοτεί η στροφή της Άγκυρας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σε παλαιότερη συνάντησή τους Presidencia de Turquía, via AP

Στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο της τουρκικής στροφής προς τη Δύση μετά και την άρση του βέτο για εισδοχή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αλλά και την εγκάρδια συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Τζο Μπάιντεν, είναι στραμμένο το ελληνικό ενδιαφέρον.

Ήδη η Αθήνα αποτιμά θετικά τις εξελίξεις και ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του έκανε λόγο για θετικό κλίμα και ευκαιρία επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων με στόχο έναν «οδικό χάρτη» για την επίλυση της διαφοράς για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

«Δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε κλίμα έντασης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας πως οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών είναι σημαντικές, ωστόσο μπορεί να υπάρξει συμφωνία με πνεύμα καλής γειτονίας και σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των F-16, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως πριν από 4 χρόνια η γειτονική χώρα θα λάμβανε 100 αμερικανικά μαχητικά 5ης γενιάς, τύπου F-35 χωρίς κανένα περιορισμό, ενώ σήμερα υπόκειται στους περιορισμούς του Κογκρέσου για την αναβάθμιση και την απόκτηση μαχητικών, τύπου F-16.

Να σημειωθεί ότι στο Βίλνιους θα υπάρχουν και ξεχωριστές συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών.

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν έχοντας αποκομίσει όσο το δυνατό μεγαλύτερα οφέλη από τις «διαπραγματεύσεις» και τα «παζάρια» προκειμένου να συναινέσει στην Σουηδική υποψηφιότητα, επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει και σε επικοινωνιακό επίπεδο την εξέλιξη.

Η συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν αποτέλεσε εξάλλου πρώτης τάξεως ευκαιρία.

Ο ίδιος εξάλλου έσπευσε να εκφράσει την εκτίμηση ότι ήρθε η ώρα για διαβουλεύσεις σε επίπεδο αρχηγών κρατών με τις ΗΠΑ ως μέρος του στρατηγικού μηχανισμού.

Σε μία πρώτη εκτίμηση εξάλλου μετά τη συνάντηση εξέφρασε την ευχή οι επαφές που είχε με τον Τζο Μπάιντεν να είναι «επωφελείς για την Τουρκία».

Και ο πρόεδρος των ΗΠΑ από την πλευρά του εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Ταγίπ Ερντογάν για «τις διπλωματικές ενέργειες και το θάρρος του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης